Hyppää sisältöön

Kaupunki-infran innovaatioita etevällä otteella

Kaupunki-infran innovaatioita etevällä otteella

8.11.2021

Kasi-siltojen betonianturat voidaan varustaa tilaajan mieltymysten mukaan vaikkapa kettujen kuvilla, sanoo ViaCon Oy Ab:n toimitusjohtaja Saara Kaikkonen.

Kotimainen ratkaisutoimittaja tekee kaupunki-infrastruktuurin rakentamisen kehitystyötä. Lujitteiden avulla pystytään vähentämään kiviaineksen käyttöä esimerkiksi tie- ja kenttärakenteissa.

Teksti Maiju Korhonen  Kuva Joona Raevuori

Nykyaikaisen kaupunkirakentamisen haasteita ovat muun muassa tilanpuute ja hyvän rakennusmaan väheneminen. Ongelma vaatii kekseliäitä tilankäytön ratkaisuja, kuten rakennusmaaperän lujittamista, jyrkkiä luiskia ja tukimuureja.

– Tilanpuute aiheuttaa usein sen, että luiskat saattavat olla teknisesti haastavia toteuttaa ja myös alttiita pintaeroosiolle. Geosynteettien avulla voidaan mahdollistaa rakentaminen ja tehdä vihreää pintaa jyrkillekin luiskille, sanoo ViaCon Oy Ab:n toimitusjohtaja Saara Kaikkonen.

Koska myös ympäristönäkökulma on ViaConille tärkeä, se pyrkii löytämään ratkaisuissaan hiilineutraalimpaa rakentamista. Geosynteettien käyttö mahdollistaa laajemmin myös uusiomaa-aineksen ja in situ -materiaalien käytön kohteessa.

– Oleellista tuotteidemme käytössä on se, että niiden avulla pystytään tekemään pitkäikäisiä rakenteita. Esimerkiksi geolujitteita käyttämällä pystytään vähentämään kiviaineksen käyttöä ja näin ollen vaikuttamaan syntyvään hiilijalanjälkeen. 

Myös muun muassa teräsputkisilloilla on jopa sadan vuoden käyttöikä ja ne ovat huoltovapaampia verrattuna muihin siltaratkaisuihin.

– Luonto otetaan huomioon myös esimerkiksi rumpuputkien suunnittelussa, joita voidaan varustella muun muassa kalalaipoin, Kaikkonen toteaa.

Visiosta aina ammattimaiseen toteutukseen saakka

ViaCon auttaa ajatuksen asteella olevasta visiosta teknisten toteutustapavaihtoehtojen ja mitoitustyön kautta aina toteutukseen saakka. Suurin osa ViaConin toteuttamista rakenteista menee maan alle näkymättömiin, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Kivikon kivikoritukimuuri on onnistunut geotekninen esimerkki siitä, miten yhdessä lujitteiden ja kivikorien avulla on toteutettu suuri ja korkea, meluesteenä toimiva tukimuuri.

– Halusimme pohtia tarjousvaiheessa, voisiko rakennetta toteuttaa vielä alustavia suunnitelmia tehokkaammin. Päädyimme muuttamaan mitoitus- ja toteutustapaa, jonka myötä saimme aika- ja kustannussäästöä, Kaikkonen kertoo tyytyväisenä.

Valmista jopa viikossa

ViaCon on Suomen suurin teräsputki- ja teräsholvisiltojen sekä kierresaumattujen rumpuputkien valmistaja. Sen etu on kotimaisuus ja se, että yritys pystyy tarjoamaan asiakkailleen yksilöityä palvelua. Teräsputkisilta on kustannustehokas, huoleton ja nopea vaihtoehto esimerkiksi paikalla valetulle betonirakenteiselle alikulkusillalle: sillan rakentaminen aiheuttaa tehokkuudessaan hyvin vähän häiriötä liikenteelle ja valmista voi olla jopa viikossa.

– Koska päällystetyillä pinnoilla hulevesien hallinta on ilmastonmuutoksen myötä nykypäivän haaste, tarjoamme tarkoitusta varten erilaisia vesien varastointi- ja viivytysrakenteita. Lisäksi meiltä löytyy ratkaisu muun muassa siihen, kuinka rakentaa suurempiakin kuormia kestävä maanalainen ilmastointi nopeasti ja helposti, unohtamatta tietenkään kustannustehokkuutta. ViaConin tuotteita on tällä hetkellä käytössä muun muassa Helsingin Olympiastadionilla ja Amos Rex -taidemuseossa. 

– Lisäksi olemme tuoneet Suomeen myös uuden betonisen elementtisiltaratkaisun, CON/SPAN, kertoo Kaikkonen.

Haku