Hyppää sisältöön

Kestävämpi kalastus pitää apajat anteliaina

Kestävämpi kalastus pitää apajat anteliaina

29.03.2022

Sufix Recycline -siima on esimerkki Rapala VMC:n konkreettisista vastuullisuustoimista.

Hyvinvoiva luonto on edellytys kestävälle ja nautinnolliselle kalastusharrastukselle. Perinteikäs kalastusvälineiden valmistaja kehittää alaa tukemalla esimerkiksi vesistöjen hyvinvoinnin edellytyksiä.


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU & RAPALA

Kaikkien tuntemat kalastusvaaput saivat aikoinaan alkunsa arkipäiväisistä havainnoista. Kalastaja Lauri Rapala tarkkaili 1930-luvulla petokalojen käyttäytymistä ja huomasi, että ne usein valitsivat kohteekseen haavoittuneet kalat, joiden uinti oli vaappuvaa ja epätasaista. Huomion innoittamana hän rakensi vaappu-uistimen. Tämän oivalluksen pohjalle rakentui myöhemmin ikoninen kalastusmerkki: Rapala. Nykyisin kansainvälisesti toimiva yritys myy vieheiden lisäksi myös monia muita kalastustarvikkeita, kuten fileointiveitsiä, siimoja, vaatteita, aurinkolaseja, kalavaakoja sekä virvelivapoja ja -keloja. 

Rapala VMC on halunnut olla ympäristöasioissa edelläkävijä kilpailijoihinsa verrattuna. Yritys julkaisi kunnianhimoisen vastuullisuusstrategiansa joulukuussa 2020. Strategian tavoitteena on, että Rapala VMC on yksi vastuullisimmista kansainvälisistä kalastusvälineyrityksistä vuoteen 2024 mennessä. 

Kalastus ei ole mahdollista ilman hyvinvoivia vesistöjä.

– Luonnon kunnioittaminen, puhtaat ja hyvinvoivat vesistöt – ilman näitä ei olisi myöskään mahdollista harrastaa kalastusta. Siksi olemme strategiamme mukaisesti ottaneet vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet keskeiseksi osaksi toimintaamme, kertoo Rapala VMC:n tutkimus- ja vastuullisuuspäällikkö Taneli Väisänen

Muovittomia pakkauksia ja uusiutuvaa energiaa

Esimerkkejä strategian jalkauttamisesta käytäntöön löytyy Rapala VMC:n pakista useita. Viime vuonna yritys lanseerasi Sufix Recycline -monofiilisiiman, joka on valmistettu täysin kierrätetyistä raaka-aineista, pakkaus ja puola mukaan lukien. Itse siiman raaka-aineina on käytetty muun muassa meristä kerättyjä kalastusverkkoja. Sufix on muutenkin siirtynyt tuotteissaan muovittomiin pakkauksiin ja on näin vähentänyt muovinkulutusta pakkauksissaan yli 30 tonnilla vuodessa. 

Muista tuotteista Väisänen mainitsee siimaroskarasian, Marttiinin muovittoman puukkopakkauksen sekä Rapalan muovittoman pakkauksen Nauvo- ja Harmaja-metalliuistimille. Rapalan tavoitteena on, että kaikki vaaput ovat vuoteen 2023 mennessä täysin lyijyttömiä.

– Rapalan ja Marttiinin tuotantoyksiköt Euroopassa ovat siirtyneet täysin uusiutuvaan energiaan. Olemme useissa yksiköissämme, kuten Dynamite Baitsilla Isossa-Britanniassa ja Pohjoismaiden jakelukeskuksessa Virossa, tehneet merkittäviä investointeja esimerkiksi aurinkopaneeleihin. Myös perinteinen Vääksyn tehdas saa tänä vuonna aurinkopaneelit, joten voi sanoa, että Rapala-vaaput valmistetaan tulevaisuudessa aurinkoenergiaa hyödyntäen, Väisänen toteaa.

Yhteistyössä on voimaa

Yksi osa Rapala VMC:n vastuullisuustoimenpiteistä on laajentaa yhteistyöverkostoa ja suunnitella yhteisiä kampanjoita yrityskumppaneidensa kanssa. 

Viime vuonna Rapala aloitti yhteistyön esimerkiksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa tukeakseen järjestön työtä vesistöjen hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyö Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa pitää sisällään muun muassa roskienkeruutapahtumia ja samankaltaisten koululaistapahtumien tukemista.Menneenä kesänä Rapala järjesti myös uistintenkierrätyskampanjan yhteistyössä Motonetin ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) kanssa. 

Rapalalla jokainen työntekijä pääsee osaksi vastuullisuustyötä, tietävät tutkimus- ja vastuullisuuspäällikkö Taneli Väisänen, pakkaussuunnittelija Aino Borg ja markkinointipäällikkö Emma Koskinen.

– Keräsimme kalastajilta ylimääräisiä ja käyttämättömäksi jääneitä uistimia Motonet-myymälöissä ympäri Suomen. Paikalliset kalastuskerhot kunnostivat uistimet, jonka jälkeen ne lahjoitettiin nuorille heidän kalastusharrastuksensa tukemiseksi. Kampanja oli menestyksekäs ja saimmekin kerättyä hyvän määrän uistimia nuorille. Jatkamme kampanjaa todennäköisesti myös tänä vuonna.

Rapala VMC on tehnyt paljon myös sisäistä työtä, jotta jokainen työntekijä kokee olevansa osa muutosta ja on myös ylpeä siitä.

Väisäsen mielestä on tärkeää ymmärtää, mitä ollaan tekemässä, ennen kuin asioita lähdetään konkreettisesti toteuttamaan. Siksi myös yrityksen sisäistä tietoisuuta on lisätty valmistelemalla erilaisia koulutuspaketteja sekä järjestämällä esimerkiksi ideakilpailuja henkilöstön kesken.

– Vääksyn tehtaalla järjestetyn ideakilpailun tuloksena aiomme luopua kertakäyttökupeista ja hankkia tilalle jokaiselle työntekijällemme monikäyttöisen juomapullon. Tulemme myös entisestään tehostamaan jätteenlajitteluamme ja olemme jopa ottaneet ehdotusten myötä kokeiluun kasvisruokapäivät tehtaallemme. Uskon, että tällaisista pienistä puroista syntyvät isot virrat. Vastuullisuustyössäkin on edettävä apaja kerrallaan kohti isompia saaliita, Väisänen päättää.

Haku