Hyppää sisältöön

Kestävällä kalastuksella kaikki voittavat

Kestävällä kalastuksella kaikki voittavat

16.05.2023

K-Supermarket Triplan sertifioitu kalatiski on täynnä vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä. Ne on helppo tunnistaa MSC:n sinisestä kalamerkistä, neuvoo organisaation Suomen edustaja Johanna Vepsä.

Kestävällä kalastuksella pystytään vaikuttamaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin. Myös ruokaturvan kannalta kestävä kalastus on äärimmäisen tärkeä asia, sillä merenelävät ovat ensisijainen proteiinin lähde yli kolmelle miljardille ihmiselle.

TEKSTI moona laakso | kuva joona raevuori

Seuraavalla kerralla, kun ostoskoriin on lähikaupassa eksymässä jauhelihapaketti, Johanna Vepsä kehottaa kurkistamaan kalan suuntaan. Marine Stewardship Councilin Suomen edustajana toimiva Vepsä perustelee:

– Ihmiset tietävät, että varsinkin punaisen lihan syöntiä pitäisi vähentää. Keskustelu pyörii liha- ja kasviproteiinin vastakkainasettelun ympärillä ja kala unohdetaan, vaikka se on nykypäivän ihmiselle jopa poikkeuksellinen proteiinin lähde. Villi kala on ainoa proteiinin lähteistä ainoa, jota ei kasvateta ja jolla pystytään realistisesti ruokkimaan iso määrä ihmisiä.

Kaiken kaikkiaan kala on ympäristön kannalta lihaa vastuullisempi valinta. Maalla elävä ihminen unohtaa helposti meren merkityksen. Maailman meret tuottavat yli puolet ihmisten hengittämästä hapesta. Ne ovat myös koti hämmästyttävälle määrälle elämää. Kuitenkin yli kolmannes kalakannoista globaalisti on ylikalastettuja.

– Ylikalastus on maailman merillä kaikista laajakantoisin ongelma, koska se vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja meren ekosysteemiin. Ainoastaan monimuotoinen luonto pystyy tuottamaan kaikkea sitä hyvää mitä me merestä saamme, Vepsä toteaa.

MSC:n pyrkimys ei ole kieltää kalastusta, vaan toimia yhteistyössä luonnon kanssa, tehden kalakannoista mahdollisimman kestäviä ja tuottavia.

– Kestävällä kalastuksella saadaan itse asiassa enemmän kalaa, koska terveet kalakannat ovat paljon tuottavampia.

Pieni teko, suuri vaikutus

MSC haluaa tehdä kuluttajalle valinnan helpoksi, sillä moni haluaa tehdä valintoja vastuullisesti, mutta kiireessä vastuullisuusasioihin ei ehdi perehtyä.

– Kuluttaja voi luottaa siihen, että kun tuotteesta löytyy meidän sininen ympäristömerkkimme, kala on pyydetty kestävästi. Se tarkoittaa sitä, että se on kalakannasta, joka pystyy uusiutumaan jatkuvasti ja joka on pyydetty elinympäristöä kunnioittaen.

MSC myös valvoo, että meriympäristö pysyy hyvinvoivana ja uusiutuvana, ettei uhanalaisia lajeja ja ekosysteemejä vahingoiteta, ja varmistaa, että luonnon monimuotoisuus säilyy. Vepsä kertoo, että MSC:n ohjelman sertifiointipäätökset perustetaan parhaaseen saatavilla olevaan tieteeseen.

– Mitä enemmän meillä on MSC-sertifioitua kalastusta, sitä enemmän meillä on myös tietoa meriluonnosta ja sitä enemmän pystymme tekemään sen eteen.

Usein ihmiset kokevat, ettei heidän valinnoillaan ole isossa mittakaavassa merkitystä, mutta lopulta pienillä teoilla on kuin onkin suuri vaikutus.

– Kuluttaja on ihan ehdoton kuningas. Valitsemalla ympäristömerkin voi aidosti tehdä jotain, millä on suuri vaikutus maailman merille. Emme vielä elä sellaisessa yhteiskunnassa, jossa kaupat eivät myisi vastuuttomia tuotteita, ja siksi yksittäisen kuluttajan valinnalla on väliä. Kaupat eivät myy sellaista mikä ei mene kaupaksi. Ja mitä enemmän kuluttaja valitsee ympäristöystävällisiä tuotteita, sitä enemmän niitä tuotetaan.

Kestävä kalastus tuo mukanaan monia hyötyjä

Lähivuosien haaste on maailman väkiluvun kasvu, joka kuormittaa niin maapalloa kuin ruokajärjestelmää. Meret peittävät yli 70 prosenttia planeetan pinta-alasta ja kalat ja äyriäiset tarjoavat ensisijaisen proteiinin lähteen yli kolmelle miljardille ihmiselle. Ruokaturvan kannalta kestävä kalastus on ensisijaisen tärkeää.

– Lisäksi lukuisat tutkimukset osoittavat, että lihan vaihtaminen kalaan vähentäisi sairauksia ja näin ollen kuormitusta terveydenhuoltojärjestelmiltä, Vepsä huomauttaa.

Kestävällä kalastuksella onkin valtava merkitys niin merien kuin ihmisten hyvinvointiin. Sen myötä voittavat kaikki: ihmiset, meri ja koko maapallo.

Pienellä muutoksella omassa ostoskorissa voi siis tehdä paljon hyvää. Osissa kaupoista on sertifioituja kalatiskejä, mutta Vepsä neuvoo myös kurkistamaan pakastealtaaseen ja säilykehyllyn suuntaan. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokisa, kalapuikoista hummereihin.

– Suosittelen katsomaan muita kaloja kuin lohta, joka meillä on hyvin pitkälti kasvatettua. Esimerkiksi sinisimpukka on suomalaisille vielä vähän tuntemattomampi laji, jota on hyvin kaupoista saatavilla. Se on äärimmäisen helppo ja nopea valmistaa, varsinaista terveellistä pikaruokaa, kuten kala ja merenelävä yleisestikin. Ja jos lähikaupasta ei löydy sertifioitua kalaa, kannattaa kysyä rohkeasti kauppiaalta.

SININEN MERKKI SUOJELEE

  • Maailman meret ovat täynnä monimuotoista elämää, ja suuri osa ihmisistä saa pääasiallisen elantonsa merestä.
  • Kestämätön kalastus uhkaa paitsi kalapopulaatioita myös meriympäristöjä ja kalastusyhteisöjä.
  • MSC-sertifioidut kalastuslaivastot minimoivat vaikutuksensa merten ekosysteemeihin, jotta meret pysyvät terveinä tulevaisuudessakin.
  • MSC:n sinisellä merkillä varustettuja tuotteita löytyy jokaisesta hintaluokasta – aina sillistä kaviaariin asti.

Haku