Hyppää sisältöön

Käsin kokattua ruokaa raaka-aineita rakastaen

Käsin kokattua ruokaa raaka-aineita rakastaen

8.06.2023

Hunajaiset kasvikset valmistuvat lähialueiden viljelijöiden tuottamista raaka-aineista, kertoo Teemu Heino.

Kruunu Herkulla valmistuu laadukkaista raaka-aineista monipuolisia ravintolatasoisia ruokia, joita toimitetaan kauppojen palvelutiskeihin.

TEKSTI helen partti | kuva anna-katri hänninen

Monet reseptit toimivat vuodesta toiseen. Perunamuusi ja lihapullat, broileripihvit ja lasagne. Sesonkeina sesonkiruokaa: jouluna laatikoita ja salaatteja, syksyllä sadonkorjuun satoa ja pääsiäisenä juhla-ajan herkkuja.

Etelä-Savossa Juvalla perinteiset suomalaiset makumieltymykset tunnetaan perin pohjin, mutta tutkaillaan siellä tukevassa etukenossa myös ruokamaailman uusia ja nousevia trendejä. Mikähän herkku nousee lentoon seuraavaksi?

Kruunu Herkku Oy:n tuotanto-päällikkö ja keittiömestari Teemu Heino haistelee uusia tuulia työkseen. Hän aloitti keittiöuransa 19 vuotta sitten Helsingissä Elannon Herkkukeittiössä ja muutti Juvalle vuonna 2010, kun yritys muuttui liiketoimintajärjestelyjen myötä perheyritys Kruunu Herkuksi. Herkkukeittiön perintönä työpakkiin jäivät palava kiinnostus hyviin makuihin ja arvostus laadukkaita raaka-aineita kohtaan.

– Valmistamme ruokaa rakkaudella ja maku edellä. Sekoitamme ruokia käsin ja seuraamme niiden kypsymistä uuneissa ja pannuilla. Siinä on paljon enemmän tarkkailtavaa kuin jos ruoat menisivät tuotantolinjoilla automatisoidusti isojen paistolinjojen läpi.

Kruunu Herkulla raaka-aineita sekoitellaan ja kypsennetään isoissa pannuissa ja padoissa kuuden-kymmenen hengen ammattilaistiimin voimin. Valmiit ruoat päätyvät kuluttajien ostettaviksi vähittäis-kauppoihin ja ravintoloihin ympäri Suomen. Kun seuraavan kerran seisot kauppasi palvelutiskin edessä ja mietit, mitä tänään söisit, ateriaksi voisit valita Kruunu Herkun lindströminpihvit. Kuka tietää, jos ne vaikka olisivat Teemun tekemiä.

– Emme tee valmisruokia, vaan valmista ruokaa. Siinä on iso ero, keittiömestari huomauttaa. Kruunu Herkun kiikarissa ovat ihmiset, jotka arvostavat maittavaa ruokaa osana hyvää elämää.

Raaka-aineet kotimaasta

Kruunu Herkun laajasta valikoimasta löytyy aterioita kaikenlaisiin ruokavalioihin. Pääraaka-aineet eli lihat, vihannekset ja juurekset tulevat pääasiassa suomalaisilta tuottajilta. Tunnetut kotimaiset lihatalot toimittavat Juvan keittiöön liha-tuotteet. Perunat ovat peräisin sopimustoimittajalta Pohjanmaalta.

– Lähialueiden viljelijöiltä tulee paljon kasviksia meille. Käsittelemme porkkanat, lantut ja punajuuret kaikki Juvalla, Heino kertoo. Käytettäviltä elintarvikkeilta edellytetään tasaista laatua ja turvallisuutta, sillä päätyväthän ne lopulta kuluttajien vatsoihin.

Raikas varhaisperunasalaatti löytyy kauppojen palvelutiskeiltä.

– Peruna on ehdottomasti eniten käytetty raaka-aineemme. Tiedämme tilalle asti perunoiden alkuperän ja esimerkiksi sen, että käyttämämme lajike on paras ja siinä on halutut tärkkelyspitoisuudet.

Kruunu Herkun tuotteita löytyy kaupan palvelutiskin lisäksi annospakkauksina kaupan hyllystä.

Alkukesän sesonkiherkut

Keski-Euroopassa alkukesää juhlistetaan usein valkoisella parsalla. Suomalaisten yksi odotetuimmista suosikeista ja herkuista alkukesälle on varhaisperuna. Kruunu Herkun sesonkihitti on varhaisperunasalaatti, joka menee kuulemma kuin kuumille kiville. Oma resepti on luonnollisesti salaisuus, mutta yhden yksityiskohdan Heino suostuu paljastamaan.

– Emme kuutioi perunoita, kuten usein näkee tehtävän, vaan viipaloimme perunat melko paksuiksi viipaleiksi. Sillä tavalla salaatista tulee hyvännäköinen. Sen parempaa valmiina tarjottavaa ruokasalaattia ei ole olemassa. Perunassa on hento kuori, joka antaa salaattiin oman vivahteensa. Parhaillaan Juvalla kokkaillaan varhaisperunasalaatteja ja kymmeniä muita herkkuja, jotka on suunniteltu monenlaisiin tarpeisiin. Viime jouluna suosikiksi kipusi vegaaninen joululaatikko, joka maistui myös lihansyöjille.

Valmistamme ruokaa rakkaudella ja maku edellä.

Ensi jouluksi on luvassa resepti, jota Heino on tiimeineen kehitellyt entistä paremmaksi. Ei enää erityisruokia, vaan vihdoin ruoka, joka sopii jokaiselle. Mikähän sesongeista piittaamaton herkku vie jalat alta seuraavaksi? Olisiko se Kruunu Herkun Mac & cheese -pasta vai kylmäsavulohi-salaatti? Pasta tarjoillaan suussasulavassa juustokastikkeessa, jossa on ripaus chiliä. Kylmäsavulohisalaatin kruunaa kermainen kastike. Molemmat vaihtoehdot sopivat myös laktoosittomaan ruokavalioon.

Haku