Kestävän asumisen puutarhakaupunki

Suomessa on muutamia edistyksellisiä asuinalueita, joissa rakentamisen lähtökohtana on ollut kestävä kehitys. Yksi tällaisista alueista on Hennan alue Orimattilassa.
TEKSTI OUTI RANTALA | kuva ORIMATTILAN KAUPUNKI
Päijäthämäläinen Orimattilan kaupunki päätti lähteä rohkeasti uudismieliseen hankkeeseen, jonka yhtenä tarkoituksena oli kasvattaa asukaslukua, mutta toisena tärkeänä tavoitteena oli luoda kaupunkirakentamisen malliasuinalue.
Omakotitalossa asumisen ei tarvitse tarkoittaa vapaa-ajan työleiriä. Yhteisöllisyys kuuluu alueen ideologiaan.
– Moni nykyajan perhe tavoittelee kompaktia asumista. Hennassa tontit ovat reilusti alle tuhannen neliömetrin suuruisia. Alueelle viritellään yhteiskäyttöautoa, kevyt liikenne otetaan kaikkialla huomioon ja palvelut sijaitsevat kahden kilometrin säteellä. Viheristutusten ideana on tehdä alueesta niin sanottu syötävä kaupunki, Orimattilan kaupungin kehittämispäällikkö Jenni Tolvanen kuvailee.
Lähtökohtana on tarjota mahdollisuus rakentaa ekologinen ja terve koti viihtyisälle alueelle. Lapsiperheille tärkeät päiväkodit ja koulu valmistuvat suunnitelmien mukaan kahden vuoden sisällä. Lisäksi Hennaan on rakentumassa Tuuliharjan yritysalue.
Erinomaiset kulkuyhteydet
Orimattila sijaitsee vilkkaan nelostien varrella. Henna houkuttelee erityisesti asukkaita, jotka arvostavat maaseutumaista asuinympäristöä suurten kaupunkien läheisyydessä. Työmatkojen sujuvuutta on mietitty, joten kulkuyhteydet ovat erinomaiset.
– Lahteen ajaa autolla vartissa. Poikkeuksellista on se, että Hennaan avattiin joulukuussa 2017 uusi rautatieasema, josta pääsee Z-junalla Helsinkiin alle tunnissa.
Julkinen liikenne toimii harvakseltaan, mutta rinnalla on myös yhteiskäyttöauto.
– Hennan asemalta voi vuokrata yhteiskäyttöauton. Nettipalvelu toimii yksinkertaistettuna niin, että autonomistaja antaa autonsa vuokralle, ja palveluun rekisteröitynyt vuokraaja saa lunastaa avaimet koodilukollisesta rasiasta.
Digitaalista mukavuutta
Omakotitalojen lisäksi alueella on rivi- ja kerrostalotontteja. Digitaalisuutta hyödynnetään kaikessa.
– Yhden suunnitteilla olevan kerrostalon alakertaan tulee kaupungin ylläpitämä yhteisötila ja infopiste, josta voisi vaikka junaa odotellessa vuokrata e-kirjan. Toivottavasti mahdollisimman moneen rakennukseen suunnitellaan aurinkoenergian uusimmat sovellukset, joilla voi seurata maalämmön ja aurinkoenergian käyttöä.
Alue kiinnostaa niin vierailijoita kuin kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen ammattilaisia sekä opiskelijoita. Yhteistyö Lappeenrannan yliopiston Lahden yksikön kanssa toi mukaan suunnittelutiimiin myös ulkomaisia opiskelijoita.
– Tanskalaiset opiskelijat ovat ideoineet Henna-applikaation, joka on konkreettinen työkalu alueen yhteisöllisyyden tukemiseksi. Olemme myös verkostoituneet muiden kaupunkien kanssa, joilla on vastaavia asuinalueita. Esimerkiksi Tampereelta ja Lahdesta löytyy tällaisia, Tolvanen avaa.
Väen vähentyessä moni Suomen kaupunki miettii keinoja kääntää kehitys positiiviseksi. Runsaan 16 000 asukkaan Orimattila ei ole antanut periksi, vaan aikoo tuplata väkiluvun vuoteen 2030 mennessä. Eräs keino on rakentaa Hennan kaltainen moderni ja resurssifiksu asuinalue.