Hyppää sisältöön

Katon kunto selviää katsomalla sen alle

Katon kunto selviää katsomalla sen alle

20.04.2023

Kattoyksikkö asentaa sekä kattoja että aurinkovoimaloita ympäri vuoden. Nopeimmat ehtivät varata asennusaikoja vielä tulevallekin kesälle.

Vaikka vesikatto näyttäisi päältä päin siistiltä, tarkastus voi paljastaa piilossa olevia ongelmia. Pienikin vuoto saattaa olla suuri riski.

TEKSTI liisa joensuu | kuva kattoyksikkö

Olipa kyse kodin tai mökin vesikatosta, sen kunto kannattaa kartoittaa ajoissa. Vähäistäkään tiputtelua ei pidä katsoa läpi sormien, sillä jatkuessaan se johtaa puuosien pehmenemiseen, lahoamiseen ja homehtumiseen. Ajan myötä taloudelliset ja terveydelliset seuraukset voivat olla mittavat.

– Monet asiakkaat luulevat, että kattoyritykseen otetaan yhteyttä vasta, kun vesi valuu sisälle. Siihen mennessä korjaus on kuitenkin saanut odottaa aivan liian pitkään ja ongelmat ovat siirtyneet myös sisätiloihin. Vaikka kosteutta ei sisällä vielä näkyisikään, jo ummehtunut haju kertoo ongelmasta, kertoo Kattoyksikön toimitusjohtaja Jere Järvinen ja kehottaa ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Seinäjoella pääkonttoriaan pitävä mutta eri puolilla Suomea toimiva Kattoyksikkö tekee kartoituksia veloituksetta. Jos kaikki on kunnossa, asukas saa mielenrauhan. Mikäli katossa on vuotoja tai riskejä, asiakas antaa arvoa nopealle korjaussuunnitelmalle ja tarjoukselle. Rahoituksestakin on mahdollista sopia.

Järvisen mukaan haasteita on uusissakin vesikatoissa, ja parinkymmenen vuoden ikään päässyt katto kannattaa jo ilman muuta tarkistuttaa. Kokenut ammattilainen tutkii myös piilossa olevat rakenteet. Hän selvittää, missä kunnossa ovat aluskate, eristeet, kiinnitykset ja läpivientien tiivisteet.

Uusi katto päivissä

Palveluun tyytyväiset omakotiasujat kutsuvat herkästi Kattoyksikön tutkimaan myös kesämökin katon. Järvisen mukaan mökkien ongelmana on usein se, että materiaaleissa on säästelty. Jämätavara on löytänyt tiensä katolle, ja yläpohjaa suojaava aluskate voi puuttua kokonaan. 

– Pahimmillaan puuosat ovat lahonneet ja homeessa. Eristevillat voivat olla märkiä. Naulojen kohdissa on reikiä ja läpivientien tiivisteet hapertuneet. Jos kosteus ei ole vielä syönyt kattoniskoja, korjaus onnistuu melko nopeasti.

Katto saadaan säältä suojaan jo yhden päivän aikana. Koko remontti kestää kiinteistön koosta riippuen kahdesta viiteen päivää. 

Asiakkaalle remontti on jopa helppo, sillä asumista voi jatkaa normaalisti ja Kattoyksikkö siivoaa jäljet. Yritys antaa katolle viiden vuoden asennustakuun ja peräti 50 vuoden teknisen takuun. 

Kattoyksikön valikoima keskittyy tiili- ja peltikattoihin. Järvisen mukaan jopa 90 prosenttia asiakkaista valitseekin peltikaton, sillä se on helppohoitoisempi ja nopeatekoisempi. Huopakatoilla on vain vähän menekkiä, ja kartoituksissa ne ovat olleet huonoimmassa kunnossa. 

Sähköä omalta katolta

Kattoyksikkö on harvinaisesti sekä kattoalan että aurinkovoimaloiden asiantuntija ja asentaja. Aurinkovoimaloiden kysyntä on Järvisen mukaan lisääntynyt räjähdysmäisesti sähkön korkean hinnan vuoksi. 

Yrityksen asentamat voimalat poikkeavat valtavirrasta: perinteisesti paneelit kytketään sarjaan, joten yksikin varjossa oleva paneeli pimentää koko sarjan, mutta Kattoyksikön suosimissa mikroinvertterivoimaloissa jokainen paneeli on täysin oma yksikkönsä. Ne käynnistyvät vähemmällä auringon valolla ja tuottavat sähköä aina aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan. 

Haku