Hyppää sisältöön

Kierrätettävä tekstiilijäte saa uuden elämän

Kierrätettävä tekstiilijäte saa uuden elämän

3.06.2021

Globe Hopen perustajan Seija Lukkalan mukaan Zero Waste on ekologisin tapa kierrättää tekstiilejä. 

Vastuullisen muodin edelläkävijä Globe Hope innoittaa yrityksiä tekstiilien kierrättämiseen Zero Waste -palvelukonseptillaan. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Patrik Pesonen

Nummelassa päämajaansa pitävä Globe Hope on vuodesta 2003 kierrättänyt kuluttajien ja yritysten tekstiiliylijäämiä ja valmistanut niistä funktionaalisia designtuotteita ekologisin ja eettisin periaattein. Yrityksen vaatteet, laukut ja muut tekstiilituotteet valmistetaan 90-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista, ja tuotantoprosessi on alusta loppuun läpinäkyvä. 

Nelisen vuotta sitten Globe Hope otti käyttöön Zero Waste -palvelukonseptin, jonka ansiosta yritykset pääsevät ekologisesti eroon poistotekstiileistään, esimerkiksi vanhoista työvaatteistaan. Globe Hope ottaa materiaalit vastaan ja kierrättää ne yhdessä kumppaniensa kanssa. Tekstiilijäte hyödynnetään kotimaassa antamalla sille uusi elämä tuotteina ja muun muassa teknisten ratkaisujen komponentteina. 

– Maailmassa viedään kuorma-autollinen tekstiiliä poltettavaksi tai kaatopaikalle joka sekunti. Palvelukonseptissamme kierrätämme kaikki yrityksen tekstiilipoistot maksimaalisen resurssitehokkaasti. Luomme yrityksille uusiotuotteita, tai käytämme tekstiilikuitua oman joogamallistomme täyteaineena. Kumppaniverkostomme hyödyntää tekstiilijätettä innovatiivisesti jäteveden puhdistamisessa, betonielementeissä, äänieristyksessä ja koneliinoina, Globe Hopen perustaja Seija Lukkala selvittää. 

JOKA SEKUNTI poltetaan tekstiilejä.

Käyttöön polton sijaan 

Vuoden 2016 alusta tekstiilijätettä ei ole saanut viedä kaatopaikoille, ja EU vaatii tekstiilijätteen erilliskeräystä vuoteen 2025 mennessä. Lukkala toivoo, että kaikenkokoiset yritykset hyödyntäisivät Globe Hopen tarjoamaa vaivatonta mahdollisuutta saattaa poistotekstiilit kiertoon. Valitettavan moni yritys valitsee toisen tien: noin 95 prosenttia yritysten tekstiilipoistoista päätyy poltettavaksi. 

– Polttaminen ei suinkaan ole ekologisin vaihtoehto. Resurssitehokkaampi ja raaka-aineystävällisempi tapa toimia on uudelleenkäyttö, ja siihen luomme kullekin asiakkaalle yksilöllisen palveluratkaisun. Selvitämme ekologisimman uusiokäyttökohteen tutkimalla tekstiilimassan laadun, koostumuksen ja volyymin. Asiakas saa raportin materiaalin hyödyntämisestä. 

Kiertotalouden markkinoille on viime vuosina tullut myös kilpailevia yrityksiä. Niiden ideana on esimerkiksi poistotekstiilien vieminen Keski-Eurooppaan huonekaluteollisuuden ja autoteollisuuden käyttöön. Lukkala kysyy, kuinka ekologista tämänkaltainen rahtaaminen yli rajojen on. 

– Tekstiililumppua on Keski-Euroopassa omastakin takaa. Globe Hope toimii vastuullisesti ja eettisesti, sillä tekstiilien kaikki materiaalit hyödynnetään sataprosenttisesti, useilla eri tavoilla kotimaassa. 

Globe Hopen perustajan Seija Lukkalan mukaan Zero Waste on ekologisin tapa kierrättää tekstiilejä. 

Haku