Hyppää sisältöön

Käymälän ei enää tarvitse olla työläs

Käymälän ei enää tarvitse olla työläs

1.07.2021

Toimitusjohtaja Kalle Ylösjoki lupaa, että Ekolet VU -käymälä tekee huussista huolettoman.

Mökkivieraiden pelottelu huussin tyhjennyksellä on historiaa. Hajuton ja täysin kompostoiva käymälä helpottaa lomailua.

Teksti Anne Koivisto  Kuva Juho Länsiharju

Aidosti kompostoiva ja hajuton kuivakäymälä on nykyaikana aivan muuta kuin pihan perällä nököttävä huussi. Kompostointi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan käymälämallien välillä on eroja toimivuudessa ja huoltovapaudessa. Edistyksellisimmässä käymälässä tarvittava jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa ja lopputuloksena syntyy kottikärryllinen multaa vaikkapa suoraan kukkapenkkiin laitettavaksi.

Luonnonvoimat haltuun

Jotta käymäläjätteen kompostointi olisi mahdollisimman tehokasta, tulee olosuhteiden olla sille ihanteelliset. Ilman kierron, nesteen erottelun ja sen haihduttamisen tulee olla kunnossa, jotta käymäläjätteen kompostoituminen olisi tehokasta ja käymälähuone pysyisi raikkaana.

– Kompostointi on mahdollista hoitaa täysin vaivattomasti, vakuuttaa Ekolet Oy:n toimitusjohtaja Kalle Ylösjoki

Yrityksen Ekolet ULKO VU -käymälä on kehitetty mahdollisimman helppohoitoiseksi ja huolettomaksi, jotta kesällä olisi aikaa keskittyä muuhun kuin käymäläasioihin. Nelilokeroisessa kompostikäymälässä jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa. Tämä ei ole yksilokeroisissa malleissa mahdollista.

Tekniikka Ekolet ULKO VU -käymälään syntyi jo 30 vuotta sitten Ylösjoen isän, Matti Ylösjoen, tuskailusta. Kekseliäs diplomi-insinööri kehitti mökilleen käymälän, joka ei vaadi työlästä huoltoa tai jälkikompostointia. Siitä tuli niin hyvä ja toimiva, että hän arveli huolettoman käymälän kiinnostavan muitakin, ja päätti tuotteistaa ja patentoida sen. Ajan saatossa ulkokäymälän rinnalle kehitettiin myös nelilokeroiset sisäkäymälämallit.

– Avain aikaa kestävään tekniikkaan on hyödyntää luonnonvoimia mahdollisimman paljon ja tehokkaasti, selittää Ylösjoki.

Kun nesteen erottelu kompostorissa on toteutettu hyvin, ei tarvita enää erillistä erottelua istuimessa ja silti käymälä toimii ilman kuivikkeen lisäystä käytön jälkeen. Tehokkaan ilmakierron ansiosta käymälähuone pysyy raikkaana ja luo samalla ihanteelliset happiolosuhteet kompostoinnille. Haihdutustasojen ansiosta suurin osa nesteistä haihtuu, ja jäljelle jäänyt neste on puhdistunut biologisesti. Tämän jälkeen puhdistunut neste voidaan johtaa suoraan maahan kasveille, eikä tarvita työlästä kanistereiden tyhjentämistä.

Huoletonta mökkeilyä

Käymälän ei tarvitse olla työläs, vaan ylläpidosta säästyneen ajan voi käyttää muuhun. Helposti asennettava nelilokeroinen käymälä on huoleton ratkaisu: yhden täyttyessä pyöräytetään esiin seuraava lokero. 

Kun yksi lokero riittää neljällä hengellä yhden kesän tarpeisiin, päästään viimeiseen lokeroon neljäntenä vuonna. Kaikkien lokeroiden täytyttyä on vanhin lokero täynnä käyttövalmista multaa. 

Haku