Hyppää sisältöön

Kastikevalmistaja hyvällä asialla

Kastikevalmistaja hyvällä asialla

5.09.2023

Kavlin tuotteilla kotiruokaan saadaan ripaus ravintolatason makuja.

Kastikkeita ja majoneeseja valmistava Kavli ohjaa vuosittain osan tuotoistaan kulttuuriin, lääketieteelliseen tutkimukseen sekä humanitääriseen apuun.

TEKSTI johanna rita | kuva kavli

Monelle Kavli on tuttu nimi kauppojen kastike- ja majoneesihyllyiltä. Harva kuitenkaan tietää, että vuosittain osa Kavlin tuotoista ohjataan hyväntekeväisyyteen. Lähes 130 vuotta toiminut Kavli on siitä erityinen elintarvikevalmistaja, että se on täysin säätiön omistuksessa – sillä ei siis ole lainkaan osakkeenomistajia, vaan säätiö hallinnoi kaikkia yrityksen varoja. 

– Viime vuonna säätiö lahjoitti pelkästään Suomessa yhteensä 90 000 euroa eri tahoille. Saajina olivat Syli ry, Suomen Delfins ry, Hope Turku, Helsinki Missio, Operaatio Ruokakassi sekä SOS Lapsikylä, kertoo Kavlin markkinointipäällikkö Martina Grandell.

– Keskitymme paljon lapsia ja vanhuksia tukevaan toimintaan.

Kavli sai alkunsa Norjasta vuonna 1893, kun Olav Kavli keksi huoneenlämmössä säilyvän sulatejuuston, jota myydään vielä tänäkin päivänä. Perheyrityksen perinyt Olavin poika Knut Kavli ei koskaan saanut perillisiä, ja suojellakseen yritystä sen pilkkomiselta ja myymiseltä hän päätti perustaa Kavlin säätiön. Tällöin kaikki tuotot, jotka eivät menisi yrityksen kehittämiseen, ohjattaisiin erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Teemoja tuli kolme: kulttuuri, lääketieteellinen tutkimus sekä humanitäärinen apu.

Työntekijät saavat vaikuttaa

Grandellin mielestä erityisen hienoa Kavlin toiminnasta tekee se, että työntekijät saavat myös vaikuttaa siihen, mihin lahjoitukset ohjataan. Kavli toimii tällä hetkellä Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Englannissa. Jokaiselle maalle ohjataan osa tuotoista, ja maan työntekijät saavat itse ehdottaa ja äänestää lahjoituskohdetta. Tällä tavoin työntekijät pystyvät konkreettisesti tekemään hyvää. 

– Voisi ajatella, että tuotteidemme avulla maailmasta tehdään taas pikkuisen parempi paikka.

Kavli on tunnettu erityisesti kastikkeista, majoneeseista ja sulatejuustoistaan. Valikoimissa on Kavli-klassikkojen lisäksi muun muassa Eriks-kastikkeita.

– Kastikkeet on luonut kuuluisa ruotsalainen Michelin-kokki Erik Lallerstedt, joten tuotteet ovat todella korkealaatuisia. Lallerstedt on edelleen mukana tuotekehityksessä ja kaikki kastikkeet hyväksytetään hänellä ennen markkinoille tuomista, Grandell avaa.

Helposti herkullista

Kylmässä säilytettävät majoneesipohjaiset valmiskastikkeet ovatkin kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Grandellin mukaan laadukas kastike tuo ruokaan ravintolatason ylellisyyttä vain muutamalla eurolla.

– Kun mukana on laadukas pääraaka-aine, hyvä kastike kruunaa annoksen. Esimerkiksi kylmä sinappitillikastike sopii loistavasti graavilohen kylkeen ja hollandaise taas maistuu grillatun parsan kanssa. Vaikka tuote on laadukas, siitä ei kuitenkaan haluta tehdä liian premium-tason tuotetta. Tarkoituksena on, että jokainen voisi tuoda ripauksen ravintolaa kotiinsa.

Grandell vinkkaa käyttämään kastikkeita esimerkiksi satokauden kasvisten kanssa. 

– Tykkään tehdä uunissa valmistettavia kasvispeltejä satokauden kasviksilla. Valmiin annoksen kanssa esimerkiksi limeaioli tai parmesankastike toimii todella hyvin, Grandell vinkkaa.

Haku