Hyppää sisältöön

Kemianjätti energiansäästön etujoukoissa

Kemianjätti energiansäästön etujoukoissa

16.12.2021

Teollisuudessa toimintavarmuus on ykkösasia. Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmiä toimittavan Calefan Petri Vuori ja Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori. 

Kiilto Oy:lla alkuvuodesta käyttöönotettu hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä on osoittautunut tehokkaaksi ja toimintavarmaksi. Nyt tehtaalla aiotaan lisätä uusiutuvan energian käyttöä.


TEKSTI | PAULA HARMAALA KUVA | ELIEL ARKKI

Kiilto Oy otti pitkän harppauksen ympäristöasioissa, kun se ryhtyi alkuvuodesta 2018 hyödyntämään liimanvalmistuksessa syntyvää hukkalämpöä yli kolmen hehtaarin teollisuuskiinteistöjen lämmittämisessä. 

Hukkalämpöjä ympäristötietoisessä perheyrityksessä oli kierrätetty aiemminkin, mutta uuden järjestelmän myötä hyödyt moninkertaistuivat. Uusioenergialla lämmitettävä pinta-ala kasvoi 3900 prosenttia ja samalla tuotanto tehostui. Nyt energiaa säästyy joka vuosi 180:n omakotitalon lämmityksen verran, mikä tarkoittaa 80 000 euroa pienempää vuotuista energialaskua. Järjestelmä on toiminut luotettavasti heti alusta lähtien.

– Nykytekniikalla pystymme parantamaan uusiokäytettävän energian hyötysuhdetta roimasti, kertoo Kiillolle kokonaisjärjestelmän toimittaneen Calefa Oy:n toimitusketjun päällikkö Petri Vuori

Lisää säästöjä ja kapasiteettia

Lempäälässä hukkalämmön uusiokäytössä hyödynnetään älykkäästi järjestelmän mukana tulevaa jäähdytystehoa. Tehostuneen jäähdytyksen myötä polymerointiprosessin tuotantokapasiteetti on kasvanut merkittävästi. Tätäkin suurempana hyötynä Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori näkee, ettei tuotantosuunnitelmia tarvitse enää muuttaa jäähdytyskapasiteetin riittävyyden mukaan. 

– Jäähdytysvesi pysyy nyt tasalämpöisenä koko prosessin ajan, mikä lisää tuotannon tasalaatuisuutta, Juhannusvuori kertoo.

Tehtaalla toteutettiin ensimmäisenä maailmassa hybridijärjestelmä, jossa lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään hukkalämmön lisäksi maalämpöä ja maakylmää. Kallioperä toimii akkuna, johon ylijäävää hukkalämpöä ladataan hyödynnettäväksi myöhemmin uudelleen.

Uusiokäyttöjärjestelmä on toiminut niin hyvin, että sitä ollaan laajentamassa muuallekin. Syksystä lähtien Lempäälän tehtaalla hukkalämmöllä lämpiävät myös käyttövedet. Muitakin kohteita on suunnitteilla. 

– Teollisuudessa toimintavarmuus on ykkösasia. Toimittamalla pelkästään kokonaisratkaisuja pystymme takaamaan sen, että järjestelmä toimii ja asetetut energiansäästötavoitteet saavutetaan, Vuori kertoo. 

CO2-päästöt putoavat jopa 300 000kg vuodessa.

Sanojen mittaista toimintaa

– Lämmöntalteenottojärjestelmät ovat todella monimutkaisia, etenkin kun ne ovat liitettynä tuotannon prosessiin. Käynnistyshetkestä lähtien kaikki on toiminut kuten on pitänytkin, yhtäkään häiriötä ei ole ollut. Tällainen on harvinaista. Suunnitelmat ovat olleet hyvät ja toteutus myös, Juhannusvuori kommentoi Calefan toimittamaa kokonaisjärjestelmää.

Energian uusiokäyttö on tulevaisuutta, jolla kotimainen teollisuus parantaa kilpailukykyään samalla kun hiilijalanjälki ilmastopoliittisten tavoitteiden mukaisesti pienenee. Kiilto aikoo olla asiassa ympäristöjohtaja jatkossakin.

Haku