Hyppää sisältöön

Kevyt vihreä tee sopii nautittavaksi kesällä

Kevyt vihreä tee sopii nautittavaksi kesällä

14.05.2021

Ortus-brändin laajasta tee- ja kahvituotevalikoimasta voi tilata helposti kotiin mieleisensä yrityksen nettisivujen kautta osoitteesta hottis.fi.

Valitsemalla kuuman juoman vuodenajan mukaan saa enemmän irti kahvi- ja teenautinnosta. Kesän tullessa makumaailma usein kevenee talven suosikeista. 

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Oy Hottis Ltd

Kun on kesä, maut kevenevät myös tee- ja kahvikupissa. Kesän lämpimällä kaudella moni suosii vihreää teetä naturellina, kertoo Oy Hottis Ltd:n toimitusjohtaja Antti Auranen.

– Myös teen tyyppisesti käytettävä rooibos on suosittu kesäjuoma, samoin erilaiset hedelmähaudukejuomat. 

Aromikahveista kesän makuja ovat erityisesti hedelmäiset kuten appelsiinilla tai marjoilla maustetut kahvit. Syksyllä on taas toffeen, suklaan ja kanelin sekä tietysti joulumakujen vuoro.

Valmistustapa huomioon  

Hottis on kahdenkymmenen vuoden ajan tuonut maahan ja myynyt laadukkaita artesaanikahveja ja –teetuotteita Ortus-tuotemerkillä ja tukkumyynnissä. Oman verkkokaupan valikoimassa on tällä hetkellä yli 300 teelaatua ja noin 100 erilaista kahvilaatua sekä tee- ja kahvitarvikkeita.

Olipa mukissa tai kupissa millaista teetä hyvänsä, valmistustapaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Teetä ei pidä valmistaa kiehuvaan veteen.

– Fermentoitu musta tee kestää 90–100 asteen lämpötilan, mutta vihreä tee valmistetaan viileämpään veteen. Kiehuva vesi rikkoo teelehden solukon, jolloin teehen vapautuu kitkerän makuisia antioksidantteja. Osassa teelaaduista on merkittynä asteen tarkkuudella sopiva valmistuslämpötila, jonka voi tarkistaa teemittarilla.

Rooibos taas on poikkeus: se kuuluu valmistaa kiehuvaan eli sata-asteiseen veteen.

Kahvin suodattamisessa lämpötila on noin 92–96 astetta, tarjoilussa 80 astetta. Kahvijauheen liika-annostelua kannattaa välttää. Laatukahveja voi usein annostella vähemmän kuin tavallisia yhtä intensiivisen maun saavuttamiseksi.

VIHREÄ TEE valmistetaan viileämmässä vedessä kuin musta tee.

Artesaanikahvi on makuelämys

Hyvä juoma tuo ripauksen luksusta jokapäiväiseen kahvihetkeen. Artesaanikahvi valmistetaan parempilaatuisista kahvipavuista kuin tavalliset markettikahvit. Niissä on myös enemmän vaihtelua, koska ne valmistetaan aina yhdestä tietystä papuerästä, jonka alkuperä tiedetään jopa tilan tarkkuudella. Yleisimmät kahvimerkit taas ovat eri papulaatujen sekoituksia.

– Artesaanikahveissa on myös kausittaista vaihtelua siksi, että kauden sääolot vaikuttavat kahvipavun makuun. Sekoituksissa pyritään mahdollisimman tasalaatuiseen makuun sekoitussuhteita muuttamalla. 

Teen laatuun vaikuttaa eniten se, mistä teepensaan osasta lehdet kerätään. Arvostetuinta ja kalleinta teetä on latvaosan tuoreissa lehdissä ja edullisinta on alaoksilla.

Teetä voidaan kerätä suotuisilla alueilla ympäri vuoden, mutta kahvin satokausi kestää vain noin puoli vuotta. Viime vuoden lopun sato on tuoreinta kahvia, jota tällä hetkellä on tarjolla. Se tulee todennäköisesti Brasiliasta, joka on maailman suurin kahvintuottajavaltio. 

Tuotteita myydään tällä hetkellä erikoisliikkeissä sekä omassa verkkokaupassa niin tukku- kuin yksityisasiakkaillekin. Ortus-brändin tee- ja kahvituotteita voi tilata myös liikelahjoiksi omalla logolla tai tekstillä varustettuna. Kahvia menee raakapapuina myös pienille kahvipaahtimoille.

Haku