Kestävää valaisinvalmistusta

Valaisinalan perheyritys käyttää tuotannossaan kierrätysmateriaaleja, arvostaa kotimaisuutta ja keskittää alihankintaa lähialueelle. Kantavina arvoina ovat kotimaisuus, laatu ja käsityö.
TEKSTI | HEIDI EDELMAN KUVAT | SEPPO KUJANEN, DESTIA JA LASSE SIMPANEN
Hollolassa sijaitseva valaisinvalmistaja Karlux Oy on perustettu vuonna 1983 Iittiin nimellä Hiisiön Metalli. Aluksi tuotantotilat sijaitsivat autotallissa ja tuotteet valmistettiin käsityönä. Käsityö on korkeassa arvossa yrityksessä tänäkin päivänä, eikä käsin hitsaaminen ole vierasta Karluxin tehtaalla. Prototyyppien valmistuksessa hyödynnetään edelleen 1800- ja 1900-luvun metallipajan käsityökoneita.
Nykyisen nimensä yritys sai vuonna 2005, kun toiminta periytyi perheyrityksen perustajalta, Seppo Karjalaiselta, hänen pojalleen. Ryhtyessään jatkamaan yrityksen toimintaa, nykyinen toimitusjohtaja Juha-Pekka Karjalainen siirsi yrityksen toiminnan Lahteen, mikä omalta osaltaan vauhditti markkinaosuuden merkittävään kasvuun.
Karluxin uusi, energiatehokas tehdas valmistui Hollolaan keväällä 2019.
– Meille oli alusta lähtien tärkeää panostaa uuden tehtaan energiatehokkuuteen, sanoo Karjalainen esitellessään lämpöä kierrättävän ilmalämpöpumpun avulla lämpeneviä tuotantotiloja.
Uuden tehtaan energiatehokkuutta on tarkoitus edelleen kehittää muun muassa aurinkopaneelien avulla.
Yhteistyö tuo ketteryyttä
Karluxin tuotanto on koko yrityksen historian ajan sijainnut Lahden talousalueella, ja alihankintaketjun rakentamisessa paikalliset pienyrittäjät ovat aina olleet etusijalla.
– Pyrimme aina ensisijaisesti löytämään alihankkijamme lähialueelta, se on meille sydämenasia.
Tällä hetkellä suurin osa Karluxin alihankkijoista sijaitseekin 1,5 tunnin ajomatkan säteellä Hollolan tehtaalta. Ainoastaan joitakin komponentteja yritys joutuu tuomaan ulkomailta. Monien lähialueen toimijoiden kanssa Karluxilla on jo pitkä yhteinen historia, mikä näkyy toimivana ja joustavana yhteistyönä.

Oman tuotannon, valaisinsuunnittelun ja toimivan paikallisen alihankintayhteistyön avulla Karlux pystyy reagoimaan markkinoiden tarpeisiin ketterästi sekä toteuttamaan joustavasti myös uniikkeja projekteja rakennuttajien, arkkitehtien ja suunnittelijoiden kanssa. Jälleenmyynti tapahtuu pääsääntöisesti sähkötukkujen kautta ja loppukohteita voivat olla niin taloyhtiöt, puistot kuin parkkipaikatkin.
Joustava alihankintayhteistyö on usein hyödyksi myös valaisinrestaurointiprojekteissa. Uusille komponenteille, kuten lasiosille, löytyvät valmistajat omasta yhteistyöverkostosta. Karlux on restauroinut muun muassa Eduskuntatalon ja Finlandia-talon sisävalaisimia sekä Alvar Aallon suunnittelemia valaisimia Lahden entisellä linja-autoasemalla.
Kohti kiertotaloutta
Karlux pyrkii kehittämään tuotantoaan kohti kiertotaloutta hyödyntämällä mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä tai kierrätettävissä olevia raaka-aineita sekä luonnonmateriaaleja. Yrityksen valmistamat valaisinosat tehdään kierrätysalumiinista ja varjostimissa hyödynnetään kierrätysmuovipulloista valmistettua kylmäpuristettua huopaa.
– PET-pulloista valmistettu huopa on monikäyttöinen ja sietää myös ulkotilojen kosteutta, kunhan se ei altistu suoraan sateelle.
Tuotannonjohtajanakin toimiva Karjalainen esittelee uusia prototyyppejä, eri komponentteja ja valmiita tuotteita tottuneesti. Vankka asiantuntijuus valaisinalalta näkyy ja kuuluu. Karjalainen osallistuu lähes päivittäin myös käytännön työhön ja uusien tuotteiden suunnitteluun yhdessä tuotannon kanssa.
Uusia tuotteita on tälläkin hetkellä kuumeisesti työn alla. Toimintaa aiotaan laajentaa 2021 aikana valaisintuotteiden ulkopuolelle ja lanseerata esteettömyysratkaisuja, joissa korostuvat muotoilu, funktionaalisuus ja nopeat toimitusajat.