Hyppää sisältöön

Kasvulle suotuisa ympäristö

Kasvulle suotuisa ympäristö

5.04.2022

Pertu Components Oy:n toimitusjohtaja Timo Kurppa, Plastep Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Ketomäki ja Pelaser Oy:n talouspäällikkö Pasi Larkala toimivat kaikki kasvavien tuotantoyritysten johdossa Pertunmaalla. Kunnalla on Kuortin teollisuusalueella valmista tonttimaata myös uusille toimijoille.

Moni ei tunne Pertunmaata, mutta ehkäpä olisi aika ottaa selvää. Keskeisellä paikalla Viitostien kainalossa sijaitsevasta kunnasta löytyy hyviä toimitiloja ja osaavaa työvoimaa.

TEKSTI | CONTENT HOUSE   KUVA | LASSE SIMPANEN

Aikoinaan Etelä-Suomen Järvenpäässä asuneella Pekka Larkalalla on ollut pitkään loma-asunto Pertunmaalla. Kaksitoista vuotta sitten Larkala totesi pertunmaalaiselle tuttavalleen, että metallialan yrityksen perustaminen kiinnostaisi. Ei mennyt kuin hetki ja tuttava otti yhteyttä. Hän oli löytänyt Pertunmaalta sopivan vuokrahallin. Larkala tarttui tilaisuuteen ja perusti Pelaser Oy:n

Reilussa vuosikymmenessä pienestä konepajasta on kasvanut 45 henkilöä työllistävä, sadoille asiakkaille tuotteita toimittava metalliyritys, joka on erikoistunut teräslevyjen ja ohutlevyosien käsittelyyn. 

Yrityksen nopea kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman Pertunmaan kunnan jatkuvaa joustavaa apua. Pekka Larkalan poika, Pelaserin talouspäällikkö Pasi Larkala, kertoo seinien tulleen vastaan 12 vuoden aikana monta kertaa. Kunta on myöntänyt nopeasti rakennusluvan uutta hallia varten ja rakennuttanut myöhemmin lisää tilaa Pelaserin sekä muiden yritysten vuokrattavaksi. Pelaserin tilat ovat reilussa vuosikymmenessä kymmenkertaistuneet 4000 neliöön. 

– Saa nähdä, riittävätkö nämäkään pitkään tulevaisuudessa, Larkala naurahtaa. 

Pelaser on yksi monista Pertunmaan tuotantopuolen yrityksistä, jotka ovat oman alansa edelläkävijöitä Suomessa. Sen toimitilat sijaitsevat Kuortin teollisuusalueella, vain noin 1,5 kilometrin päässä yhdestä Suomen suurimmasta valtaväylästä Viitostiestä. 

Nopeasti moneen suuntaan 

Pelaserin vieressä toimii muoviosien ja -tuotteiden valmistaja Plastep Oy, joka erkaantui vuonna 2001 omaksi yrityksekseen samalla paikalla sijainneesta Eimo Oy:sta. 

Plastep on vakiinnuttanut asemansa teknisten tarkkuusmuoviosien valmistajana ja asiakaskunta koostuukin globaalisti toimivista kone- ja laitevalmistajista. 

Plastepin sijainti on toimitusjohtaja Kristiina Ketomäen mukaan ollut yrityksen kasvussa avainasemassa. Viitostietä pitkin kulkevat paitsi tuotteet, myös ihmiset. Pertunmaa on alle 50 kilometrin päässä Mikkelistä ja Heinolasta, ja Helsinkiin pääsee kahdessa tunnissa lähes koko matkan moottoritietä pitkin. 

– Työssäkäyntialue on iso. Vaikka kilometrejä kertyy, aikaa kuluu vähän. Olemme saaneet hyvin työntekijöitä, kertoo Ketomäki. 

Alle 200 kilometrin päässä on Venäjä. Siitä hyötyy esimerkiksi kolmannen sukupolven puualan yritys Pertu Components Oy, jonka toimitusjohtaja Timo Kurppa ostaa sahatavaraa itänaapurista. 

Yrityksen päätuote on koneellisesti lujuuslajitellut, mitallistetut sahatavarat. Tulevaisuudessa lastit kulkevat yhä enemmän rajan yli toiseenkin suuntaan, sillä vienti kasvaa ja suuntautuu myös Baltiaan. 

Mutkatonta yhteistyötä 

Pertunmaa ei kuntana ole monelle tuttu. Paikallisten, menestyvien yrittäjien mukaan juuri siellä on kuitenkin hyvät edellytykset monenlaiselle yritystoiminnalle. 

Jokainen kiittää sitoutunutta työvoimaa. Esimerkiksi Pelaserin viidestä ensimmäisestä työntekijästä neljä on yhä töissä yrityksessä. Työntekijöitä sitouttaa esimerkiksi se, että moni haluaa asua pääkaupunkiseudun ulkopuolella. 

Plastep palkkasi juuri Norjasta työntekijän, joka osti ensimmäisellä asunnonhakureissullaan Pertunmaalta talon. Työntekijän arjessa edullinen ja tilava koti, maksuton varhaiskasvatus ja hyvä koulu merkitsevät paljon. 

Yrittäjät kiittävät myös pienen paikkakunnan matalampaa kustannustasoa ja mutkatonta yhteistyötä kunnan kanssa. Viimeisimpänä lisää tilaa on tarvinnut Pertu Components, joka teki maakaupat kunnan kanssa vuosi sitten. Nyt tontille nousee varasto ja tulevaisuudessa toivottavasti uusi tuotantohalli. 

– Meillä on ollut sama positiivinen ongelma kuin muillakin, että tekemistä tuntuu riittävän. Infra ja tilat on saatava sopivaan kuntoon, sillä pienen toimijan on oltava nopea ja joustava, Kurppa painottaa. 

Kunnalla on Kuortin teollisuusalueella tarjolla valmiita tontteja. Elinkeinoasiamies Juha Paasosen mukaan paikkakunta sopii paljon tilaa vaativalle yritystoiminnalle, mutta työhuoneita löytyy myös itsensä työllistäjille. 

Yrittäjät toivovat kuntaan lisää esimerkiksi IT-puolen osaajia. Automaatio, robotiikka ja muu digitalisaatio lisääntyvät kaikissa yrityksissä ja paikalliset yrittäjät työllistävät mielellään toisiaan.

Lähellä kaikkea

  • Pertunmaa sijaitsee valtatie 5:n varrella noin 35 kilometriä Heinolasta pohjoiseen. 
  • Etelä-Savon maakuntaan kuuluvassa kunnassa on noin 1 700 asukasta. Kesäasukkaita on 3 700. 
  • Pertunmaalta on matkaa Helsinkiin 183, Lahteen vain 80 ja Jyväskylään 105 kilometriä.

Haku