Hyppää sisältöön

Kaustisen seutu on luontomatkailun harvinainen helmi

Kaustisen seutu on luontomatkailun harvinainen helmi

10.06.2021

Lestijoella meloja pääsee nopeasti erämaamaiseman makuun.

Kanootti lipuu Lestijoella halki erämaamaiseman. Patikoija etenee polkuja pitkin, pyöräilijä pyrähtää metsäteille. Kaustisen seudun luonto hurmaa matkailijan.

Teksti Marja Puustinen  Kuva Krista Järvelä

Kaustisen seutu Keski-Pohjanmaalla yllättää luontomatkailijan tarjonnallaan. Elämysten etsijä voi valita joka päiväksi eri lajin tai kohteen Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Toholammin ja Vetelin alueelta.

Melonta on täällä yksi suosikkilaji, joka hurmaa laajalla reitistöllä ja monimuotoisilla maisemilla. Jos omaa kanoottia ei ole, paikallinen yrittäjä vuokraa varusteet ja järjestää tarvittaessa opastuksen. Matkailijan majoitus löytyy alueen monipuolisesta mökkitarjonnasta.

Lestijoen melontareitti kulkee erämaassa läpi laajojen Natura-alueiden. Sen alkupää sopii perhereitiksi. Joki virtaa kevyesti, eivätkä ensimmäiset kosket juuri kanoottia heiluta. Kahdeksan kilometrin jälkeen voi jatkaa matkaa hieman vaativammalle osuudelle ohi Paukanevan suoalueen. 

– Mitä pidemmälle Lestijokea etenee, sitä koettelevampia ovat kosket. Omaan aikatauluun ja taitoon sopivia ohjattuja retkiä voi tehdä kaikkiaan 70 kilometrin matkalla. Alueen toinen suosittu melontajoki on Perhonjoki, kertovat Kaustisen seudun luontomatkailun konkarit, työpäällikkö Mikko Hänninen sekä matkailuyrittäjä Reima Virkkala.

Innokkaimmat melojat voivat seikkailla Lestijokea pitkin Toholammin kautta merelle saakka 110 kilometrin matkan, jonka varrelle mahtuu jopa 50 koskea. 

Kalasääskiä ja metsäpeuroja

Veden äärellä saa hyvän käsityksen seutukunnan luonnon monimuotoisuudesta.

– Äskettäin yksi kalastaja näki ahman, ja tällä alueella on valtaosa Suomen metsäpeuroista. Joskus kalasääski syöksyy melojan edessä veteen, ja koskireitillä pesii maakotkia, Virkkala kertoo.

Hänninen kehuu koko seutukunnan kalakantaa ja esimerkiksi perhokalastusmahdollisuuksia. 

– Alueella on satoja järviä, jokia ja lampia. Saaliiksi voi saada muikkua, kuhaa, ahventa, haukea ja järvitaimentakin.

Puhtaisiin vesiin on myös hyvä pulahtaa uimaan. Naavaiset puut kertovat, että täällä hengitetään puhdasta ilmaa.

Patikoijan luontoparatiisi

Kaustisen seudun luontoon voi tutustua myös patikoiden tai pyöräillen. Satojen kilometrien maastopyöräily- ja metsätieverkostossa on pyöräilijälle valinnanvaraa. Suomen toiseksi pisin retkeilyreitti Peuran Polku tarjoaa vaeltajille 115 kilometriä merkittyjä polkuja Suomenselän salomailla.

– Koskemattominta luonto on reitin päätepisteessä Salamajärven kansallispuistossa, Hänninen kertoo.

Patikoijalle sopivat myös vaikkapa Vitaringin luontopolku Kaustisella, Sulkaharjun luontopolku Vetelissä, Paratiisisaaren esteetön reitti Toholammilla tai Suomen suurin pirunpelto, eli Töppösen luolikot Halsualla.

– Laavuja, nuotiopaikkoja ja jopa saunomismahdollisuuksia on paljon, ja parhaillaan lisäämme seudun reiteille pitkospuita ja laavuja. Suuri osa reiteistä on jo merkitty hyvin, ja retkille saa halutessaan oppaan mukaan, toteaa Hänninen, joka itse kertoo retkillä mielellään paikallisia tarinoita ja kummitusjuttuja – ja ne ovat tietysti totta.

Haku