Kauniimpaa akustiikkaa luonnon omilla materiaaleilla

Vantaalainen Lumir on voimakkaasti kasvava yritys, joka valmistaa akustiikkaratkaisuja puupohjaisista, ruiskutettavista materiaaleista. Patentoitu luonnonmateriaali herättää kiinnostusta myös maailmalla.
TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON KUVA | JUHA ARVID HELMINEN
Lumirin toimitusjohtaja Marko Makkonen naurahtaa kuvaillessaan akustiikka-alan ammattilaisen erityispiirteitä.
– Nenä pystyssä tulee kuljettua, kun astuu sisään rakennuksiin. Aina kiinnostaa, miten kussakin paikassa on toteutettu akustiikkaratkaisut.
Lumir on voimakkaasti kasvava yritys, joka ratkoo tilojen akustiikan puupohjaisilla, ruiskutettavilla materiaaleilla. Seoksen reseptiikkaa Makkonen kutsuu sotasalaisuudeksi. Hän kuitenkin paljastaa, että suomalainen keksintö on vahvasti patentoitu ja koostuu puumateriaalin lisäksi liima-aineesta, joka sekin tulee suomalaisesta luonnosta.
Vesisekotteinen massa valmistetaan Lumirin Vantaan hallilla ja viedään työmaalle ruiskutettavaksi. Isoimmilla työmailla on mahdollisuus sekoittaa massa valmiiksi vaikka kuorma-autossa. Materiaali on ainoa laatuaan ja sen takana on vahvaa akateemista tutkimusta.
Akustiikan tutkimus on merkittävän suuri osa Lumirin liiketoimintaa. Tuotekehityksestä vastaavan Tuomas Hännisen johdolla yritys panostaa tutkimukseen lähes 25 prosenttia liikevaihdosta. Yhteistyötä tehdään Aalto-yliopiston akustiikan laitoksen kanssa ja esimerkiksi yksi maailman huippuyliopistoista, Tokion yliopisto, on ollut kiinnostunut yhteistyöstä. Parhaillaan yrityksen palkkaama akustiikan tohtoriopiskelija tekee Lumirille väitöskirjaa luonnonkuitujen akustisista ominaisuuksista.
– Olemme tietääksemme ainoa yritys maailmassa, joka valmistaa akustiikkaratkaisuja tällä tavalla. Siksi meillä on myös tarve ymmärtää akustiikkaa ja luonnonmateriaaleja paremmin.
Kiertotalouden periaatteet
Makkoselta ei liikene kehuja kilpaileville, mineraali- ja lasivillapohjaisille akustiikkaratkaisuille.
– Mineraalivillapitoiset akustiikkamateriaalit sisältävät terveydelle vaarallisia aineita ja ovat merkittävä sisäilmaongelmien aiheuttaja. Luonnonmateriaaliin perustuva ratkaisu on paitsi biohajoava ja kierrätettävä, myös esteettisesti kaunis ja ehdottoman turvallinen.
Kiertotalouden periaatteita noudattaen Lumir ei valmista biokuitupohjaista materiaaliaan varastoon. Jos massaa jää työmaalta yli, se on mahdollisuus hyödyntää maanparannuksessa. Täysin hajoavista luonnonmateriaaleista valmistettu Lumirin ratkaisu on kierrätyskelpoisena toimiva rakennuksen hiilijalanjäljen pienentäjä.
Sopii erikokoisiin tiloihin
Lumir saa kuukausittain kyselyitä maailmalta. Markkinoita on oltu tutkimassa jo esimerkiksi Japanissa, mutta toistaiseksi valintaa kansainvälistymisen ensimmäisen askeleen suhteen ei ole tehty. Japanissa kiinnostusta herättää erityisesti Lumirin luonnollinen ulkonäkö, joka sopii japanilaiseen makuun.
Moni kansainvälinen arkkitehti ja sisustusarkkitehti on jo hyödyntänyt Lumirin materiaalia suunnittelutyössään. Syynä on ehkä se, että Lumirin akustisia pintoja löytyy komeista referenssikohteista. Esimerkiksi remontin yhteydessä eduskuntataloon valittiin tuhansia neliöitä Lumirin pinnoitetta. Helsingin keskustan Oodi-kirjastossa on niin ikään parannettu paljon lasia sisältävän rakennuksen seinien akustiikkaa yrityksen materiaalilla. Kuvattavaksi Makkonen asettuu yhteen näyttävään Lumir-kohteeseen, Lasipalatsin Amos Rexiin.
Hyvä akustiikka on osa tilojen suunnittelua ja työhyvinvointia.
Lumirin toimitusjohtaja Marko Makkonen
Lumir on löytänyt markkinaraon paitsi isoista näyttävistä julkisista tiloista, myös avotoimistoista, kouluista, päiväkodeista ja yksityiskodeista. Akustiikkaratkaisut kiinnostavat, kun sekä kouluissa että päiväkodeissa on siirrytty avoimiin oppimisympäristöihin. Kouluissa toimimaton akustiikka aiheuttaa keskittymisongelmia ja heikentää siten oppimista. Myös työpaikoilla avoin työtila sekä samaan toimistotilaan sijoitetut hiljaiset ja puolihiljaiset tilat vaativat toimivia ääniratkaisuja.
– Aiemmin työpaikoilla ei ollut yhteistä avotilaa kuin kahvihuoneessa, eikä omiin huoneisiinkaan vaadittu korkeatasoista akustiikkaa. Nyt hyvä akustiikka on osa tilojen suunnittelua ja työhyvinvoinnista huolehtimista. Viihtyisä työympäristö lisää myös työntekijöiden tuottavuutta.