Hyppää sisältöön

Kansainvälisen tason moniosaajia

Kansainvälisen tason moniosaajia

2.12.2021

Koulutusjohtaja Pilvi Ryökkynen rakennusalan oppimisympäristössä. 

Koulutus Nord kouluttaa Pohjoiskalotilla yksilöllisin menetelmin osaajia työvoimapulasta kärsiville aloille. Työllistymiseen tähtäävän tutkinnon lisäksi opiskelijan kielitaito kehittyy ja mahdollisuudet työskentelyyn yli pohjoisten maarajojen aukeavat. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Koulutus Nord

Pohjoismainen työvoimakouluttaja Koulutus Nord räätälöi Suomen, Ruotsin ja Norjan työmarkkinatarpeisiin osaajia vuosikymmenten kokemuksella. Maakohtaisten tutkintojärjestelmien mukainen koulutus perustuu yksilölliseen oppimiseen inspiroivassa pohjoismaisessa yhteisössä. Kattavassa koulutustarjonnassa on noin 20 tutkintolinjaa aloilta, joihin erityisesti Pohjoiskalotin alueella kaivataan työntekijöitä. Jatkuva haku TE-toimiston kautta mahdollistaa opintojen aloittamisen silloin, kun ajankohta on otollinen. 

– Pohjoiskalotin alueella työmarkkinat ovat yhteiset, ja tavoitteenamme on alusta alkaen ollut kouluttaa osaajia pohjoisiin tarpeisiin yli maarajojen. Opiskelijat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta noudattavat kukin oman maansa tutkintojärjestelmää ja suorittavat niistä joko koko tutkinnon tai sen osia riippuen opiskelijan lähtötilanteesta, koulutusjohtaja Pilvi Ryökkynen kertoo.

Koulutus Nordilla on opiskelijoita nuorista täysi-ikäisistä aina 60-vuotiaisiin alanvaihtajiin. Yksilöllisen opintosuunnitelman avulla varmistetaan se, että jokainen saa henkilökohtaiseen urapolkuunsa tarvittavat taidot ilman ylimääräistä toistoa. 

– Ryhmämuotoisen luokkaopetuksen sijaan koulutuksemme perustuu yksilöitä ohjaavaan, henkilökohtaiseen opettajuuteen, jossa opiskelija on myös itse aktiivinen, tietoa hakeva toimija. Tavat opiskella luodaan yksilölle sopiviksi. Opinnoissa tähdätään siihen, että työelämään päästään kiinni mahdollisimman nopeasti. Meillä opitaan käytännössä tekemällä. Teoriaa on kaikilla, mutta se on myös mahdollista suorittaa esimerkiksi suullisesti. Näin työllistyminen ei tyssää siihen, että henkilön on hankalaa kirjoittaa vaikkapa esseitä.

Verkot vesille työmarkkinoilla

Koulutus Nordin kampus sijaitsee yhdessä Ruotsin nopeimmin kasvavista alueista, mikä heijastuu myös koulun toimintaan. Työskentelymahdollisuuksia on paljon, ja kansainvälinen ympäristö auttaa luomaan työelämän suhteita myös kotimaan ulkopuolelle. Silti opiskella voi omalla äidinkielellään, joten kielimuuri ei ole este opinnoille Koulutus Nordissa.

– Työelämään tähtäävän tutkinnon lisäksi opiskeluaika toimii hyvänä kielikylpynä. Ruotsia ei kuitenkaan tarvitse osata, sillä henkilökunta on vähintäänkin kaksikielistä. Alueen kansainvälisillä työpaikoillakin on usein myös Suomea puhuvaa henkilökuntaa. Työharjoittelujaksot tarjoavat matalan kynnyksen kokeilla työskentelyä ja elämistä ulkomailla, Ryökkynen rohkaisee.

Taskussa kolmen maan käytännöt

Opintojen aikana voi viettää rikasta elämää pohjoisen luonnon keskellä. Toiminta kampuksella on aktiivista ja monipuolista.

– Opiskelija-asunnoissamme on 260 petipaikkaa, suomalaisten opiskelijoiden osalta valtio maksaa asumisen. Asunnoissa on kaikki varustus, mitä ihminen tarvitsee, joten paikan päälle voi tulla julkisillakin. Kuntosalit ja uimahallit ovat maksutta opiskelijoiden käytössä, ja olosuhteet ovat ihanteellisia esimerkiksi vaelluksille, Ryökkynen vinkkaa.

Opintojen päätyttyä työllistymismahdollisuudet ovat korkeat. 

– Sanoisin, että valmistuttuaan töitä saa, jos vain haluaa. Käytännönläheiset opiskelumetodit tekevät opiskelijoistamme ammattilaisia jo koulutuksen aikana. Opiskelijamme myös oppivat kaikkien kolmen maan käytännöt, mikä on valtti kansainvälisillä markkinoilla, koulutusjohtaja päättää.

Haku