Hyppää sisältöön

Käytetty elektroniikka kiinnostaa kuluttajaa

Käytetty elektroniikka kiinnostaa kuluttajaa

14.06.2022

Power Finlandin toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto kertoo, että RePOWER-palvelun kautta käytetyt tuotteet löytävät uuden omistajan.

Nurkkiin kertyy helposti vanhoja laitteita, joita ei viitsisi laittaa myyntiin tai heittää kaatopaikalle. Powerin uusi käytetyn elektroniikan palvelu tarjoaa mahdollisuuksia kestävään kaupantekoon.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | PATRIK PESONEN

Osa kuluttajista on tottunut vaihtamaan tiheään tahtiin omia elektroniikkalaitteitaan, kuten puhelimia ja tietokoneita, vaikka usein laitteissa olisikin vielä hyvin käyttöaikaa jäljellä. Monet taas ovat kulutuksen suhteen hyvinkin valveutuneita ja haluaisivat niin hankkia kuin käyttää kunnostettuja tuotteita, mutta eivät välttämättä tiedä, mistä sellaisia voisi turvallisesti ostaa.

– Käytetyn laitteen ostaminen on usein edullisempi sekä kestävämpi vaihtoehto myös ympäristön kannalta. Käytetyssä elektroniikkalaitteessa voi olla vielä paljon käyttöaikaa jäljellä, vaikka sitä ei enää itse tarvitsisikaan. Lisäksi myös suurin osa elektronisten laitteiden komponenteista on kierrätettävissä ja hyödynnettävissä uudelleen, kertoo Power Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto.

Kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa myyvä Power huolehtii osaltaan siitä, että kaikki sen asiakkaiden tuomat käytetyt laitteet kierrätetään ja hyödynnetään mahdollisimman hyvin. 

– Puhelimet, tabletit sekä tietokoneet ovat eniten kiertoon päätyviä tuotteita, joilla on myös hyvä jälleenmyyntiarvo. Myös televisiot, viihde-elektroniikka, kuten pelikonsolit sekä kamerat, kellot ja kodinkoneet ovat sellaisia tuotteita, joiden komponentit ovat hyvin hyödynnettävissä uudelleen. Esimerkiksi käytetystä jääkaapista voidaan hyödyntää ja kierrättää jopa yli 98 prosenttia materiaaleista,
Saviluoto toteaa.

Asiakas voi kierrättämällä kerryttää hyvityspisteitä

Power on kehittänyt käytetyn elektroniikan myyntiin ja hyvitykseen oman RePOWER-palvelun, jonka avulla yritys haluaa helpottaa sekä käytettyjen tuotteiden myyntiä että ostamista.

– RePOWER-asiakas voi rekisteröidä myytävän tuotteensa luomalla kotisivuillamme oman MyPOWER-profiilin. Palvelun kautta saa laskurin avulla alustavan arvion myytävän tuotteen arvosta, joka tarkennetaan myymälässämme tehtävän tarkastuksen avulla. 

Huonokuntoisistakin laitteista saa aina kierrätyshyvityksen, joka on kodin elektroniikassa kolme euroa ja kodinkoneissa viisi euroa. Toisaalta esimerkiksi vähän käytetystä tuotteesta voi saada jopa useiden satojen eurojen hyvityksen, kertoo Power Finlandin operatiivinen päällikkö Ville Nevalainen

Käytettyjä laitteita ostettaessa niiden takuuaika on usein jo umpeutunut, eikä ostaja voi olla täysin varma siitä, toimiiko tuote todella. Netin myyntipalstoilla vaanii myös huijatuksi tulemisen mahdollisuus varsinkin, jos myyjätahosta ei ole täyttä varmuutta. 

– Kun asiakas ostaa käytetyn laitteen suoraan liikkeestä, saa hän myös rahoilleen vastinetta. Annamme kaikille RePOWER-laitteillemme vuoden takuun ja 30 päivän palautusoikeuden. Kaikki RePOWER-laitteet ovat aina huollettuja sekä asiantuntijoiden tarkistamia. Laitteiden tarkastusprosessit on myös dokumentoitu ja asiakkaiden nähtävissä, Nevalainen avaa.

Kun asiakas tuo käytetyn laitteensa Power-myymälään, tarkastaa yrityksen tekninen asiantuntija aina tuotteen ja antaa arvion perusteella hyvityspisteitä asiakkaan omalle MyPOWER-tilille. 

– Huollamme tuotteen asianmukaisesti jälleenmyyntiä varten. Mikäli laite ei ole myyntikelpoinen, se kierrätetään asiaan kuuluvalla tavalla ja tietoturvallisesti, jolloin myös arvokkaat raaka-aineet saadaan uusiokäyttöön. Tämän vuoksi kannustamme ihmisiä tuomaan myös vanhat myyntikelvottomat elektroniikkalaitteensa meille kierrätettäväksi, jotta niiden materiaalit voidaan hyödyntää uudelleen tuotannossa, Nevalainen sanoo.  

Vinkkejä vastuullisuuteen

RePOWER-kotisivuilta löytyy myös erilaisia vastuullisen arjen vinkkejä, sekä paljon tietoa elektroniikan kierrättämisestä, energiansäästöstä ja energiamerkeistä. 

– Nykyään monet valveutuneet kuluttajat haluavat, että tuotteissa on käytetty kierrätettäviä materiaaleja ja että ne ovat tarvittaessa myös korjattavissa. Muutos tämän suhteen on ollut viime vuosina suuri ja trendi on ollut edelleen kasvussa. RePOWER-palvelun avulla edesautamme sitä, että käyttökelpoiset tuotteet löytäisivät uuden omistajan, ja että tärkeät materiaalit päätyisivät asianmukaisesti kierrätykseen, Saviluoto kiteyttää uuden palvelun hyödyt.

Haku