Hyppää sisältöön

Kartanomiljöö vie makumatkalle menneisyyteen

Kartanomiljöö vie makumatkalle menneisyyteen

9.10.2023

Haapalan tilan yli 80-vuotias, jykevä navettarakennus on muuntunut lämminhenkiseksi ravintolaksi ja pienpanimoksi. Vielä 1980-luvulla navetassa asusti lypsykarjaa.

Haapalan maalaiskartano ihastuttaa menneiden vuosisatojen tunnelmalla. Kartanon ainutlaatuisessa miljöössä voi nauttia panimoravintolan brittioluista tai pistäytyä hirsisaunan löylyihin.

TEKSTI tuomas i. lehtonen | kuva haapala bnb

Sotkamon Haapalanlahdella, vain kilometrin päässä Vuokatin matkailukeskittymästä, sijaitsee upea Haapalan panimoravintola. Lehtikuusikujan päässä, pienen mäen päällä vierailijaa odottaa komea, vuonna 1868 valmistunut maalaiskartano pihapiireineen. Vanha, punainen navettarakennus on remontoitu ravintola- ja pienpanimotoimintaan sopivaksi. Tilan juuret juontavat aina 1600-luvulle saakka, mutta nykyinen päärakennus nousi harjaansa vuonna 1868. Talo on nähnyt monenmoista, sillä se on ennättänyt toimia 1900-luvun alkupuolella muun muassa kansakouluna ja Sotkamon säästöpankin haarakonttorina. 

Haapalan tila on ollut Korhosten suvun omistuksessa vuodesta 1904 lähtien. Nyt tilaa emännöi suvun viides sukupolvi, Kaisa Tyler puolisonsa Craig Tylerin kanssa.

– Isäni työskenteli maanviljelijänä 90-luvulle saakka, ja viimeiset vuosikymmenet hän toimi viherrakennusyrittäjänä. Kun isä jäi eläkkeelle, päätimme perustaa tilalle pienpanimoa, panimoravintolaa ja majoitustoimintaa pyörittävän yrityksen. Olemme saaneet paljon kiitosta alkuperäisasuun kunnostetusta kartanosta sekä ruoistamme ja oluistamme. Meillä lounasruokailijoiden pääruokakin tuodaan pöytään. Se on sellaista arjen luksusta, Kaisa Tyler kertoo.

Brittiolutta suomalaisin maustein

Kartanomiljöössä vierailee paljon Vuokatissa matkailevia turisteja, mutta myös ohikulkijat pistäytyvät nauttimaan Kainuun ainoan panimon oluista ja paikallisten tuottajien raaka-aineista valmistetuista ruoista. Miljöössä järjestetään myös perhejuhlia ja muita tilaisuuksia, sillä kartanon ravintolassa on
peräti 120 asiakaspaikkaa.

Panimoravintolassa tarjoillaan ruokaa, jossa maistuu paikalliset raaka-aineet, perinteitä kunnioittaen ja modernia ajatusta hyödyntäen. 

– Keittiössämme on kehitetty esimerkiksi meidän tervapuolukkamajoneesi, jossa tämä ajattelu näkyy hyvin, kertoo Kaisa Tyler.

Raaka-aineet on hankittu paikallisilta toimijoilta. Listalta löytyy muun muassa riistaruokia ja Kainuun pellolla laiduntanutta kyyttöä sekä sieniä ja marjoja omista metsistä. 

– Oluemme ovat brittityylisiä, mutta niitä on maustettu suomalaisella historialla ja mauilla. Esimerkiksi Usvaiseen Uittoon on lisätty kuhmolaista Lentiiran Terwaa, Korpikuusen Kuiskauksessa on käytetty omasta metsästä kerättyä kuusenkerkkää ja Himskatin Happamassa maistuu pihlajanmarja sekä
oman keittiön ruisjuuri. Olemme saaneet oluitamme myyntiin myös Etelä-Suomen ja Oulun kauppoihin, Craig Tyler kertoo.

Aittamökki kutsuu majoittumaan

Tilalla yöpyvien vieraiden käyttöön on varattu päärakennuksesta neljä empire-ajan värein sisustettua makuuhuonetta. Lisäksi pihapiirissä on kolme vuokrattavaa aittamökkiä, joista kukin kätkee sisälleen kaksi hyvin varusteltua kahden hengen huonetta. 

Haapalan tilalta löytyy myös kaksi käsinveistettyä ja puulämmitteistä hirsisaunaa. Oman metsän puista rakennetut 6-10 hengen saunat valmistuivat pihaan vuoden 2021 lopulla, ja niitä vuokrataan esimerkiksi erilaisille ryhmille.

– Meille on tärkeää, että asiakkaat pääsevät meillä kokemaan elämyksiä kanssamme hyvän ruoan ja juoman äärellä. Ruokailun yhteyteen on helppo lisätä myös esimerkiksi panimokierroksia tai oluttastingeja tai tilata saunalle pientä purtavaa, Kaisa Tyler kertoo.

haapalapanimoravintola.fi

Haapalantie 3, 88600 Sotkamo

Haku