Hyppää sisältöön

Kestävää ja ekologista puuelementtirakentamista

Kestävää ja ekologista puuelementtirakentamista

2.09.2021

LapWall Pälkäneen yksikön Liiketoimintajohta Marko Kellbergin mukaan yrityksellä on vahva ja hyvä osaaminen vaativiinkiin kohteisiin.

Viime vuosien aikana puu on yleistynyt rakennusmateriaalina. Kasvava kiinnostus on lisännyt LEKO-puuelementtien kysyntää.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Eino Ansio

Useimmille LapWall on yrityksenä tuntematon. Monet ovat kuitenkin tietämättään tutustuneet yrityksen tuotteisiin vierailleessaan uudehkossa puurakenteisessa asuinkerrostalossa tai julkisessa rakennuksessa. LapWall nimittäin on Suomen johtava puuelementtivalmistaja, jonka tuotteita käyttää lähes jokainen maamme suurimmista rakennusliikkeistä. 

LapWallin kaksi pitkälti automatisoitua tehdasta tuottavat vuosittain yli 400 000 neliömetriä elementtejä. Yrityksen valmistamia rakenteita hyödynnetään sadoilla suomalaisilla ja ruotsalaisilla rakennustyömailla.

– Olemme kehittäneet LEKO-elementointijärjestelmän, johon kuuluu yli 100 tuotetta. Valtaosa niistä on puuelementtejä, joilla voidaan toteuttaa rakennusten ylä-, ala- ja välipohjia, kylmiä ja lämpimiä vesikattorakenteita sekä ulkoseinärakenteita. Tuotteitamme käytetään esimerkiksi asuin-, teollisuus- ja liikerakennusten, koulujen, päivä- ja hoivakotien sekä urheiluhallien rakentamiseen, LapWallin Pälkäneen yksikön liiketoimintajohtaja Marko Kellberg kertoo.

LEKO-elementeistä on toteutettu esimerkiksi Wärtsilän uuden teollisuusrakennuksen vesikattorakenteet, Metsä Fibren Rauman Sahan vesikattorakenteet sekä Helsinki-Vantaan lentokentän T2-terminaalin vesikattorakenteet. LEKO-elementeistä on valmistettu myös uima- ja jäähalleja, joiden rakenteille on asetettu korkeat kosteustekniset vaatimukset. 

Kotimaista laatua

  • LapWallin LEKO-elementointijärjestelmän tuotteet ovat rakenneratkaisuiltaan ja detaljeiltaan vakioitu sekä standardoitu.
  • Elementtien verhoukset, koko sekä aukotukset ovat kuitenkin muokattavissa yksilöidysti. 
  • 3D-mallinnuksen avulla elementtien valmistus ja asentaminen on helppoa.

Yksilölliseen tarpeeseen

LEKO-elementit ovat rakenneratkaisuiltaan ja detaljeiltaan vakioituja, standardoituja ja ulkopuolisten tutkimuslaitosten testaamia. Esimerkiksi elementtien paloturvallisuus on testattu VTT:n polttokokeilla. Standardoinnista huolimatta elementtien koot, verhoukset ja aukotukset voidaan muokata asiakkaiden yksilöllisten suunnitelmien mukaisiksi. 

– LEKO-elementit valmistetaan kuivissa sisätiloissa, joten tuotteet ovat aina tasalaatuisia ja suunnitelmien mukaisia. Esimerkiksi kaikki rakenteiden läpiviennit viimeistellään tarkasti. Tehdasvalmistuksen ansiosta elementtien valmistus on kustannustehokasta, nopeaa ja ympäristöystävällistä. Olemme ensimmäinen puuelementtien valmistaja maailmassa, joka on tehnyt verifioidut hiilijalanjälkilaskelmat. Lisäksi olemme ainoa pohjoismainen puuelementtialan toimija, jolla on EPD-ympäristösertifikaatti. 

LapWall tulee mukaan asiakkaiden rakennusprojektiin jo suunnitteluvaiheessa. Yritys tekee valmistettavista puuelementeistä liitoksineen havainnolliset 3D-mallit, joiden pohjalta elementtien valmistus ja asentaminen onnistuvat helposti. Mallien avulla mahdolliset ongelmakohdat havaitaan ja voidaan korjata jo ennen elementtituotantoa. Näin asennustyöt työmaalla nopeutuvat.

Katkeamaton kuivaketju

Kellbergin mukaan LEKO-elementtien valmistusta ja logistiikkaa ohjataan tarkasti toiminnanohjausjärjestelmän avulla. Valmiit tuotteet varastoidaan kuiviin varastotiloihin, josta ne kuljetetaan työmaalle asiakkaan toivoman aikataulun mukaisesti. Elementit kuljetetaan sääsuojatulla kuljetuksella asennusjärjestyksessä, jotta ne voidaan asentaa suoraan paikoilleen. 

– Prosessimme takaa elementtien korkean laadun, 100-prosenttisen toimitusvarmuuden sekä tuotteiden katkeamattoman kuivaketjun raaka-aineiden varastoinnista elementtiasennuksiin saakka.

Haku