Hyppää sisältöön

Keveitä grilliherkkuja meren antimista

Keveitä grilliherkkuja meren antimista

6.05.2021

Toimitusjohtaja Tom Liemola kannustaa kokeilemaan kesäkeittiössä meren herkkuja.

Kesä kannustaa kokeilemaan uutta. Herkullinen äyriäisvarras on tyylikäs ja kevyt vaihtoehto grillijuhliin.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Riku Kylä

Jos lihat ja makkarat tuntuvat raskailta tai kaipaa muuten vain vaihtelua kesäkeittiöön, kannattaa kokeilla äyriäisten grillaamista. Vartaassa grillaaminen on helppo tapa valmistaa mereneläviä. Mehevyyskin säilyy muutamalla konstilla.

– Äyriäiset kannattaa sulattaa hitaasti, neuvoo Frisch-Haus Finland Oy Äyriäistukun toimitusjohtaja Tom Liemola.

– Äyriäiset ovat herkkiä kuivumaan, jollei kuorta ole mukana. Silloin marinadilla voi suojata niiden pintaa, Liemola jatkaa.

Äyriäiset kypsennetään nopeasti kuumalla grillillä. Liian pitkä kypsennysaika kuivattaa tai sitkistää ne. Bodypeel-katka, jossa jättikatkaravun pää on tallella ja kuori on jätetty pyrstöosan ympärille, on nimenomaan grilliin suunniteltu tuote.

Jättikatkarapu on suomalaisille mieluinen äyriäinen ja Äyriäistukun kestosuosikki. Sen rinnalle on viime aikoina noussut kampasimpukka, ja myös hummerin suosio on kasvussa. Äyriäistukun hummeri on kypsennetty ja pakastettu keitinliemessään.

– Kotikokit haluavat kokeilla uusia vaihtoehtoja. Sulatettu hummeri on helppo grillata halkaistuna, lihapuoli alaspäin. Lopuksi se kannattaa penslata valkosipulivoilla.

Herkulliset grillivartaat

 • 2-3 annosta
  • 200 g kuorittuja jättikatkarapuja (pakaste)
  • 200 g kampasimpukanlihaa (pakaste)
  • minitomaatteja
  • 1 keltainen paprika
 • Marinadi
  • 0,5-1 dl oliiviöljyä
  • 1-2 murskattua valkosipulinkynttä
  • Yhden sitruunan mehu
  • Suolaa ja mustapippuria
 • Sulata mereneläviä jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä noin kuusi tuntia. Valuta sulanut neste pois. Sekoita marinadin ainekset.Pujota vartaaseen mereneläviä ja kasviksia vuorotellen. Penslaa päälle marinadia ja anna vartaiden maustua noin 15 minuuttia.Grillaa vartaita kuumassa grillissä noin pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes jättikatkarapu saa kauniin punaisen värin. 

Tölkkisimpukalle vaihtoehtoja

Kun Äyriäistukku perustettiin vuonna 1995, kauppojen äyriäisvalikoima oli varsin vaatimaton. Katkarapuja ja tölkitettyjä sinisimpukoita oli tarjolla, juuri muuta ei. Kun Suomi liittyi EU:hun, äyriäisvalikoima kasvoi.

– Kävimme Brysselissä maailman suurimmilla seafood-messuilla katsomassa, mitä kaikkea on tarjolla. Kotimaisia kumppaneita löytyi heti, ja heidän avullaan selvitimme, millaiset tuotteet Suomessa kiinnostavat.

Äyriäistukku toimitti alussa kaupoille jopa valmiit altaat tuotteiden myyntiä varten. Nykyisin Äyriäistukun tuotteita saa monista K- ja S-ryhmän kaupoista ympäri maata.

Kaikki yrityksen tuotteet ovat MSC- tai ASC-sertifioituja. Suuria tuontimaita ovat Norja ja Tanska, joista tuodaan katkarapua, sekä Espanja, josta tuodaan paneroituja mustekalarenkaita. Jättikatkaravut puolestaan tuodaan Vietnamista ja Thaimaasta.

Haku