Hyppää sisältöön

Kesäkeittiön kokki nauttii auringosta

Kesäkeittiön kokki nauttii auringosta

12.03.2021

Kotkassa valmistetut kesäkeittiömoduulit koostuvat työpöytätasosta, joissa on mukana tiskiallas hanoineen, grilli ja kaasuliesi. Lieden kaasupullolle on tilaa alahyllyllä.

Kun Suomen suven päivät ovat ihanimmillaan, kukapa haluaisi sulkeutua sisälle ruokaa valmistamaan. Kesäkeittiö on helppo rakentaa moduuleista niin pihalle, mökille kuin kesäolohuoneen yhteyteen.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Jalotakka

Kevät on parasta aikaa alkaa valmistautumaan niihin päiviin, kun aurinko helottaa ja tuuli puhaltaa lempeästi. Mitä aikaisemmin suunnitelmat pihaa ja mökkiä varten ovat valmiit, sitä pidempään voi nauttia huolettomista kesäpäivistä. Moni kaipaa keittiötä, jonka voisi sijoittaa minne mielii, kenties katoksen alle, mökin seinustalle tai kesäolohuoneen jatkoksi. Kotkalainen Jalotakka vastaa tähän kysyntään.

– Kun esittelimme messuilla valikoimassamme olevia moderneja, pulpettikattoisia piharakennuksia, toimme rekvisiitaksi valmistamamme kesäkeittiön. Ihmiset alkoivat kysellä, mistä niitä saa. Lasiseinäisiin kesärakennuksiin haluttiin valmiita ratkaisuja ruoanlaittoon. Vuoden kuluttua olimme jalostaneet kesäkeittiön lopputuotteeksi. Se rakentuu moduuleista, joilla keittiön
kokoa voi kasvattaa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Niko Muurinen.

Tähän asti Jalotakka on valmistanut muun muassa savupiippuja ja erilaisia grillejä. Yrityksen kesäolohuoneet ovat nekin omaa suunnittelua. Valikoimiin kuuluvat myös muun muassa romanttiset huvimajat ja kotaratkaisut.

KEITTIÖ rakentuu moduuleista, ja sen kokoa voi räätälöidä oman tarpeen mukaan.

Säätä kuin säätä kestävä keittiö

Jalotakan kesäkeittiömoduulien runko on pulverimaalattua, sinkittyä terästä. Pöytäpinnan materiaaliksi valittiin graniitti, joten osat ovat erittäin kestäviä. Graniitti tekee moduuleista myös sen verran painavia, ettei kovakaan tuuli niitä heiluttele. Keittiö on säänkestävä ja palvelee ehtana talvenkin jälkeen, vaikka se seisoisi taivasalla.

– Suosittelemme käsittelemään kivipinnan aluksi kivisuojalla, jottei ruoan rasva imeydy kiinni. Tämän jälkeen kuumatkin astiat voi huoletta laskea suoraan pinnan päälle, ja jatkossa tasot on helppo pyyhkäistä puhtaaksi. Kivisuojaa saa rautakaupoista ja otamme sitä myös nettimyyntiimme. 

Kesäkeittiötä ei tarvitse kytkeä erikseen vesijohtoverkkoon, vaan sen voi halutessaan kytkeä esimerkiksi kaivosta pumpun avulla johdettuun kesäveteen. Keittiön altaaseen voi tällöin laittaa tulpan, jolloin allasta on helppo hyödyntää vaikkapa uusien perunoiden pesemiseen. Altaan alle sijoitetaan vain viemärinä toimiva erillinen astia. 

Moduulit koostuvat työpöytätasosta sekä työtasoista, joissa on mukana  tiskiallas hanoineen, grilli ja kaasuliesi. Saatavana on myös hyllyelementtejä. Tasot ovat 90 senttiä pitkiä ja 60 senttiä leveitä. Graniittilevy pinnassa on kaksi senttiä paksu. Kivilevyt ovat melko painavia, noin 15–20-kiloisia. Jalotakalla onkin rahtisopimus Kaukokiidon kanssa kuljetuksista, sillä aivan pienellä autolla ainakaan kokonainen setti ei keveästi kulje.

– Grilliosa on suunniteltu sijoitettavaksi kulmaan, ja parhaiten kokonaisuus toimii L:n muotoisena. Grillin ympärille suunnittelimme paloturvallisen, metallisen huuvan piippuineen. Kaikki moduulit ja huuva tulevat osissa, mutta kokonaisuus on kasattavissa helposti ja nopeasti.

Haku