Kestävästi tuotettu lämpö säilötään talteen maaperään

Heliostoragen lämmön kausivarastoinnin energialähteet ovat aurinko ja teollisuuden hukkalämpö. Vuonna 2016 patentoidun tekniikan ensimmäiset ulkomaan kaupat vahvistuivat Kiinaan asti.
Teksti Aleksi Mäkelä Kuva Heliostorage
Miten lämmittää rakennusta talvella ja viilentää sitä kesäisin lähes ilmaiseksi sekä ilman päästöjä? Heliostoragen kausivarastoinnin teknologia tarjoaa kunnianhimoiseen tavoitteeseen ratkaisun. Menetelmä perustuu tekniikkaan, joka tähyilee kohti taivasta ja on piilossa maan alla. Lämmönlähteenä teknologia käyttää aurinkokeräimiä tai hukkalämpöä, jota syntyy teollisuuden asiakkaiden prosesseista. Talteenotettava hukkalämpö on Heliostoragen kehitysjohtaja Timo Sivulan mukaan tehokas energialähde.
– Lämmitämme lämpövarastona toimivan maaperän 30 metrin syvyyteen. Maaperään voi siirtää lämpöä pitkäksi aikaa, joten hyödynnämme sitä siirtämällä lämpöä talteen kesästä talveen.
Lämpö palautetaan maaperästä käyttöön kiertovesipumpulla. Erityistä vuonna 2016 patentoidussa tekniikassa on se, että lämpövarasto porataan eri kokoisten ympyröiden muodostamiin kehiin. Sisäkkäiset kehät muodostavat mökkitikkataulua muistuttavan geometrian.
– Kehät muodostavat maahan lämpöjakauman keskeltä ulospäin. Pilvipalvelimeen yhteydessä oleva ohjain mittaa niiden lämpötiloja ja kuumin lämpötila ohjataan kehien keskipisteeseen, Sivula täsmentää.
Halpaa ja ekologista
Heliostoragen menetelmä mahdollistaa kiinteistöjen lämmittämisen alle viiden prosentin kustannuksilla verrattuna halvimpiin markkinoilla oleviin muihin järjestelmiin.
– Rakentamiskustannukset ovat yhteensä vain 1–2 euroa per kilowattitunti (kWh) varastoitua lämpöenergiaa. Esimerkiksi sähkön kausivarastoinnissa pelkkä akku maksaa 150 euroa per kWh. Käyttökustannukset ovat kolme euroa käytettyä megawattituntia (MWh) kohden.
– Öljy maksaa nykyään 60–80 euroa yhdeltä MWh:lta, suora sähkö noin 125 euroa ja lämpöpumpulla pystyy tekemään noin 50 eurolla MWh:n lämpöä, Sivula vertaa.
Yrityksen laitteiden elinikä on lähes poikkeuksetta pidempi kuin rakennusten, joita ne lämmittävät.
– Vuosien mittaan teho vain paranee, kun lämpökupla maan alla laajenee. Ainoat liikkuvat osat ovat edulliset kiertovesipumput.
Järjestelmän energiakulut on mahdollista laskea edelleen nollaan asti, jos ja kun sen pyörittämiseen käytetään aurinkosähköä.
Hiukkas- ja hiilidioksidipäästöttömyyden lisäksi kausivarastointi on ympäristöystävällistä siksi, että järjestelmässä ei käytetä myrkyllisiä materiaaleja tai kemikaaleja.
– Käyttämämme propyleeniglykoli on myrkytön. Rakenteiden eristeinä on vuorivillaa ja runko on alumiini- sekä polykarbonaattia. Pienet elektroniikkaosat ovat ainoa materiaali, joita ei voi kierrättää.
Heliostorage on tehnyt jo kaupat toiselle puolelle maapalloa. Kiinan Guangzhouhun myytiin yhden gigawattitunnin kokoinen maalämpövarasto. Avauksia on viritteillä myös muualle.