Hyppää sisältöön

Kestävä laituri hellii vesistöä

Kestävä laituri hellii vesistöä

22.04.2022

Vesistöt ansaitsevat parempaa. Sen vuoksi Marinetekin Juha-Pekka Villa, John Blässar ja Ville Heiniluoma rakentavat kestäviä laitureita.

Vastuullisesti rakennetut raskasbetoniponttonilaiturit eivät rasita vesistöjä tai heikennä niiden ekosysteemiä. Marinetekilla välitetään merien hyvinvoinnista, ja niiden puolesta soudetaan jopa Atlantin yli.

TEKSTI | MAISA LAMPINEN   KUVA | JOONA RAEVUORI & MARINETEK

Laituri on arvokas hankinta, jonka on säilyttävä käytössä vuosikymmeniä. Kestävään valintaan vaikuttaa käyttötarkoitus ja asennuspaikan olosuhteet, joiden arvioimiseen kannattaa pyytää apua asiantuntijalta. Markkinajohtajana lähes 30 vuoden kokemuksella Marinetek suunnittelee vahvat ja turvalliset laiturikokonaisuudet vaativiinkin tarpeisiin avaimet käteen -periaatteella.

Maailmanlaajuisesti toimivan Marinetekin tuotekehityssuunnittelu ja tekninen edelläkävijyys ovat olleet vertaansa vailla siitä asti, kun betonia on alettu käyttää vedessä kelluvissa laiturirakenteissa. Projekteja on ollut noin 2500 kappaletta yli 50 maassa, ja asiakkaina on ollut sekä kuntia, yksityishenkilöitä, sijoittajia, yrityksiä että venekerhoja ja telakoitakin. Suurin osa Suomen venesatamista on Marinetekin rakentamia, mutta yritykselle on Pohjolan jääolosuhteiden lisäksi arkipäivää myös hurrikaanien, suolaisten vesien ja superjahtien aiheuttamien rasitusten huomioiminen. 

Maailman kansainvälisimpänä venesatamatoimittajana Marinetek myy kotimaasta käsin lähes minne tahansa, mikä kertoo arvostetusta brändistä ja laadukkaista tuotteista. Mikäli toiminta ei olisi priimaa, tilauksia Suomen ulkopuolelta ei olisi tullut jo vuosikymmenten ajan.

– Tunnemme paikalliset tavat tehdä bisnestä ja tiedämme, mitä myymme. Tarvittaessa osaamme myös sanoa ei, emmekä koskaan toimita laitureitamme olosuhteisiin, joihin ne eivät sovi, ulkomaan myynnistä vastaava projektipäällikkö Ville Heiniluoma kertoo.

Lujatekoista, mutta myös ympäristöystävällistä

Kestävärakenteinen raskasbetonilaituri ei päästä mitään ylimääräistä veteen, eivätkä kelluvat rakenteet estä virtauksia tai heikennä veden luonnollista ekosysteemiä. Ponttonit ovat siirrettäviä ja niitä voi muokata, mikäli tarpeet käytön aikana muuttuvat. EU-normien noudattaminen ja kunnossa olevat sertifikaatit varmistavat toiminnan vastuullisuuden.

Tietyissä olosuhteissa laituri voi kestää jopa 100 vuotta.

Projektipäällikkö Juha-Pekka Villa

Suomen myynnistä ja tuotannosta vastaava projektipäällikkö Juha-Pekka Villa toteaa nokkelasti Marinetekin olevan ympäristöystävällisyydellään “laiturimarkkinoiden Tesla”.

– Raskasbetoniponttoni on kaikista laiturirakenteista ympäristöystävällisin vaihtoehto sen pitkän elinkaaren ansiosta. Suunniteltu käyttöikä on 50 vuotta, mutta tietyissä olosuhteissa se voi kestää jopa 100 vuotta, Villa tietää.

Puhtaaksi soutamalla

Marinetekin työntekijöitä yhdistää rakkaus mereen ja sen suojelemiseen. Aivan erityisen sitoutunut tehtävään on Ruotsin maajohtaja John “Jolle” Blässar, joka on kerännyt varoja Itämeren suojeluun soutaen Atlantin yli vuosittain järjestettävässä Talisker Whisky Atlantic Challenge -kisassa.

Purjehdusharrastuksessa tavanneet Jolle ja Markus Mustelin soutivat La Gomeran saarelta maaliin Karibialle 41 päivässä alkuvuonna 2022. Suoritus toi kaksikolle voiton 10 parisoutajan luokassa tehden heistä samalla ensimmäisen suomalaisen venekunnan, joka on ylittänyt Atlantin soutaen. Jotta 4800 kilometrin ylitys onnistuisi, parivaljakko valmistautui matkaan kaksi vuotta treenaten jopa viisi kertaa viikossa päivätöiden ohessa.

Omistautuminen projektille kumpusi sekä fyysisen suorituksen tuomasta onnistumisen tunteesta että halusta tehdä hyväntekeväisyyttä Itämeren puolesta. 100 000 euron lahjoitustavoitteesta on jutun kirjoittamisen hetkellä kerätty lähes 90 000 euroa John Nurmisen Säätiölle ja Pidä Saaristo Siistinä Ry:lle. Siispä menestyminen kisassa oli voitto myös kriittisessä tilassa olevalle Itämerelle, sillä kerätyt varat käytetään vesistön suojelemiseksi. 

Marinetekilta tilatun DB Marinan vieras- ja kausipaikkoja keskellä idyllistä ruukkikylää Taalintehtaalla.

Soutu kahden tunnin vuoroissa ja herätyskellon ääni 12 kertaa vuorokaudessa vei miehet äärirajoille. Matka oli silti unohtumaton, eikä vähiten upeiden merielämysten takia. Delfiinit auringonlaskun aikaan, veneeseen hypännyt tonnikala ja öisin pärskivät valaat – tämän takia vesille lähdetään. 

Reissun aikana ehti nähdä myös meren huonovointisuuden. Jätteen muodostamat metrien roskajonot jäävät mieleen ja antavat lisää puhtia työhön, jonka tarkoituksena on nauttia vesistöistä niitä mahdollisimman vähän kuluttavalla tavalla. 

Haku