Hyppää sisältöön

Kesäinen retki Hailuotoon

Kesäinen retki Hailuotoon

21.06.2023

Hailuodon upea luonto tarjoaa elämyksiä niin retkeilyn kuin rentoutumisenkin parissa.

Luontoretkiä, museoita, makuelämyksiä ja rentouttavia löylyjä rantasaunassa. Hailuoto tarjoaa puitteet kokemusrikkaalle kesäretkelle.

TEKSTI ja kuva hailuoto


Saavut kauniina kesäaamuna Oulunsalon lauttarantaan. Meren tuoksu ja lokkien äänet saavat mielen rauhoittumaan. Lauttamatka on elämyksellinen, sillä voit nousta autosta ihailemaan maisemia. 25 minuutin matka kuluu nopeasti. Lautalla ehtii myös tutustua saareen ja suunnitella päivän kulkua ilmaisen Hailuoto-sovelluksen avulla.

Ensimmäisiä nähtävyyskohteitasi saaressa voisi olla Hyypänmäki tai Organum. Hyypänmäki on Hailuodon korkein kohta, 2,5km pitkä hiekkaharju, jonka päällä kävellessä voi nähdä merelle saakka. Ulkokarvossa sijaitseva Organum on HaiArtin rakentama betoninen tilataideteos, joka koostuu kolmesta erikokoisesta kupolista. Voit mennä veistoksen sisälle vaikkapa laulamaan, sillä kullakin kupolilla on oma resonanssi, joka vastaa nuottia ja toimii luonnollisena äänen vahvistimena.

Palvelu pelaa

20 kilometriä lauttarannasta ajettuasi saavut kylälle ja eteen avautuu paljon eri palveluita. Matkamuistojen ostamiseen on Luovon Puoji hyvä vaihtoehto, sillä sieltä löydät paljon hailuotolaisia käsitöitä. Jos nälkä kurnii vatsassa, esimerkiksi Loma ja Mille’s Place -kahvila tarjoaa erinomaisia ruokavaihtoehtoja. Ravintola lltalennosta, Hailuodon Panimosta ja Dancing Bobcat Barista löytyy myös A-oikeudet. Aivan kylän keskustasta löytyy Hailuodon päivittäistavarakaupat Sale ja K-Market, joista voit ostaa vaikkapa retkieväitä.

Syötyäsi voit jatkaa matkaasi eteenpäin ja käydä kirjastosta lainaamassa lomaluettavaa tai frisbeegolf-radalla heittelemässä kiekkoa. Ja eipä aikaakaan, kun olet Kniivilän kotiseutumuseon kohdalla ja pääset tutustumaan siihen, millaista elämää Hailuodossa on ennen eletty. Alueelta löytyy vanhoja rakennuksia ja maatalouslaitteita. Jos haluat tutustua enemmänkin historiaan, löydät kirjastolta ja kirkolta lisää tietoa Hailuodon historiasta. Kirkolla on kuvia Hailuodon vanhan kirkon tulipalosta ja hautausmaalla sen rauniot.

Saaren päässä, 30 kilometriä lauttarannasta, on Marjaniemi. Marjaniemi on ollut satojen vuosien ajan satama ja kalastuspaikka ja se onkin edelleen Perämeren keskeinen kalastussatama. Yksi Hailuodon suosituimmista nähtävyyksistä on vuonna 1871 rakennettu majakka, johon järjestetään opastettuja majakkakierroksia pitkin kesää Hailuodon paikallisoppaiden toimesta. Majakka-aiheisia matkamuistoja voit ostaa Luotsihotellista tai Hailuodon Helmestä.

Ruokaa ja aktiviteetteja jokaiseen makuun

Jos nälkä on päässyt yllättämään, löytyy Marjaniemestäkin paljon makuelämyksiä. Hailuodon Halstari, Kaija Grill & Bar, Ravintola Frans ja Ravintola Aava tarjoavat sinulle upeita, lähituotteita sisältäviä ruokiaan ja voit valita kalan, pitsan, grilliruoan sekä monen muun maittavan vaihtoehdon väliltä vatsallesi täytettä.

Täydellä mahalla on hyvä suunnata erilaisten aktiviteettien pariin. Hailuodon upea luonto tarjoaa sinulle elämyksiä niin retkeilyn kuin rentoutumisenkin parissa. LuotoRent vuokraa sähkömaastopyöriä, joilla kelpaa kierrellä saaresta löytyvillä retkeilyreiteillä. Hailuodosta löytyy muun muassa Petsamon ja Vasken taukotuvat, Hannuksen laavu ja Marjaniemen nuotiopaikat sekä Kirkkosalmen lintutorni, jossa voi lintujen bongailun lomassa paistaa makkarat vastarakennetussa tulipaikassa. Jos helle yllättää, pulahtamaan pääset Pöllän, Sunikarin, Sumpun tai Marjaniemen rannoilla, ja näillä hietikoilla onkin ihana rentoutua auringon oton parissa.

Kun ilta alkaa viilentyä ja silmäluomet tuntuvat raskailta, tarjoaa Hailuoto sinulle yöpymispaikan. Ailastolla voit yöpyä vanhan kansakoulun tiloissa tai pihalla matkaparkissa asuntoautossa tai teltassa. Maatilan pihapiirissä pääset yöpymään Maatilamajoitus Heikkisen tilalla. Jos ranta kutsuu sinua, on Pöllässä tarjolla Hailuodon Loma-asuntojen ja Pöllän mökkimajoituksen upeita mökkejä. Marjaniemessä sinulle yöpymispaikan tarjoaa Luotsihotelli tai Majakkapiha, jonka mökeissä mahtuu yöpymään isommallakin porukalla. Ennen nukkumaan menoa voi vielä käväistä Majakkapihan rantasaunan tai savusaunan löylyissä ja rentoutua ihanaa Hailuoto-päivää muistellen. Paljon sait kokea, mutta paljon jäi myös seuraaville kerroille kokemuksia kerättäväksi.

Haku