Kalusteilla viruksia ja bakteereja vastaan

Julkisten tilojen turvallisuutta voidaan parantaa Iskun antimikrobisilla kalusteilla. Haitallisten mikrobien aiheuttamia tartuntoja estetään antimikrobisien pintojen ja hyvän hygienian avulla.
TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | ISKU INTERIOR
Iskulla havahduttiin antibioottiresistenttien bakteerien ja virusten aiheuttamaan terveysuhkaan 2010-luvun alussa. Monissa Iskun kalustamissa julkisissa kohteissa käy päivittäin paljon ihmisiä, joten ne ovat otollisia ympäristöjä terveydelle haitallisten mikrobien leviämiselle.
– Bakteerit ja virukset leviävät ilman ja kosketuspintojen välityksellä. Altistuminen virukselle tai bakteerille tapahtuu ihmisen koskettaessa mikrobien saastuttamaa pintaa ja tämän jälkeen kasvojaan. Julkisissa rakennuksissa erityisesti hygienian puhtauden parantaminen on yksi merkittävä keino estää infektioiden leviämistä. Paras hygieniataso voidaan saavuttaa, kun yhdistetään antimikrobiset kalusteet, tilojen laadukas siivous ja hyvä henkilökohtainen käsihygienia, Iskun kehityspäällikkö Kari Soljamo summaa.
Antimikrobisista pinnoista tehdyt tutkimukset osoittavat, että pintamateriaaleilla voidaan vähentää merkittävästi mikrobitartuntoja. Iskun teettämissä tutkimuksissa on todettu, että antimikrobinen pinta vähentää bakteereiden määrää 50–90 prosenttia.
Antimikrobisia vaikutuksia on todettu olevan esimerkiksi puulla ja monilla metalleilla, kuten kuparilla ja hopealla. Metalleja voidaan käyttää sellaisenaan, mutta useimmin niitä käytetään yhtenä aineosana antimikrobisissa yhdisteissä ja seoksissa. Kovat pinnat ovat pahimpia mikrobien levittäjiä, mutta myös verhoilukankaiden on tärkeä olla antimikrobiset.
– Me käytämme verhoilukankaita, joiden kuiduissa oleva organofunktionaalinen silaani ehkäisee mikrobien sekä homeiden kasvua ja tuhoaa ne, Soljamo kertoo.
Antimikrobinen Isku+
Isku on kehittänyt antimikrobisia kalusteratkaisuja vuodesta 2013 lähtien. Ensimmäinen antimikrobinen kalustekokonaisuus toteutettiin lahtelaiselle työterveys- ja terveyspalveluja tarjoavalle Apila Terveys Oy:lle. Tuotteita on toimitettu säännöllisesti työympäristöihin, kouluihin ja muun muassa tamperelaisen Tekonivelsairaala Coxan vuodeosastolle. Isku on nimennyt antimikrobiset tuotteensa Isku+-brändillä. Lähes kaikki Iskun julkitilakalusteet on saatavissa antimikrobisina.
– Antimikrobisuuden vuoksi ei tarvitse tinkiä muotoilusta ja sisustamisesta, eikä antimikrobinen ominaisuus välttämättä juurikaan nosta kalusteen hintaa. Edullisimmillaan Isku+ -kaluste saattaa olla vain muutamia prosentteja kalliimpi kuin vastaava tavanomaisella pintaratkaisulla toteutettu tuote. Investoinnin takaisinmaksuaika on useimmiten lyhyt, kun huomioidaan sairaspoissaolojen vähenemisen tuomat hyödyt.
Innovaatioita yhteistyöllä
Antimikrobisten tuotekokonaisuuden tutkimus- ja kehittämistyössä Isku on tehnyt yhteistyötä muun muassa Metropolia ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston, Satakunnan ammattikorkeakoulun Vesi-Instituutti WANDERin, ruotsalaisen Kungliga tekniska högskolanin sekä brittiläisen antimikrobisten lisäaineiden toimittajan BioCoten kanssa. Hygli-hankkeessa Isku oli yhteistyössä laajan yritysjoukon, Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Rakennustiedon kanssa toteuttamassa sisätilojen hygieniakonseptin rakennustietokortit.
– Hygienian ja antimikrobisten materiaalien laaja-alainen tutkiminen on tärkeää, jotta pystytään hahmottamaan niiden kokonaisvaikutus. Oleellisen tärkeää on kuulla myös kriittisiä äänenpainoja.
Antimikrobisten tuotekonseptien kehittämiseksi ja markkinoimiseksi Isku on muodostanut useamman suomalaisen yrityksen kanssa HygTech -allianssin. Iskun lisäksi allianssiin kuuluvat Oras, Abloy, Teknos, sairaalakalustevalmistava Lojer sekä sairaaloiden wc- ja kylpyhuoneratkaisuja toteuttava Korpinen.
Isku on saanut myös paljon kyselyitä vallitsevan koronavirustilanteen tiimoilta. Isku+-tuoteperhe on osittain tehokas myös koronapandemian vastaisessa taistelussa. Tuotteissa käytetään EPA-hyväksyttyjä metalliseoksia, joiden kupari-ioneihin perustuva antimikrobinen vaikutus tehoaa tutkitusti COVID-19-koronavirukseen. Muiden teknologioiden osalta tutkimustyö on käynnissä. Rakenteellisesti koronavirusta vastaavan viruksen torjunnasta on jo saatu positiivista näyttöä. Isku on aktiivinen toimija ja kehittää tuotteita pandemian torjumiseksi.