Hyppää sisältöön

Kaupunki luovuuden kasvualustana

Kaupunki luovuuden kasvualustana

14.12.2023

Janne Niskala, Jaakko Kylmäoja ja Samu Forsblom näkevät Oulun panostukset kulttuuriin selkeänä vetovoimatekijänä.

Yhä useampi luovien alojen ammattilainen löytää kotinsa Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista, Oulusta. Luovan alan työmahdollisuudet ovat Oululle kasvava veto- ja pitovoimatekijä, ja kaupunki investoi niihin nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

TEKSTI saana lehtinen | kuva harri tarvainen ja oulun kaupunki

Pohjois-Suomen kulttuurikentällä käy tällä hetkellä poikkeuksellisen kova kuhina, kun Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026 valittu Oulu valmistautuu astumaan valokeilaan. Kahden vuoden päästä luvassa on vilkas tapahtumavuosi, joka tuo Ouluun ja sen 39 kumppanikuntaan ainutlaatuisen kattauksen ohjelmatarjontaa ja vierailijoita ympäri maailmaa.

Vaikka kulttuuripääkaupunkikilpailun voitto on Oululle jo itsessään merkittävä saavutus, kaupungin suunnitelmat ulottuvat huomattavasti pidemmälle tulevaisuuteen. Yhden vuoden show’n sijasta tähtäimessä on pysyvä muutos koko alueen identiteettiin ja toimintatapoihin.

– Oulussa on valtavasti omaperäisiä ja taitavia kulttuurialan tekijöitä, mutta meidät tunnetaan edelleen erityisesti bisnes- ja teknologiaosaamisestamme. Kulttuuripääkaupunkivuoden produktioiden lisäksi suurena tavoitteenamme on nostaa kulttuurin ja taiteen merkitystä Oulun kaupunkikehityksessä ja vahvistaa pohjoista identiteettiämme juuri luovien alojen kautta, Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 -ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo.

Omaleimainen, pohjoinen kulttuuri on Oululle merkittävä veto- ja pitovoimatekijä. Siksi kaupunki investoi ennennäkemättömällä tavalla luovan alan työmahdollisuuksien parantamiseen. Satsaus tulevaan näkyy muun muassa uusien kulttuuritilojen rakentamisena.

– Suunnitteilla on kaupungin pääkirjaston uusimisen ja kirjastoon avattavan lasten kulttuurikeskuksen ohella myös monitoimiareena, museo, tiedekeskus sekä Pikisaaren luova kylä, Forsblom luettelee.

Rajoja rikkova yhteistyö luo uutta

Oulu on sujuvan yhteistyön ja luontevien kohtaamisten kaupunki, josta jokaisen on helppo löytää paikkansa. Kun kokonaisuuteen lisätään vielä pohjoiseen mielenmaisemaan kuuluva rohkeus ja kekseliäisyys, ei ole vaikea ymmärtää, miksi lukuisat innovaatiot ponnistavat juuri Oulusta.

– Vaikka sijaitsemme niin sanotusti Euroopan reunalla, täällä on aina osattu löytää tapa menestyä, pärjätä ja tehdä uutta. Siksi rohkeasti reunalla oleminen on yksi kulttuuripääkaupunkivuoden teemoista, Forsblom sanoo.

Vahva yhteisöllisyys on voimavara myös kulttuurialalla. Luovan alan tekijät tuntevat Oulun kaupunkina, jossa yhteistyötä haetaan ennakkoluulottomasti myös oman erikoisalan ulkopuolelta. Esimerkiksi Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset PAVA ry on tukenut jo vuodesta 2014 alkaen media- ja pelialan ammattilaisten yhteistyötä ja tuonut kaupunkiin laajan joukon uusia hankkeita sekä osaajia. PAVAn ohella kaupungissa toimii myös lukuisia muita kulttuurialan yhdistyksiä, ja erilaisia yhdistyksiä ja hankkeita syntyy säännöllisesti lisää.

– Suurin osa paikallisista luovan alan yrityksistä on melko pieniä, mutta yhteistyön tekeminen avaa mahdollisuuden huomattavasti suurempiin projekteihin, audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilija Janne Niskala taustoittaa.

Elokuva-alalla jo yli 20 vuotta työskennellyt Niskala vetää keväällä 2023 käynnistynyttä, Taiteen edistämiskeskuksen ja Oulu2026:n yhteistä Filmiapaja-hanketta. Työpajoja, teoskohtaisia sparrauksia sekä rahoitusmahdollisuuksia tarjoavassa kokonaisuudessa on mukana kaikkiaan 74 audiovisuaalisen alan ja kirjoittamisen ammattilaista ympäri Suomen.

Filmiapajan tarkoituksena on tuoda alueelle uusia audiovisuaalisia sisältöjä sekä rakentaa oululaiselle elokuvakentälle pysyviä yhteistyömalleja ja työmahdollisuuksia.

