Hyppää sisältöön

Kesäkoti laajenee laineiden ylle

Kesäkoti laajenee laineiden ylle

27.05.2021

TN-Laiturin Thomas Nordström ja Daniel Nordström rakentavat laitureita Etelä-Suomen rannikolla.

Oma laituri mahdollistaa kivat kesäpäivät veden äärellä ja veneretket mökille. Jokaiseen rantaan löytyy sopiva laiturimalli.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Linda Baarman

Kesäillasta on mukavaa nauttia veden äärellä. Mökin laiturille voi koota vaikka pienen terassimaisen istuskeluryhmän, jossa tuntuma veteen on läheinen. Tai käyttää laituria uimarannan jatkeena, jossa otetaan aurinkoa ja uitetaan varpaita vedessä.

Tällaista laituriunelmaa ei ole vaikea saavuttaa. Jonkinlaisen laiturin voi rakentaa lähes millaiseen rantaan tahansa, eikä asiakkaan tarvitse tietää rannastaan paljoakaan ennen laiturin tilaamista.

– Aluksi kannattaa sopia tapaaminen, jossa katsotaan paikkaa ja jutellaan toiveista ja mahdollisuuksista. Se ei maksa mitään, kertoo Thomas Nordström TN-Laiturista.

Yritys on valmistanut laitureita Raaseporissa jo yli 20 vuoden ajan. Toiminta-alue kattaa etelärannikon suurin piirtein Haminasta Turkuun. Kokemus on osoittanut, että joka paikkaan löytyy sopiva laiturimalli.

– Jos paikkaan on vaikeaa tehdä kelluvaa laituria, laituri ankkuroidaan kallioon, Nordström toteaa.

Rannan sijainti avoveden äärellä tai suojaisessa paikassa vaikuttavat siihen, minkä tyyppinen laituri paikassa toimii parhaiten. TN-Laituri valmistaa enimmäkseen betoniponttonilaitureita. Tällainen laituri on pitkäikäinen, ja se kestää myös avomeren rannan merenkäyntiä.

Jos rakennuspaikka on suojainen ja ranta matala ja pehmeäpohjainen, kevytrakenteinen muoviponttonilaituri voi olla hyvä ratkaisu. TN-Laiturin valmismallistosta pieni Telkkä on tällainen, pienen lammen uimalaituriksikin sopiva malli.

– Nykyisin on tarjolla myös rotaatiovalettuja, EPS-täytteisiä muoviponttoneita, jotka kestävät useimmissa paikoissa myös talvea. Tällaista laituria ei siis tarvitse nostaa talviteloille, vaan riittää, että ketjuja hieman löysentää.

LAITURIUNELMAA ei ole vaikea saavuttaa.

Loppukesäksi laiturille

TN-Laiturin malleista suosituin on jo kolmen vuoden ajan ollut Merihanhi, tukeva betoniponttonilaituri, joka kompaktista koostaan huolimatta sopii sekä isommankin veneen kiinnityspaikaksi että pieneksi oleskelualueeksi.

– Kolme metriä leveä Merihanhi-laituri on erinomainen kuuman kesäpäivän oleskelupaikka.

Valmismalliston lisäksi yritys valmistaa mittatilauslaitureita ja kelluvia venevajoja. Tuotteet toimitetaan avaimet käteen -paketteina, eli hinta sisältää suunnittelun, valmistuksen, kuljetuksen ja asennuksen.

Laiturin hinta muodostuu monesta tekijästä. Laiturin ankkurointi on erilaisissa kohteissa vaativuudeltaan erilainen työ, ja se riippuu esimerkiksi pohjan rakenteesta ja veden syvyydestä.

– Usein laiturin kanssa halutaan myös muutakin rantarakentamista, kuten portaita ja terasseja.

Laitureiden toimitusaika on 6-8 viikkoa, eli vielä nyt ehtii saada oman laiturin elokuun rapujuhliin.

Haku