Hyppää sisältöön

Kansalaisopisto kehittyy ja taipuu ketterästi uuteen

Kansalaisopisto kehittyy ja taipuu ketterästi uuteen

19.08.2022

Eri-ikäiset löytävät kansalaisopistossa luontevasti toisensa. Tällä kertaa Heinolan kansalaisopiston Mediapajan nuoret antoivat apua tietokoneen ja kameran käyttöön.

Kaikki voivat oppia uutta. Tähän uskovat vahvasti suomalaiset kansalaisopistot, joiden ideamylly pyörii tauotta. Heinolassa nuorten tuen tarve synnytti Mediapajan ja maahanmuuttajien yksinäisyys Mama’s Cafen.

TEKSTI | MARJA PUUSTINEN  KUVA | LASSE SIMPANEN

Nyt on se aika, kun kansalaisopistoissa ovat linjat kuumina ja kursseille ilmoittautuminen kiivaimmillaan. Tämä koko maan kattava toiminta on osa vapaata sivistystyötä: osallistua saa vapaasti kuka tahansa, se luo hyvinvointia ja lisää sivistyksellistä tasa-arvoa.

– Meidän tärkein tehtävämme on taipua sinne, missä kuntalaiset ja yhteiskunta meitä kulloinkin tarvitsevat. Olennaista on kasvokkain yhdessä toimiminen, tiivistää Heinolan kansalaisopiston rehtori Sirkka Suomi.

Kun Heinolassa havaittiin kymmenisen vuotta sitten, että nuoret tarvitsevat lisää tukea, kansalaisopisto loi hankkeen, joilla aktivoitiin nuoria. Vähitellen toiminta laajeni työllistämään ohjaajia, tuntityöntekijöitä ja työkokeilijoita. Näin syntyi Mediapaja, jossa nuoret saavat onnistumisen kokemuksia muun muassa digitaitojaan hyödyntämällä.

– Mediapajastamme voi pyytää apua vaikkapa seniori, jos tietokone ei toimi tai kännykän toiminnot ovat hakusessa. Siellä nuoret oppivat ja opettavat muita. 

Opistot uudistuvat ja uudistavat

Pakolaiskriisi ja havainnot erityisesti maahanmuuttajaäitien yksinäisyydestä synnyttivät opistoon Mama’s Cafen, jossa naiset kokoontuvat eri aiheiden ja ruoanlaiton äärelle. Senioreiden viikoittainen Kultakerho taas on pyörinyt 1950-luvulta lähtien. Hoiva-alan työvoimapula innosti puolestaan opiston hankkeeseen, joka tasoitti tietä alan opintoihin. Se houkutteli niitä, joilta tutkinnon suorittaminen ei suju, vaikka he sopisivat alalle.

– Loimme hoiva-alalle aikovien osaamismerkistön, jolla taitonsa saattoi osoittaa uusin keinoin. Opistoamme ylläpitävä Jyränkölän setlementti tuottaa myös hoivapalveluja, ja sen yksiköissä pystyi suorittamaan alan harjoitteluja. Hankekokeilun päätyttyä toistakymmentä ihmistä työllistyi hoiva-alalle.

Liikunnan, kädentaitojen, taideaineiden, kielten, atk:n ja musiikin kurssit ovat opistojen suosituimpia. Sirkka Suomi kiittää tuhansia tuntiopettajia, joiden osaamisen ja intohimon ansiosta toiminta pyörii kaikkialla maassa. 

– He uudistuvat ja uudistavat jatkuvasti ja herättävät osaamisellaan ne uinuvatkin taidot, joita suomalaisissa piilee.

Osaaminen näkyväksi

Osaamisen tunnistaminen on nyt uusinta uutta Suomen kansalaisopistoissa.

– Kaikki eivät ole samanlaisia oppijoita, joten valtava määrä osaamista jää nykyjärjestelmässä piiloon. Teemme sen näkyväksi siten, että osasta kursseja kertyy opintopisteitä ja opiskelija saa halutessaan virallisen merkinnän kansalliseen Koski-tietovarantoon. 

Korona-aika on ollut yhteisöllisyyttä vaaliville opistoille ja opiskelijoille kovaa. Ryhmätoiminnan tauko on ollut tiukka paikka.

– Ryhmien sosiaalinen ja henkinen merkitys ymmärrettiin aivan uudella tavalla, kun niistä jäätiin paitsi. Laaja etäopetustarjonta ei tavoita kaikkia asiakkaita, eikä moni opiskelijamme ole vieläkään palannut pandemiatauon jälkeen. Toivottavasti syyslukukausi on uuden alku.

Valtakunnallinen kurssihaku: www.kansalaisopistot.fi

Haku