Kasvurahasto vie nousevia startup-yrityksiä maailmalle

Suomessa on vireä start- up-yhteisö sekä alkuvaiheen rahoitusmarkkina, mutta määrätietoinen tuki kasvuvaiheelle puuttuu. Nexitin uusi rahasto keskittyy tämän aukon paikkaamiseen.
TEKSTI | AINO TIIRIKKALA KUVA | JOONA RAEVUORI
Aikaisen vaiheen kotimaisia venture capital -rahastoja on entistä enemmän. Pääomasijoitusyhtiö Nexit Venturesin ensi vuonna käynnistyvä Nexit III -rahasto on Suomen suurin ja ensimmäinen puhtaasti kypsempiin ohjelmistoyhtiöihin erikoistunut VC-rahasto.
– Portfolioon valitaan nopeaan kansainväliseen kasvuun valmiita yhtiöitä. Pieneen joukkoon panostetaan selkeästi enemmän rahaa ja aikaa, Nexit Venturesin toinen perustaja, sarjayrittäjä Artturi Tarjanne tiivistää.
Rahasto etsii pohjoismaisia digitaalisen murroksen kärkiyrityksiä, jotka tähtäävät tyypillisesti Yhdysvaltain markkinoille. Nexit myös osallistuu aktiivisesti yritystensä strategioiden kehittämiseen ja parhaiden kasvupolkujen etsimiseen.
Nexit III -rahasto tavoittelee yli 150 miljoonan euron kokoa.
– Hieman isompi rahasto pystyy tekemään maailmanvalloituksen kannalta merkittäviä sijoituksia, ja samalla suurempi osa arvonnoususta jää Suomeen.
Kotimaisen kasvurahoituksen puutteessa moni suomalainen hyvään alkuun päässyt yhtiö on myyty liian aikaisin.
Digitalisaatio mullistaa
Nexit Ventures etsii kasvuaihioita digitalisaation tuomasta murroksesta. Kuluttajapuolella on nähty valtavasti muutoksia esimerkiksi internetissä sekä digitaalisessa mainonnassa.
Partneri Markku Mäkeläinen uskoo digitalisaation tuomaan neljänteen teollisen vallankumoukseen.
– Koneoppiminen, data ja algoritmit muuttavat maailmaa kiihtyvällä vauhdilla politiikasta talouteen. Tämä murros vaikuttaa työn luonteeseen: automaatio korvaa jotkut työt ja synnyttää uudentyyppisiä työpaikkoja, Mäkeläinen sanoo.
Digitalisaatio on megatrendi, joka mullistaa liiketoimintaympäristöä seuraavan 20 vuoden aikana. Nexitiä kiinnostaa erityisesti, miten älykkäiden ohjelmistojen, datan ja algoritmien avulla digitalisaatiota voi viedä uusille alueille ja tehostaa entisestään.
– Menestyksekäs teollinen toiminta perustuu tehokkuuteen. Digitaalisin ratkaisuin poistetaan kitkaa ja lisätään automaatiota. Keskitymme yrityksiin, jotka luovat uusia digitaalisia mahdollisuuksia teollisessa ympäristössä.
Mäkeläinen on käynnistänyt useita startup-yrityksiä ja asunut yli 20 vuotta maailmalla. Facebook osti hänen yrityksensä, joka pyrki tuomaan kehitysmaiden ihmisiä internetin piiriin. Seuraavat viisi vuotta Facebookilla opetti, miten yritys kasvatti tuotteitaan todella nopeasti.
Kauppoja Yhdysvaltoihin
Nexitin toinen perustaja Tarjanne on ollut ennen pääomasijoittajan uraansa menestyksekäs yrittäjä tekoäly- ja tietokantabisneksissä.
Jo 20 vuotta toiminut Nexit Ventures on myynyt yli 10 B2B-teknologiayritystä Yhdysvaltoihin. Ostajina on ollut teknologiajättejä kuten Hewlett-Packard, Google ja Nvidia.
– Jotta innovatiivisista yrityksistä saadaan jalostettua paras arvo, ne pitää viedä maailmalle. Ohjelmistoyrityksille menestys Yhdysvalloissa on kaikkein keskeisin tekijä arvonluonnissa. Tarjoamme yrittäjille osaamistamme ja kokemustamme Yhdysvaltojen valloituksessa, Tarjanne kertoo.
Toinen Nexit Venturesin perustaja, Michel Wendell, on vetänyt toimintaa Piilaaksossa alusta lähtien. Kansainvälinen verkosto auttaa portfolioyritysten kasvamista, kehittymistä ja lopulta myymistä.
– Meillä on enemmän onnistumisia Yhdysvalloissa kuin useimmilla muilla pohjoismaisilla toimijoilla. Me olemme tehneet tätä pitkäjännitteisesti, ensin henkilöinä yrittäjäurallamme ja Nexitin myötä tehokkaana tiiminä, Tarjanne hehkuttaa.
Yhdysvaltalainen ostajayritys maksaa hyvin ja arvostaa perustajien osaamista. Myytävien yritysten ydinhenkilöt saavat usein merkittäviä rooleja ostajayrityksissä ja pääsevät jalostamaan alkuperäistä visiotaan.
Kolmasosa Nexit II -rahaston yrityksistä on kasvatettu yli 100 miljoonan euron arvoon, ja rahasto on jo palauttanut pääomat korkoineen sijoittajilleen.
– III-rahastossa teemme noin 15 sijoitusta seuraavan viiden vuoden aikana, arviolta kolme vuodessa, Tarjanne ennakoi.
Sijoitukset ovat salkussa neljästä seitsemään vuotta, jonka jälkeen yrityksestä irtaudutaan myymällä teolliselle toimijalle tai listaamalla pörssiin. Viime aikoina VC-rahoitettuja yrityksiä on myyty myös private equity -rahastoille.