Kansainvälinen ympäristö tukee yksilöllisyyttä

Erilaisuus on arkipäivää Helsingin kansainvälisessä koulussa. Siksi koulu sopiikin erinomaisesti yksilöllistä tukea opiskeluunsa tarvitsevien lasten ja nuorten tarpeisiin.
TEKSTI | SAANA LEHTINEN KUVA | JOONA RAEVUORI
Kun työ vie perheen ulkomaille, lapsen lämpimästi vastaanottava, erilaisia kulttuureita laajasti ymmärtävä koulu tukee parhaimmillaan koko perheen kotiutumista ja luo läpi elämän mukana kulkevia muistoja. Uuteen ympäristöön sopeutumisessa oppilaiden tukeminen ja yhteenkuuluvuuden kokemuksen rakentaminen ovat keskiössä myös englanninkielisiä IB-ohjelmia 4–19-vuotiaille lapsille ja nuorille tarjoavan, Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan Helsingin kansainvälisen koulun toiminnassa.
– Moni oppilaistamme on tottunut muuttamaan uuteen maahan 2–3 vuoden välein, ja osalle tämä on jopa viides tai kuudes koulu. Liikkuva elämäntyyli luo lasten ja nuorten elämään omanlaisiaan haasteita. Siksi pelkkä laadukas opetus ei riitä, vaan tarvitaan myös erityistä huolenpitoa, taustoittaa rehtori Kathleen Naglee koulun poikkeuksellista oppilasprofiilia.
60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Helsingin kansainvälinen koulu on perustettu alun perin diplomaattiperheiden tarpeisiin. Koulun avarakatseinen ilmapiiri ja oppilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ovat Nagleen mukaan hyödyksi myös muille lapsille ja nuorille, ja oppilaiden tällä hetkellä edustaman yli 50 kansallisuuden joukossa on myös suomalaisperheiden lapsia.
– Koki lapsi tai nuori ulkopuolisuutta ihonvärinsä tai vaikkapa sateenkaaritaustansa takia, meillä hän saa tuntea itsensä tervetulleeksi.
Lämmin ilmapiiri taustalla
Kansainvälisyyttä kohtaan lisääntynyt kiinnostus näkyy koulussa pitkinä jonotuslistoina. Tällä hetkellä paikkoja on vapaana lähinnä alakoulussa. Yhtenä syynä suosiolle voidaan nähdä koulun erottuva tapa valita oppilaansa: muista alueen englanninkielisistä kouluista poiketen peruskouluun pääsee ilman pääsykokeita ja aiempaa englannin kielen osaamista.
Kansainvälisen ympäristön ja sen luomien verkostoitumismahdollisuuksien lisäksi perheitä kiehtoo tyypillisesti myös koulun yksilöllisyyttä korostava opetus sekä osallistamista, haastamista ja inklusiivisuutta korostava toimintatapa.
– Koulumme oppilailla on tavallista enemmän mahdollisuuksia johtajuuteen ja vastuunottamiseen. Esimerkki tästä on oppilaskunta, joka osallistuu koulun päätöksentekoon, ei ainoastaan harjoittele sitä. Viimeksi oppilaat valitsivat koulullemme inklusiivisuuskonsultin.
Kauttaaltaan remontoitu Helsingin kansainvälinen koulu erottuu joukosta myös värikkäillä opetustiloillaan ja tilojen joustavalla käytöllä. Lähes koko koulurakennus taipuu tarvittaessa opetuskäyttöön.
– Ajatuksenamme on, että oppimista tapahtuu kaikkialla koulussa.
Tuloksien mukaan oppimista tapahtuu: koulun oppilaita päätyy säännöllisesti Harvardin kaltaisiin huippuyliopistoihin. Lisäksi sillä on ainoana Suomessa New England Association of Schools and Colleges:in eli NEASC:n antama akkreditointi.
– Lasten ja nuorten tukeminen ja lämpimän ilmapiirin vaaliminen ovat prioriteettilistamme ensimmäisellä sijalla, ja opiskelu vasta sen jälkeen, sillä oppimista ei tapahdu ilman ensimmäistä, Naglee toteaa.