Hyppää sisältöön

Kaupunkikeskus, jossa viihdytään

Kaupunkikeskus, jossa viihdytään

25.10.2022

Yli 120 myymälää, 50 palvelua ja kymmeniä ravintoloita ja kahviloita käsittävässä Itiksessä asioi vuosittain jopa 18 miljoonaa asiakasta. 

Kauppakeskukset ovat paljon muutakin kuin kulutusjuhlaa– ne ovat eläviä kaupunkikeskuksia, joissa viihdytään ja kohdataan ihmisiä. Näin on myös Itiksessä, jonka visio edistää yhteisöllisyyttä ja ympäristöarvoja.

TEKSTI | MARJAANA TUNTURI   KUVA | KAUPPAKESKUS ITIS JA SANNI HIRVONEN

Tilaa olla sinä. Näin kuluu kauppakeskus Itiksen uusi slogan, johon heijastuu myös keskuksen kehitystyötä ohjaavat arvomaailma.

– Visiomme on olla paikka, jossa ihmiset voivat asioimisen lisäksi viettää aikaa, tavata  ystäviä ja viihtyä pidempäänkin, kertoo Itiksen kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén

 Kauppakeskukset ovat eläneet jo vuosia murroksen aikaa, kun kuluttajat ovat siirtyneet ostamaan verkkoon ja perinteiset kivijalkakaupat ovat hävinneet yhä enemmän katukuvasta. Koska samat myymälät löytyvät monista paikoista, kauppakeskuksissa korostuvat paikallisuus ja sosiaalinen vastuu. 

Myös Itiksen pian alkava laaja uudistus on suunniteltu kaupankäynnin muuttuvan kentän huomioiden. Jo nyt Itiksestä löytyy erilaisten kauppojen ja ravintoloiden lisäksi esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon palveluja, työllistämispalveluja, Kela, Suomen ainoa IMax-elokuvateatteri, lapsille tarkoitettu Leikkiasema sekä lukuisia toimistotiloja. 

Uudistuksen myötä kauppakeskukseen tulee uusien myymälöiden lisäksi enemmän ravintoloita, uusia palveluntarjoajia, työllistämispalveluja, sirkuskoulu sekä yleisiä ajanviettopaikkoja. 

– Monikulttuurisia ravintoloita ja ruokakauppoja tulee myös lisää. Vaikutuspiirissämme asuu useiden eri kulttuurien edustajia, ja 30 prosenttia kävijöistämme on ulkomaalaistaustaisia. Meille on tärkeää tehdä työtä monikulttuurisuuden eteen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä, avaa Jansén. 

Alkuvuodesta 2024 valmistuvan remontin aikana uudistuu koko kauppakeskus.

Kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén

Itis tuo ihmiset yhteen

Tapahtumat ovat yksi keino tuoda ihmisiä yhteen ja lisätä ymmärrystä erilaisia kulttuureita kohtaan. Itiksessä on järjestetty jo pitkään sekä hauskoja tapahtumia että vakavampia tilaisuuksia: työllistämisyhteistyötapahtumia, tukea vähävaraisille, liikuntatapahtumia, tori Tallinnan aukiolla sekä joulutivoli. Kiteytettynä, kaikille jotakin. 

Jansénin mukaan olennaisinta on, että tapahtumat tukevat Itiksen vaikutuspiirissä asuvia ihmisiä. 

– Meillä on myös juhlittu ja tullaan jatkossa juhlimaan monenlaisia juhlia. Syksyisin sadonkorjuuta ja halloweenia, joulun aikaan tietenkin joulua, pääsiäisenä pääsiäistä sekä Ramadanin päättymisen Id al-fitr-juhlaa.

Jansén näkee kulttuurien törmäyksen suurena mahdollisuutena.

– Historia on näyttänyt, että matkalla voi tulla haasteita vastaan, mutta haluan ajatella tulevaisuuden olevan toisenlainen. Haluamme Itiksessä tehdä aidosti yhteiskunnallista työtä. Turvallisen ympäristön luominen on toiminnan keskiössä. Olemme saaneet tänä vuonna turvallisuustyöstämme SHORE-sertifikaatin parhaan arvosanan, ja myös kuluttajakyselymme puhuvat tekemämme työn puolesta.

Kauppakeskusjohtaja Christoffer Jansén tiedostaa, että suuren tilan energiaratkaisuilla on väliä – siksi kehitystyötä tehdään jatkuvasti.

Ympäristöarvot ohjaavat keskuksen kehitystyötä

38-vuotias Itis, alun perin Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, on rakentunut hiljalleen monissa eri vaiheissa. Jo ennen koronapandemiaa suunniteltu laaja uudistustyö on nyt alkamassa. Alkuvuodesta 2024 valmistuvan remontin aikana uudistuu koko kauppakeskus. Tavoitteena on Jansénin mukaan kaupunkikeskus, joka vastaa entistä paremmin asiakkaiden tarpeita niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessa.

– Olemme auki koko uudistuksen ajan. On selvää, että jotkin tilat voivat olla hankalammin saavutettavissa, suojaseinää on siellä täällä ja meluakin varmasti syntyy. Kärsivällisyyttä tämä vaatii kaikilta, mutta pyrimme pitämään haitat mahdollisimman pieninä. 

Itis on edelleen kansainvälisesti suuri kauppakeskus. Kun tilaa on yhteensä 200 000 neliötä, on myös energiankulutuksen huomioiminen  merkittävä osa yhteiskuntavastuuta. Ympäristön huomioiminen ja energiatehokkuus ovat olleet Itiksessä jo pitkään tärkeitä tavoitteita. Tulevassa uudistustyössä tehdään miljoonien lisäinvestointeja esimerkiksi jäähdytys- ja ilmanvaihtokoneistoihin sekä tekniikkaan liittyen, jotta keskuksen  energiankulutusta voidaan vähentää entisestään. 

Tällä hetkellä Itiksessä on akuuttitoimenpiteinä säädetty lämpötilaa pari astetta alaspäin, rullaportaat toimivat lyhyemmän ajan päivässä, valaistusta säädetään entisestään ja tämän vuoden joulukoristelu tullaan pitkälti toteuttamaan vaihtoehtoisilla ratkaisuilla. Tavoitteena on nipistää 5–10 prosenttia sähkön kulutuksesta tulevana talvikautena. 

– Kestävä kehitys on ollut toimintamme keskeisiä kulmakiviä jo pitkään. Tästä on hieno esimerkki saavuttamamme BREEAM-In-Use-sertifikaatin excellent-taso, joka kertoo huippuluokan ympäristövastuullisuudesta. Olemme myös nyt jo käytännössä hiilineutraali tila – tästä kaikesta voimme olla erittäin ylpeitä, Jansén päättää.

Haku