– Ensimmäisten työpajojen perusteella vaikuttaa jo hyvin vahvasti siltä, että kaksi toimialaa ovat aidosti löytämässä toisensa. Uskon, että Filmiapajassa muodostuneet työparit tulevat tekemään sisältöjä yhdessä vielä pitkään, Niskala iloitsee.

Oulun lämminhenkisessä ilmapiirissä työ ei ole kaikki kaikessa. Tilaa on myös palautumiselle ja elämästä nauttimiselle.

Inhimillisyys auttaa kohti kestävää kasvua

Sopivan pieneksi ja suureksi luonnehdittu Oulu tunnetaan yhteistyön lisäksi inhimillisyydestään. Kaupungin lämminhenkisessä ilmapiirissä työ ei ole koko elämän sisältö, vaan tilaa annetaan myös palautumiselle ja elämästä nauttimiselle. Tämä antaa harvinaisen suotuisan pohjan luovan työn tekemiselle.

– Taide- ja kulttuurialalla kaikki lähtee lopulta ihmisen luovuudesta, joten inhimillisten arvojen on pakko olla kunnossa. Jos ihmiset eivät ole onnellisia ja hyvinvoivia, ei synny myöskään hyviä sisältöjä, Niskala muistuttaa.

Ihmisistä huolehtiminen on keskeisessä roolissa myös oululaisen peliyrityksen, Fingersoftin, strategiassa. Maailmanlaajuiseen suosioon nousseiden Hill Climb Racing -mobiilipelien kehittäjä onnistui kaksinkertaistamaan henkilöstömääränsä koronavuosien aikana, mikä on tehnyt yrityksestä yhden Oulun merkittävimmistä luovan alan työllistäjistä. Tätä nykyä Fingersoft tarjoaa työpaikan yhteensä 106 luovalle teknologian ja luovan alan osaajalle.

Toimitusjohtaja Jaakko Kylmäoja uskoo empaattisen otteen edistäneen olennaisesti yrityksen nopeaa kasvua.

– Avain menestykseen löytyy mielestämme reiluudesta sekä pelaajien ja työntekijöiden kokemuksiin keskittymisestä. Haluamme taistella yrityksenä häikäilemättömyyttä vastaan ja todistaa, että pelialalla voi pärjätä myös empaattisuudella, hän painottaa.

Fingersoft nousi viime vuonna uutisotsikoihin aloittaessaan kokeilun, jossa työntekijät saivat mahdollisuuden tehdä 80-prosenttista työaikaa 90 prosentin palkalla. Työajan lyhentäminen oli ollut yrityksessä mahdollista myös aiemmin, mutta tehtyjä työtunteja vastaavalla korvauksella. 

Kokeilu paransi työntekijöiden tyytyväisyyttä ja hyvinvointia, ja lopulta lyhennetystä työpäivästä tehtiin Fingersoftin henkilökunnalle pysyvä etu.

Luonnonläheisyyttä ja lyhyitä välimatkoja

On selvää, että luonnolla on tärkeä rooli palautumisessa ja luovuuden edistämisessä. Oulussa luontokokemuksia on poikkeuksellisen helppo kerryttää, sillä ainutlaatuinen luonto on läsnä vain kivenheiton päässä kaupungin keskustasta. Merellisessä ympäristössä esimerkiksi kalastaminen onnistuu aivan keskustan kupeessa ja matka tunturille taittuu tunnissa.

Kylmäoja on huomannut luonnon merkityksen myös Fingersoftin rekrytoinneissa. Hän pitää Oulun monipuolista luontoa ja lyhyitä välimatkoja yhtenä kaupungin suurimmista kilpailutekijöistä.

On vaikea keksiä työikäisille ja lapsiperheille sopivampaa paikkaa.

– Merkittävä osa Fingersoftilla korona-aikana aloittaneista työntekijöistä on muuttanut Ouluun ulkomailta. Heidän luonteissaan on huomattavissa paljon yhteneväisiä piirteitä, ja niistä yksi on arvostus luonnonläheisyyttä kohtaan.

Ylpeästi oululainen

Kiinteä osa suomalaisten peliyritysten tarinaa on yrityksen myyminen ulkomaille. Oulussa varttuneelle Kylmäojalle Fingersoftin päämajan siirtäminen Oulun ulkopuolelle ei ole kuitenkaan koskaan ollut vaihtoehto.

– Useat Fingersoftin perustajajäsenistä ovat aloittaneet pelien kehittämisen harrastuksena hyvin varhaisessa iässä. Harrastuksen muuttamisesta työksi on meillä monella ollut kiittäminen tukea ja oppeja, joita olemme saaneet paikallisilta tahoilta, kuten Business Oululta. On hienoa, että saamme nyt osaltamme edistää alueen kulttuuriympäristön kehittymistä.

– Fingersoftin arvoissa ihmisen yksilöllinen onnellisuus on korkeassa asemassa. Jos Suomi on maana maailman onnellisin ja Oulun seutu tutkitusti lapsiperheille paras, on vaikea keksiä työikäisille ja lapsiperheille paremmin sopivaa paikkaa.

Haku