Kattorakentaminen ulottuu työmaata pidemmälle

Ilmastonmuutos ja muut ympäristötekijät on huomioitava myös kattorakentamisessa. Uudet viileät ja valkoiset katot tarjoavat rakennuksille täysin uuden energiatehokkuuden tason.
TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | SUOMEN TEOLLISUUSKATOT
Kun Suomen talvisessa ilmatilassa liitävä lintu suuntaa katseensa alas, on näkymä pääsääntöisesti valkoinen. Lumisesta maisemasta erottuu kuitenkin joukko mustia länttejä. Suomalaisten rakennusten kattoja. Suuri osa niin teollisuuden kuin suomalaisten kotienkin katoista on rakennettu tummasta, fossiilista alkuperää olevasta bitumista.
Bitumin haasteet liittyvät sen valmistuksesta ja loppusijoituksesta aiheutuviin päästöihin ja jätteeseen. Samalla energiankäytön suhteen tehottoman katon rakentamisen elinkaari aiheuttaa suuret päästöt.
Kattojen uusiminen on ajankohtaista muistakin kuin ympäristösyistä. 80-luvulla rakennetut katot alkavat nimittäin olla elinkaarensa päässä. Onneksi vaihtoehtoiset materiaalit sekä toimintatavat ovat jo täällä.
Edessä viileä ja vaalea tulevaisuus
– Kattorakentamisella on Suomessa nähty kaksi funktiota, sanoo Tomi Norrby, Suomen Teollisuuskattojen toimitusjohtaja.
– Pitää lämpö sisällä ja vesi ulkona. Nykymaailmassa tämä ei kuitenkaan riitä. Kesähelteillä lämpö täytyy pitää myös ulkona.
Yksi ratkaisu haasteeseen on viileä katto. Nimensä mukaan viileä pinta koostuu valkoisesta PVC-materiaalista, jonka vieressä A4-tulostekin näyttää harmaalta. Valkoinen pinta heijastaa lämmön takaisin avaruuteen. Näin rakennuksen sisä- ja ulkopinnan välinen lämpötilaero pysyy mahdollisimman pienenä, eikä lämpöä siirry sisälle juuri lainkaan. Tuloksena on kesäisin viileät sisätilat ilman ympäristölle ja lompakolle raskasta koneellista jäähdytystä.
– Esimerkiksi ALKORPLAN Cool -materiaalin heijastuskerroin on niin suuri, että se vähentää 80 prosenttia sisälle siirtyvästä lämmöstä. Muutaman vuoden päästä luku on 60 prosentin luokkaa, Norrby kehuu.
Vanha bitumikatto ei taas vähennä lämmön siirtymistä sisälle lainkaan. Päinvastoin. Suomen Teollisuuskatot on tähän päivään mennessä toimittanut asiakkailleen yli 100 000 neliötä viileitä kattoja.
Valkoiset ja viileät katot myös tehostavat aurinkovoimaloiden toimintaa pitämällä aurinkokennot viileinä. Lisäksi valkoinen pinta heijastaa lisää hajavaloa kennoille tehostaen kennojen toimintaa entisestään.
Kattojen lauhduttimilla on myös eroja.
– Pinnasta nouseva ilma voi olla jotain 35 ja 70 asteen välillä, Norrby painottaa.
Tällä tavalla viileän katon pinta luo hyvän kehän, jossa tehokkuus ruokkii tehokkuutta.
Uudenlaista kattorakentamista
Rethinking roofing. Norrbyn kanssa keskustellessa lause nousee esille useaan otteeseen. Suomen Teollisuuskatoilla käsitteellä viitataan täysin uuteen tapaan katsoa kattorakentamista varsinkin teollisuudessa.
Perinteisesti kattoteollisuuden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat olleet merkittävät. Norrby tunnustaa kattorakentamisen olevan alana yhä “sieltä konservatiivisemmasta päästä”. Alan toimintatapojen on muututtava, eikä vanhaan ole paluuta.
Norrby kuuluttaa myös muiden, luovienkin ratkaisuiden perään. Kattoja voidaan käyttää vaikkapa oleskelutilana ja näin optimoida rakennusta ympäröivän maan käyttö.
Vastuu kattorakentamisessa ei lopu työmaan portaille. Vanhan katon purkamisesta seuraa paljon jätettä. Kun Suomen Teollisuuskatot toteutti Tampereella sijaitsevan Pirkkahallin C-rakennuksen kattosaneerauksen, toimitettiin vanhan katon materiaali Saksaan kierrätettäväksi. Siellä jätteestä valmistettiin muun muassa messuilla sekä ratsastuksessa käytettäviä alustoja.
Näin kiertotalouden nimissä vanhan maailman katosta tuli tulevaisuuden lattia.