Hyppää sisältöön

Kestävän energian kotimainen nousija

Kestävän energian kotimainen nousija

8.02.2022

Ampnerin Mika Jantunen uskoo aurinkoenergia-alan kasvavan räjähdysmäisesti. Yritys hakeekin nyt sijoittajia ja uutta työvoimaa.

Vaasalainen Ampner Oy on kehittänyt pienikokoisen, tehokkaan ja vaikeat ympäristöolosuhteet kestävän invertterin, jolla energiavarastot ja aurinkosähkövoimalat voidaan liittää sähköverkkoon.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | SAMI PULKKINEN

Vaasalainen Ampner on suuren läpimurron kynnyksellä. Mika Jantusen ja Pasi Törmäsen perustama yritys on kehittänyt Ampner ACE™ 300 -invertterituoteperheen, jolla voidaan liittää voimalaitoskokoluokan aurinkosähkölaitoksia ja energiavarastoja sähköverkkoon. Invertteri mahdollista aurinkosähkön aiempaa laajamittaisemman ja tehokkaamman hyödyntämisen.

– Invertterimme avulla voimalaitokset voivat siirtyä suuremmalla jännitteellä toimiviin energiavarastoihin ja aurinkopaneeleihin. Laitteeseemme voidaan liittää enemmän ja aikaisempaa tehokkaampia paneeleita. Vastaavien invertterien valmistajia on maailmalla vain vähän, Törmänen kertoo.

Jantusen ja Törmäsen mukaan Ampnerin kehittämä invertteri on kokoluokassaan maailman tehokkain. Tehoonsa suhteutettuna se on myös fyysisiltä mitoiltaan maailman pienin. Kompaktin invertterin asentaminen on helppoa, ja laite voidaan asentaa pysty- tai vaakatasoon. Invertterin kestävyys vaativissa ulko-olosuhteissa on huippuluokkaa; ACE™ 300:sta voi käyttää -40– +60 celsiusasteen lämpötilassa, joten se voidaan sijoittaa kaikista vaikeimmissa olosuhteissa toimiviin aurinkovoimaloihin.


Haussa pääomaa ja osaajia

Ensimmäiset prototyypit Ampner ACE™ 300:sta ovat valmiina, ja laboratoriossa suoritettujen testien tulokset ovat suunnitelmien mukaisia. Seuraavaksi siirrytään kenttätesteihin. Jantunen ja Törmänen uskovat, että sarjatuotanto voidaan käynnistää loppuvuonna.

– Esittelimme tuotteen viime syksynä Yhdysvalloissa, ja olemme sittemmin käyneet 60–80 asiakaskeskustelua. Kysyntää on, sillä tuote tuo asiakkaillemme säästöjä sekä investointi- että käyttökustannusten osalta, Jantunen toteaa.

Ampnerin Vaasan tehtaalle on valmistumassa ensimmäinen tuotantosolu, joka pystyy tuottamaan 1000 invertteriä vuodessa. Kapasiteettia pystytään helposti ja pienin pääomakustannuksin skaalamaan tarvittaessa kymmeniin tuhansiin.

– Lähdemme tarjoamaan invertteriämme globaaliin markkinaan, lähinnä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Suureen voimalaan voidaan tarvita jopa satoja inverttereitä. Markkinan koko on kasvamassa muutamassa vuodessa viiteen miljardiin euroon. Vuosikymmenen aikana liikevaihtomme tulee 10–100-kertaistumaan, Jantunen arvioi.

Markkinan koko on kasvamassa muutamassa vuodessa viiteen miljardiin euroon.

Ampnerin perustaja Mika Jantunen

Jotta kasvusuunnitelma onnistuu, Ampner tarvitsee lisää omaa ja vierasta pääomaa. Jantunen kertoo ensimmäinen isomman rahoituskierroksen käynnistyvän kuluvana vuonna. Pääoma on tarkoitus käyttää tuotannon käynnistämiseen sekä tuotteen kaupallistamiseen. Rahan lisäksi tarvitaan myös teollisuussektorin tuntevia osaajia. 

– Tarvitsemme alkuvaiheessa osaajia tuotekehitykseen ja tukitoimintoihin, myöhemmin myös myyntiin, markkinointiin ja toimitusketjuun. Tehtävästä riippuen työpaikat sijoittuvat joko Vaasan tai Helsingin toimipisteeseen. Myös kansainvälisiä tehtäviä tulee tarjolle. Meillä työntekijä voi vaikuttaa omaan työnkuvaansa ja tarjoamme myös mahdollisuuksia osakkuuteen, Törmänen kertoo.


Kokemusta ja ketteryyttä

Ampner on perustettu vuonna 2012, mutta yrityksen avainhenkilöillä on useamman vuosikymmenen kokemus uusiutuvista energiamuodoista ja inverttereiden kehittämisestä. Ampner aloitti ACE™ 300 -sarjan tuotteiden kehittämisen vuonna 2017. Vuotta myöhemmin yritys sai kehittämistyötä varten rahoituksen Business Finlandilta.

– Toimimme Mikan kanssa aiemmin yrityksessä, joka toimitti inverttereitä suurille tuulivoimapuistoille. Ampnerissa pystymme hyödyntämään kokemustamme ja kattavia kontaktejamme. Uutena yrityksenä olemme voineet lähteä kehitystyöhön puhtaalta pöydältä, startup-yrityksen ketteryydellä. Nyt meillä on käsillä luotettavasti toimiva tuote, joka on syntynyt ilman kompromissien tekemistä, Törmänen kertoo.

Haku