Hyppää sisältöön

Kesäiloa urkumusiikista

Kesäiloa urkumusiikista

20.05.2022

Sinfonia Lahti tuo maailmanluokan urkutaiturit Suomeen elokuussa. Urkujen ääreen konsertissa pääsee myös Jimi Järvinen. 

Maailman parhaimmat urkurit kokoontuvat yhteen, kun Lahden Kansainvälinen Urkuviikko täyttää 50 vuotta. 

TEKSTI I LIISA JOENSUU KUVA I LAHDEN KANSAINVÄLINEN URKUVIIKKO

Pienestä kesäkonserttisarjasta alkunsa saanut Lahden Kansainvälinen Urkuviikko on kasvanut puolessa vuosisadassa kansainvälisesti tunnetuksi musiikkifestivaaliksi, joka innostaa maailmanluokan urkutaitureita saapumaan Suomeen.

Lahti Organ Festival (LOF) tunnetaan kansainvälisten taiteilijoiden keskuudessa laadukkaana tapahtumana, jonka esiintyjiksi ovat vuosi toisensa jälkeen lupautuneet maailmanluokan urkurit. Viideskymmenes urkuviikko tuo 9.–14.8. Lahteen taiteilijoita, jotka palaavat soittamaan tuttuun tapahtumaan. Kukin kansainvälinen vieras soittaa oman konserttinsa, ja he kaikki esiintyvät yhdessä Urkumaraton-konsertissa.

– Urkuviikko on aina ollut monipuolinen ja vireä festivaali. Tapahtuma on vuosien varrella osannut yllättää yleisönsä ennakkoluulottomilla kokeiluilla ja erikoisilla soittopaikoilla. Esityksiä on järjestetty niin pankkisalissa kuin Mustankallion autotunnelissa. Tänä vuonna pääkonsertit järjestetään perinteikkäästi Ristinkirkossa, ja yksi suuri konsertti Sibeliustalolla. Musiikista voi nauttia myös Kouvolan Keskuskirkossa. Vaikka urkumusiikin historiassa on paljon kirkkomusiikkia, tapahtuma ei rajoitu pelkästään kirkkomusiikkiin. Ohjelmistossa on myös esimerkiksi jazzia, kertoo Lahden Kansainvälisen Urkuviikon johtaja Pauli Pietiläinen, urkuri itsekin.

Tunnetut nimet palaavat soittamaan yhdessä 

Yksi esiintyjäkaartin tunnetuimpia soittajia on Pariisin konservatorion urkujensoiton professori sekä Notre-Damen katedraalin pääurkuri Olivier Latry. Maineikkaita urkutaiteilijoita ovat myös Guy Bovet Sveitsistä sekä korealais-ranskalainen Shin-Young Lee. Lahden maisemiin palaa myös urkuviikon entinen johtaja, ruotsalainen Hans-Ola Ericsson. Neljän ulkomaisen taiteilijan maratonkonsertti radioidaan suorana, joten soittoa on mahdollista kuunnella eri puolilla Suomea.

Kotimaisilta esiintyjiltä on muissa yhteyksissä totuttu kuulemaan musiikkia kuoroteoksista jazziin ja sinfonioihin, mutta elokuussa heidän esityksissään esille nousevat urut. Kamarikuoro Kampin Laulu antaa tilaa viikon teemasoittimelle ja tuo kuoron rinnalle urkuriksi Satu Rannan. UMO Helsinki Jazz Orchestra liittää urut big bandin sointiin saadessaan urkusolistikseen Susanna Kujalan. Orkesteri yhdistelee musiikillisia maailmoja klassisesta jazziin. Lisäksi UMOn konsertissa kuullaan säveltäjä Markus Fageruddin teoksen maailmankantaesitys sekä ruotsalaisen Örjan Fahlströmin urkukonsertto. Sinfonia Lahti puolestaan tuo urkujen taakse Jimi Järvisen. 

– Sinfonia Lahti esittää yhden maailman hienoimmista urkukonsertoista. Se on Joseph Jongenin Symphonie Concertante op. 81. Viikolle mahtuu myös muuta ohjelmaa, kuten vuoden urkutaiteilijan valinta ja urkuviikon historiikin julkistus. Kuvitetussa teoksessa on 250 sivua, ja sitä voi ostaa parinkympin hintaan. Liput konsertteihin kannattaa hankkia etukäteen osoitteesta lippu.fi. Lippuja saa myös ovelta tuntia ennen esitystä, mutta kannattaa olla ajoissa liikkeellä, Pietiläinen kehottaa. 

Haku