Hyppää sisältöön

Käsintehty viehe tuo kalaonnea

Käsintehty viehe tuo kalaonnea

21.05.2021

Finlandia-Uistimen asiakkaat pääsevät myös kehittämään uusia ominaisuuksia vieheisiin. 

Finlandia-Uistimen Nils Masters ja Bete-vieheet ovat parantaneet kalastajien pyyntionnea. Vieheiden toimivuus perustuu laadukkaisiin valmistusmateriaaleihin. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Finlandia-Uistin

Kalastukseen hurmaantuneet veljekset perustivat vuonna 1963 Finlandia-Uistin Oy:n, joka vei Suomessa kehitettyjä ja käsintehtyjä Nils Master -uistimia USA:an. 70-luvulla Asikkalan Kalkkisissa sijaitsevan viehetehtaan tuotekirjo kasvoi lisää, kun veljekset saivat ruotsalaisen Betetuotemerkin. 

Finlandia-Uistimen valmistamien vieheiden laatu, toimivuus ja kestävyys ovat aina perustuneet laadukkaisiin valmistusmateriaaleihin, huolelliseen suunnittelu- ja valmistusprosessiin sekä tuotteiden käyttötestaukseen. Perheyrityksen omistajina 2020-luvulla aloittaneet tyttäret ovat halunneet pitää kiinni perinteikkäästä toimintamallista. 

– Kaikki vieheemme ovat kotimaista tekoa ja olemme parhaillaan ottamassa käyttöön Avainlippu-merkkiä. Valmistamme ne pitkälti alkuperäisreseptillä materiaaleista tinkimättä. Käytämme aitoja metalleja, esimerkiksi kuparia, messinkiä ja uushopeaa, sekä sertifioitua balsa- ja abachipuuta. Käsityönä valmistetut vieheet ovat yksilöllisiä ja niissä näkyy tekijänsä kädenjälki, kertoo Hannun tyttärenpoika ja Finlandia-Uistimen toimitusjohtaja Lauri Kuusisto.

Uusia ideoita asiakkailta

Asikkalan Kalkkisissa toimivan Finlandia-Uistimen valikoima on laaja. Kuusiston mukaan Nils Master -vaappuja ja Bete -uistimia sekä -lippoja on saatavissa käytännössä kaikkiin vesiympäristöihin ja kalastustarpeisiin. Useimmat kalastajat tuntevat Finlandia-Uistimen kuitenkin suurkalavieheiden valmistajana, sillä yrityksen brändit komeilevat usein ennätyskalarekisterien kärjessä.

– Meillä on ilahduttavan paljon faneja, jotka ovat innostuneet kehittämään vieheisiimme uusia ominaisuuksia, esimerkiksi uusia väriyhdistelmiä. Monet ideoista ovat päätyneet tuotantoon asti. Haluamme olla lähellä asiakkaita ja palvella heitä mahdollisimman hyvin. 

Vieheitä retkeilijöille

Suomalaisten innostus retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen on kasvussa. Tämä näkyy myös harrastuskalastuksen elpymisenä. 

– Nyt halutaan lähteä luontoon kalastamaan matalalla kynnyksellä, ilman suuria reissuvalmisteluja ja isojen investointien tekemistä. Vetouistelusta on siirrytty enemmän heittokalastuksen ja etenkin ahvenkalastuksen suuntaan. Tuotteistamme suosituimmiksi ovat nousseet Bete Lotto -lipat sekä lusikkauistimet ja perinteisten Nils Master -puuvaappujen pienemmät mallit, Kuusisto kertoo.

Tänä vuonna Finlandia-Uistin panostaa entistä enemmän eräilijöille ja retkeilijöille soveltuviin tuotteisiin. Viime vuodesta lähtien Finlandia-Uistimen vieheitä on nähty myös vaellus- ja eräkalastusta käsittelevällä Vapaalla jalalla -YouTube-kanavalla, joka testailee Finlandia-Uistimen tuotteita muun muassa ahvenen, raudun ja taimenen pyynnissä.

– Kehittelemme tuotteisiimme muun muassa erämaajärviin sopivia ahvenvärejä. Kalastus sopii jokaisen retkeilijän harrastukseksi. Onhan se upea fiilis kokkailla vaikkapa itsepyydettyä ahventa.

NILSMASTER.FI

Haku