Hyppää sisältöön

Kehitys lähti keittiöveitsestä

Kehitys lähti keittiöveitsestä

20.09.2022

Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat Senior Development Manager Bror Engströmin mukaan vahvasti mukana kaikessa Parocin kehitystyössä.

PAROC® Trio on julki-sivujen korjausrakentamisen kustannuksia ja työaikaa merkittävästi säästävä innovaatio. Mutta miten se jalostui ideasta tuotteeksi?

TEKSTI JA KUVAT | PAROC

Kaikki alkoi keittiöveitsestä. Tarkemmin sanottuna OC Parocin Application Manager Susanna Tykkä-Vedderin keittiöveitsestä, kertoo Senior Development Engineer Bror Engström Owens Corning Parocilta.

Oikeastaan, ennen kuin Tykkä-Vedder tarttui veitseen, hän oli kiertänyt korjausrakennustyömailla ja kuullut asiakkaiden kokemuksia siitä, miten vanhojen betonijulkisivujen alta paljastui niin epätasainen pinta, että se vaati joko tasoituksen tai pehmeän, epätasaisuuksia tasaavan eristematon varsinaisen lämmöneristekerroksen alle.

Alkoi syntyä idea: Mitä, jos tasoittamisen ja eristämisen voisi hoitaa yhdellä eristeellä niin, että työmailla säästyisi huomattavasti työtunteja ja kustannuksia?

Tykkä-Vedder tarttui ensin keittiöveitseen, sitten kivivillalevyyn ja alkoi tehdä viiltoja.

Repimistä, työstämistä, sahausta, sirkkelöintiä

Bror Engström muistaa hyvin, kun Tykkä-Vedder kertoi ideastaan ja ensimmäisistä kokeiluistaan pehmentää kivivillalevyn pintaa niin, että se mukautuisi epätasaiseen pintaan, eikä eristeen ja alustan väliin jäisi eristystä heikentäviä ilmarakoja.

Yli 20 vuotta Parocilla työskennellyt Engström innostui heti. 

– Siinä oli todellinen, selvä tarve taustalla. Päämäärä ja idea oli olemassa, ja me tuotekehitystiimissä aloimme kehittää ratkaisua, jolla saavuttaa tavoite, Engström kertoo.

Alkoi ideointi ja testaus. Yksi vaihtoehto oli repiä eristeen pintaa ja tehdä siitä pehmeämpi. Parocin testilaboratoriossa kokeiltiin monia työtapoja. Tiimi tarttui esimerkiksi käsisirkkeliin ja leikkasi kivivillaan erisuuntaisia ja -syvyisiä viiltoja.

– Aika nopeasti päädyimme siihen, että viillot olivat toteutuskelpoisin tapa saada eristeen pintaa pehmeämmäksi. Tiesimme, että oli jo olemassa sahoja, joilla viillot pystyisi toteuttamaan tuotannossa.

PAROC® Trio soveltuu käytettäväksi kaiken tyyppisissä rakennuksissa, on paloturvallinen, energiatehokas sekä kestää erinomaisesti kosteutta.

Asiakkaat kehitystyössä alusta loppuun saakka

Erityistä kehitystyössä oli se, että asiakkaat olivat mukana prosessissa alusta alkaen. Kun Engströmin tiimi teki laboratoriossa erilaisia testiviiltoja, pilottiasiakkaat testasivat niitä työmaalla ja antoivat heti palautetta siitä mikä toimii ja mikä ei.

– Oli hienoa, että saimme koko ajan palautetta. Kun asiakkaalta tuli kommentteja, palattiin takaisin työpöydän ääreen, missä testattiin uutta ratkaisua. Oli palkitsevaa nähdä, että tuotteelle oli tarve ja että se todella antoi lisäarvoa asennusvaiheessa, Engström kertoo.

Ennen kuin uutuustuote, joka oli  jo saanut nimen PAROC® Trio, pääsi tuotantoon ja työmaille, prosessia piti vielä testata tehtaalla. Koeajoja tehtiin useita, kun eristettä ja prosessia hienosäädettiin.

– Se on kehityshankkeelle A ja O, että pääsee kokeilemaan oikealle tuotantolinjalle, mikä on mahdollista ja mikä ei. Tuotannossa ei ollut lainkaan sellaista asennetta, että älkää tulko tuollaisia hullutuksia tänne testaamaan. Koko tehtaan tiimi oli yhtä innoissaan kuin mekin.

Asiakkaan tarpeesta ja alkuperäisestä ideasta oli jalostunut PAROC® Trio, joka tasoittaa, eristää sekä suojaa tuulelta – ja säästää julkisivueristeiden asennukseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia vähintään 50 prosenttia. Ihan niin kuin alunperin oli suunniteltu. 

Innovatiivisessa PAROC® Trio -korjauseristeessä on kaikki, mihin aiemmin on tarvittu kaksi tai kolme erillistä rakennekerrosta yhteen eristeeseen paketoituna. Se sisältää epätasaiselle korjattavalle pinnalle tarvittavan tasauskerroksen, energiatehokkaan lämmöneristekerroksen sekä omaa luokkaansa olevan tuulensuojakerroksen.

PAROC® Trio on soveltuu käytettäväksi kaiken tyyppisissä ja korkuisissa rakennuksissa. Muiden kivivillatuotteiden tapaan se on paloturvallinen, energiatehokas ja kestää kosteutta erinomaisesti.

Haku