Hyppää sisältöön

Kansainvälistä osaamista yritysten kasvun tueksi

Kansainvälistä osaamista yritysten kasvun tueksi

28.10.2021

Osaajapulaan löytyy tekijöitä ulkomailta, näkevät HR-asiantuntija Laura Vänskä ja kansainvälisen rekrytoinnin johtaja Ari Eskola. 

Monen pk-yrityksen kasvun esteenä on työvoimapula. Ratkaisuja haetaan kansainvälisestä rekrytoinnista.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Joona Raevuori

Kuluneet vuodet ovat syventäneet työvoimapulaa Suomessa usealla toimialalla. RTK-Henkilöstöpalvelusta kerrotaan, että hakijamäärät ovat laskeneet huomattavasti. Jokainen hakija haastatellaan, muttei päteviä osaajia tahdo silti löytyä. 

– Suomessa on esimerkiksi monia rakennus- ja metallialan pk-yrityksiä, jotka eivät saa työvoimapulan vuoksi tavaraa ulos. Tämä on alalla merkittävä ongelma ja kasvun este, RTK-Henkilöstöpalvelun kansainvälisen rekrytoinnin johtaja Ari Eskola kertoo.

RTK-Henkilöstöpalvelu hakee ratkaisua osaajapulaan kansainvälisiltä markkinoilta. Yhteistyökumppanuuksia Suomessa on rakennettu jo yli 15 vuoden ajan, joten yhtiöllä on vahva ymmärrys siitä, missä osaava työvoima liikkuu. 

– Koronapandemian vaikutukset tekivät entistä näkyvämmäksi sen, että olemme riippuvaisia muista maista. Laajan kansainvälisen verkostomme avulla pyrimme löytämään ja kouluttamaan asiakasyritystemme osaamistarpeisiin tekijöitä muun muassa Euroopasta ja Aasiasta, Eskola kertoo.

Potentiaalia kansainvälisillä markkinoilla olisi enemmänkin, mutta rekrytointia jarruttaa vielä kankea lainsäädäntö.

– EU:n ulkopuolelta löytyy paljon osaajia ja tulijoita, mutta monimutkaiset työlupa-asiat voivat vaikuttaa työntekijän päätökseen kohdemaan valinnassa. 

Voimavarana ihmiset

RTK-Henkilöstöpalvelu on tunnettu ihmisläheisestä otteestaan. Kansainvälisen rekrytoinnin lähtökohtana on huolehtia rekrytoitavan ihmisen sopeutumisesta uuteen maahan. Onnistuneen prosessin seurauksena todennäköisyys pitkäaikaiseen työsuhteeseen kasvaa.

– Teemme töitä rekrytoitavan ihmisen viihtyvyyden eteen, jotta hän jäisi Suomeen mahdollisimman pitkäksi aikaa. Lähtökohtamme on, että rekrytoimme ihmisiä ulkomailta vähintään vuoden mittaisiin projekteihin, Eskola kertoo.

Työntekijästä pidetään hyvää huolta jo ennen työsuhteen alkua.

– Rekrytointiprosessimme on eettinen ja läpinäkyvä alusta loppuun asti. Heti aluksi tarjoamme työntekijälle henkilökohtaista kulttuurivalmennusta, jossa samasta maasta Suomeen muuttanut henkilö auttaa rekrytoitavaa ymmärtämään eroavaisuudet Suomen ja kotimaan välillä, Eskola toteaa.

Työntekijän muutto Suomeen on tehty helpoksi, jotta sopeutuminen uuteen maahan ja työhön olisi mahdollisimman mutkatonta.

RTK-Henkilöstöpalvelu edistääkin luottamuksen rakentumista ja yhteisen ymmärryksen luomista muutoksen keskellä.

– Huolehdimme työntekijän kaikista lupa-asioista ja matkajärjestelyistä. Autamme arjen järjestelyissä ja rekrytoimme kerralla aina vähintään kaksi henkilöä, sillä sosiaalinen puoli on myös ratkaiseva. 

Haku