Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen vihanneskesä

Kaikkien aikojen vihanneskesä

5.05.2023

Kolmannen sukupolven viljelijä Jonathan Nordbergin kasvihuoneessa kypsyy maukkaita helmitomaatteja.

Kevään ja kesän aikana kotimaisilla vihanneksilla saa herkutella entistä enemmän. Poikkeuksellisen suuri satokausi tuo suomalaisten lautasille vinon pinon maukkaita ja tuoreita tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, chilejä ja papuja.

TEKSTI michaela von kugelgen | kuvat jessica lindgren

Kotimaiset vihannekset ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Tänä kesänä maukkaiden kotimaisten vihannesten sato on ennätyksellisen suuri.

– Tämä on ennennäkemätöntä. Tämänkaltaista kesätarjontaa kasvihuonevihanneksista ei ole ollut pitkään aikaan, jos koskaan, Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström kertoo.

Noin 10 000 hengen kunnassa Närpiössä, Pohjanmaalla, kypsyvät reilusti yli puolet suomalaisista tomaateista, mutta myös kurkkua, paprikaa ja chiliä.

Talven energiahintojen johdosta ympärivuotiset kasvihuoneviljelijät ovat samassa rytmissä kausiviljelijöiden kanssa, joten sadosta riittää varmasti kaikille lautasille.

– Tässä on vanhan ajan kaudenaloitusmeininkiä. Erikoisen talven jälkeen kuluttajat odottavat entistä kiivaammin kauden alkamista, Lundström sanoo.

Kuluttajalla on valinnanvaraa

Kevään ja kesän huikea kasvissato näkyy entistä paremmassa ja suuremmassa valikoimassa.

Kova satokausi on jo käynnissä ja kaupan hyllyt notkuvat kotimaisia herkkuja. Suuret tuotantomäärät näkyvät myös kuluttajien lompakoissa.

– Kesällä kasvihuoneiden tuotantokustannukset ovat pienempiä, joten hintataso on tämänkin ansiosta kesäisin alhaisempi, Lundström sanoo.

Kotimaisten vihannesten sato on ennätyksellisen suuri tänä kesänä. Tämä mahdollistaa erittäin runsaan vihannesten käytön aivan jokaiselle. Närpiön kasvimailla kypsyvät yli puolet suomalaisista tomaateista. Tomaattien lisäksi valikoimasta löytyy myös kurkkua, paprikaa ja chiliä.

Hänen mukaansa inflaation kurittamat suomalaiset ottavat varmasti innolla vastaan tulevan ennätyssadon.

– Hinnan rooli on suomalaisille kuluttajille entistä tärkeämpi, mutta ennen kaikkea haluan hehkuttaa kotimaisten vihannesten makua ja rajattomia käyttömahdollisuuksia.

Närpiön Vihanneksen vihannestarjonta on viime vuosien aikana laajentunut roimasti. Tomaatteja löytyy montaa eri lajiketta – muun muassa helmitomaatteja naposteluun, pihvitomaatteja ja San Marzano -tomaatteja.

– Myös paprikarintama on laaja, meillä on perinteisen paprikan lisäksi muun muassa suippopaprikaa, minipaprikaa ja chilejä, Lundström kertoo.

Kurkun ystävät voivat valita joko kasvihuonekurkun tai kasvihuoneessa viljellyn avomaan kurkun. Suhteellisen uusi tuotetyyppi on vihreät pavut.

– Kotimaisuus, turvallinen ja puhdas tuotanto sekä varsinkin erinomainen maku ovat valttejamme, Lundström sanoo.

Energiatehokasta ja maukasta

Tomaatinviljelijä Jonathan Nordberg, joka myös toimii Närpiön Vihanneksen hallituksen puheenjohtajana, on innoissaan tulevasta sadosta. Hän kehuu kotimaisten vihannesten tasoa.

– Ne ovat laadukkaita ja maukkaita, Nordberg sanoo.

Maun lisäksi suomalaiset arvostavat vastuullisesti tuotettua ruokaa. Viime vuosien aikana Närpiön Vihannes onkin tehnyt paljon työtä vastuullisuuden eteen.

Kesä on parasta aikaa vihanneksilla herkutteluun, kun tuotteiden maku on parhaimmillaan ja valikoima suurimmillaan.

– Energiakriisi on toden teolla käynnistänyt siirtymisen entistä energiatehokkaampaan viljelyyn. Pohjanmaan kasvihuoneissa tapahtuu paljon, Nordberg kertoo.

Menneen talven haasteet eivät kuitenkaan ole vuodesta 1957 toimineen Närpiön Vihanneksen ensimmäinen kriisi, joten tietotaitoa löytyy.

– Jokaisesta kriisistä syntyy mahdollisuuksia. Pitää ajatella uudella tavalla, Nordberg sanoo.

Inspiraatiota reseptisivustolta

Lyhyt kuljetusmatka Närpiön kasvihuoneista koko Suomeen on yksi tärkeä syy valita kotimainen kasvis omalle lautaselle.

– Mitä lähempänä markkinaa ruoka tuotetaan, sitä kypsempänä tuotteet voidaan poimia. Poikkeuksellisten vuosien jälkeen kaikille on myös käynyt selväksi kuinka tärkeää omavaraisuusasteen ylläpitäminen ja kehittäminen on, Lundström muistuttaa.

Hän kehottaa jokaista ennakkoluulottomasti testaamaan uusia vihanneksia. Juuri alkanut grillikausi on oiva tapa kokeilla uusia makuja ja tuotteita.

Närpiön Vihanneksen reseptisivustolta kasvisreseptit.fi löytyy roimasti vinkkejä ja ideoita ruoanlaittoon.

– Oivan sivuston kautta voi avartaa omaa vihannesten käyttöä, Lundström sanoo.

VINO PINO VIHANNEKSIA

  • Suomalaiset syövät vuosittain keskimäärin 30 kurkkua per henkilö – eli noin kymmenen kiloa vuodessa.
  • Tomaatti on kurkkua suositumpi. Sitä suomalaiset syövät keskimäärin kaksitoista kiloa vuodessa.
  • Yli puolet suomalaisista tomaateista kypsyvät Närpiössä.
  • Tomaatit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, jotta maku on parhaimmillaan.
  • Suosituksen mukaan kasviksia kannattaisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä.

NARPESGRONSAKER.FI

Haku