Hyppää sisältöön

Käytännönläheistä projektinhallintaa muutos edellä

Käytännönläheistä projektinhallintaa muutos edellä

2.02.2021

YardMaten Kari Härkönen ja BlackSmit Solutionsin Kasper Smit toimivat yhteistyössä uusien ympäristöystävällisten teknologioiden parissa. 

Moni yritys hyötyisi prosessien optimoinnista, mutta muutoksia on vaikea tehdä itse. BlackSmit Solutions auttaa yrityksiä kehittämään ja parantamaan toimintoja.

Teksti Niina Linna  Kuva Ari Peuho / Studio Brahe

Kolmatta vuotta Suomessa toimiva prosessikehittämisen konsultointipalveluja tuottava BlackSmit Solutions on erikoistunut käytännönläheiseen prosessioptimointiin ja projektinhallintaan. Yrityksen toimitusjohtaja Kasper Smit haluaa osallistua toimintojen ja laadun kehittämiseen asiakkaidensa kanssa henkilökohtaisesti alusta loppuun. Smit vierastaa ajatusta, että konsultti tekee raportin, jonka kanssa asiakkaiden pitäisi sitten selvitä yksin. 

– Kädet saveen -toimintatapa on minulle ominaista. En halua olla erillinen, ulkopuolelta neuvoja antava henkilö, vaan minulle on tärkeää olla osa tiimiä ja löytää yhdessä ratkaisuja niiden ihmisten kanssa, jotka työtä konkreettisesti tekevät.

Työprosessit paremmaksi

BlackSmit Solutions on erikoistunut teollisuusyrityksiin, sekä pieniin että suuriin. Kokemusta on eri Euroopan maista ja eri alojen yrityksistä. Smit itse on alun perin kotoisin Hollannista ja hän on työskennellyt suurissa tehtaissa monissa johtotehtävissä. Häntä on aina kiinnostanut erityisesti se, kuinka asioita voidaan parantaa. 

Smit on kouluttautunut Lean-johtamiseen ja kokee Lean-ajattelun olevan helppo ja tehokas tapa tehdä työskentelystä vaivattomampaa. 

– Monet saattavat virheellisesti luulla, että Lean-ajattelu johtaa työpaikkojen vähenemiseen. Sen avulla voidaan itse asiassa vähentää turhaa työtä ja nopeuttaa prosesseja. Myös työntekijöiden taidot ja vahvuudet tulevat paremmin esiin. Tämä mahdollistaa kasvun niin yritys- kuin yksilötasollakin, Smit avaa.

Smit korostaa, että hänen puheilleen ei tarvitse tulla tarkasti harkittu suunnitelma takataskussa. Pelkkä halu parantaa työprosesseja riittää. Ongelmakohdat löytyvät sitten syvällisemmän tarkastelun kautta. Yhteistyö voi olla joko kahden tunnin mittainen tai yhtä hyvin vuoden kestävä projekti.

Ympäristö kiittää muutoksista

Prosessien kehittäminen parantaa usein myös ympäristökuormitusta. Neljä vuotta sitten Kasper Smit toimi projektipäällikkönä yhtiössä, joka oli luomassa uutta tuotetta markkinoille. Tavoitteena oli minimoida jätemäärät.

– Lopputuloksena pystyttiin säästämään raaka-aineissa 25 prosenttia ja energiankulutuksessa huimat 35 prosenttia. Tehostimme myös kierrätykseen menevän materiaalin prosessit, jotta kierrätykseen kelpaamatonta jätettä syntyisi mahdollisimman vähän. 

Korona-aika on pakottanut yrityksiä muuttumaan. Smit näkee, että juuri nyt on hyvä hetki tarkastella ja kehittää toimintaa. Hän sanoo, että usein yritykset huomaavat muutostarpeen aivan liian myöhään. Siksi ennakointi on erityisen tärkeää. 

Poikkeusaika on myös osaltaan lisännyt yhteistyön arvoa. BlackSmit Solutions on verkostoitunut kansainvälisestikin toimivan YardMate-konsortion kanssa, joka toimittaa teollisuuteen alihankkijoita, uusia tuotteita ja palveluita, sekä henkilöresursseja. 

YardMaten patentoidut innovaatiot mahdollistavat jo lähitulevaisuudessa meri- ja ilmailuliikenteen päästöjen vähennykset jopa 30 prosentilla. Smit työskentelee parhaillaan YardMaten toimitusjohtajan Kari Härkösen kanssa näiden teknologioiden parissa. YardMate etsii kuitenkin jatkuvasti uusia innovaatioita ja yrityksiä entistä tehokkaampien energiaratkaisujen toteuttamiseksi tulevaisuudessa. 

Haku