Hyppää sisältöön

Kestävä kiviaines tukee ympäristöä

Kestävä kiviaines tukee ympäristöä

8.11.2021

Seepsulan Senkkerin kiviainestehtaalla pääkaupunkiseudulla riittää materiaalia ainakin sadaksi vuodeksi. Keskitetty toiminta auttaa ympäristövaikutusten hallinnassa.

Jokainen suomalainen käyttää vuodessa noin kuorma-autollisen verran kiviainesta. Puhutaan siis tärkeästä materiaalista, joka on kaiken rakentamisen perusta. Kiviainestuotannossa korostuvat ympäristönäkökohdat, jotka on otettava paremmin huomioon.

Teksti Pekka Säilä  Kuva Seepsula

Tyypillisesti kiviainesta tuottavilla yrityksillä on toiminnassa pienempiä toimipisteitä, joista jokainen aiheuttaa omat ympäristövaikutukset. Rakennusalan johtavalla kiviainestoimittaja Seepsula Oy:llä on päinvastainen toiminta-ajatus, sillä sen Senkkerin kiviainestehtaalla pääkaupunkiseudulla riittää materiaalia sadaksi vuodeksi. Keskitetyn toiminnan ansiosta toiminta-alueen ympäristövaikutukset voidaan huomioida paremmin.

– Tuotamme isosti ja keskitetysti yhdessä paikassa saman määrän kiviainesta, mikä vaatii muilta alan toimijoilta jopa kymmenien pikkupaikkojen ylläpitoa. Koska raaka-aine on toiminnallemme keskeinen tekijä, ovat yrityksen omistajat pystyneet pitkäjänteisellä maanhankinnalla takaamaan sen, että raaka-ainetta riittää ja pystymme panostamaan tehtaan kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen saakka, kertoo Seepsulan myyntijohtaja Richard Lustig

Hän toteaa, että kun muut alan toimijat puhuvat vähäpäästöisyydestä, on Seepsula täysin suomalaisena perheyrityksenä tehnyt oikeasti mittavia toimia ympäristön eteen.

– Asiakkaamme voi olla varma, että tuotteidemme ympäristöjälki on alan pienin. Sähköä vaativa toiminta tapahtuu meillä verkkovirrassa, kun monet toimijat operoivat liikuteltavilla diesel-aggregaateilla. 

Yritys on investoinut myös aurinkoenergian hyödyntämiseen rakentamalla jopa 3 000 paneelista koostuvan aurinkosähköpuiston. 

– Noin kahden hehtaarin suojavallille rakennetun aurinkopuiston tuottama energia vastaa neljäsosaa kaikesta sähköntarpeestamme. Tehtaan kiinnioloaikoina siirrämme tuotetun sähkön Vantaan Energian verkkoon, kertoo Seepsulan huoltoinsinööri Tomi Nikula.

AURINKOPUISTON energia vastaa yhtä neljäsosaa koko yrityksen tarpeesta.

Joustavasti toimituksesta noutoon

Sekä toimitus- että noutomyynnissä Seepsulan kilpailuvaltteja ovat täsmällisyys ja ripeys. Yrityksen toimintaperiaatteisiin kuuluu, ettei mikään asiakas ole liian pieni, joten se palvelee yhtä hyvin suurimpia yrityksiä kuin yksityisiä kuluttajiakin. Syksyllä 2021 toteutetussa asiakastyytyväisyyskyselyssä Seepsula sai erittäin hyvän NPS-luvun: 63.

– Pyrimme aina antamaan hyvän arvion kuorman saapumisajasta. Vastaamme myös nopeasti yhteydenottoihin ja tarjouspyyntöihin. Kaikki tuotteemme ovat tilattavissa myös suoraan verkosta. Verkkokaupan lisäksi meillä on käytössä myös oma tilausapplikaatio, jonka avulla kuormia voi tilata helposti suoraan työmaalle, yrityksen myynnistä vastaava Lustig lupaa.

Seepsulan toimituskalusto on nykyaikaista ja kokonaisuudessaan vähintään Euro 6 -päästöluokiteltua, ja yrityksen sopimusautojen tankissa käytetään uusiutuvaa polttoainetta. Joukossa on mukana myös pääkaupunkiseudun ensimmäinen hybridiauto. 

– Toimipisteemme sijainti, laajin tuotevalikoima, päällystetyt kulkuväylät sekä mittava kuormaus- ja vaakauskapasiteetti takaavat sen, ettei tarvitse jonotella. Tehtaan yhteydestä löytyy oheispalveluita, kuten lounasravintola ja tankkauspiste. Kuljettajan ei siis tarvitse poiketa reitiltään päivän aikana ja pysäköintitilaa löytyy, Lustig kiteyttää.

Haku