Hyppää sisältöön

Kaikki puut kartalle ja kännykkään

Kaikki puut kartalle ja kännykkään

27.05.2022

Treebuddyn digitaaliselle kartalle merkittyjen, istutettujen puiden kasvua ja hoitoa voi seurata reaaliajassa vaikka älypuhelimella. 

Monilta löytyy halua taistella ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan, mutta keinot puuttuvat. Treebuddy on ratkaisu, jolla jokainen voi kantaa kortensa kekoon.

TEKSTI | MIA HEISKANEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

LIiketoiminnan ilmastovaikutusten mittaaminen alkaa olla jo tuttua monelle suomalaisyritykselle. Osa yrityksistä on jo tehnyt työtä luonnon monimuotoisuuden huomioiseksi ja kiinnostus sitä kohtaan kasvaa. Myös asiakkaat, rahoittajat, lainsäätäjät ja Euroopan unioni kiinnittävät yhä enemmän huomiota yritysten rooliin luontokadon hidastajana. Yrityksillä on kuitenkin selkeä tarve saada tietoa konkreettisista ratkaisuista, joilla he voivat tehdä osansa ja täyttää velvoitteensa. Treebuddy vastaa tähän haasteeseen.

– Tehokkain tapa taistella ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan on puiden istuttaminen. Puiden hyvinvoinnista huolehtiminen on toimi, jolla voimme saada aikaan pitkäkestoisia vaikutuksia maapallon biodiversiteetin vahvistamiseen. YK:n mukaan maapallolle tarvitaan triljoona eli tuhat miljardia puuta, jotta biodiversiteetti saataisiin paremmalle tolalle, Treebuddyn toimitusjohtaja Pekka Harju-Autti painottaa.

Treebuddyn ratkaisu on luotettava, läpinäkyvä, mutta myös globaalisti moniulotteinen. 

– Maailmassa on monia puunistutusorganisaatioita, mutta meidän toimintatapamme eroaa sillä, että se tarjoaa digitaalisesti läpinäkyvän ja validoidun näkymän jokaiseen istutettuun puuhun, Treemaster Mika Vanhanen lisää. 

Treebuddylla on globaalisti kattava verkosto paikallisyhteisöjä, jotka istuttavat mangrovepuita, hoitavat niitä ja saavat korvauksen jokaisesta hoidetusta puusta. Kukin puu merkitään Treebuddy-sovelluksen digitaaliselle kartalle, jonka kautta sen kasvua ja hoitoa voi seurata mistä päin maailmaa tahansa. 

Mangrove on superpuu

Entä, miksi Treebuddy keskittyy pääasiassa istuttamaan mangrovepuita?

– Se on superpuu, joka kasvaa 15 vuodessa täysikasvuiseksi. Siksi se tarjoaa maapallolle nopeita biodiversiteettihyötyjä. Ylipäätään puiden istuttamista tulisi mielestämme tarkastella globaalisti, ei pelkän lähimetsän näkökulmasta, Vanhanen muistuttaa. 

Istutettuja puita myös hoidetaan

Treebuddy on kääntänyt fokuksen puiden istuttamisesta niiden hoitoon.

– Ei riitä, että puu on istutettu. Se, mitä tapahtuu puiden istutuksen jälkeen, on kokonaisuuden kannalta huomattavasti tärkeämpää. Siksi meidän ydinjuttumme on pitää huolta puiden hyvinvoinnista tiiviissä yhteistyössä paikallisten kanssa. Puun istuttaja ottaa säännöllisin väliajoin kuvan istutetusta puusta, antaa tilannekatsauksen ja saa tästä korvauksen useiden vuosien ajan. Näin Treebuddyn malli kannustaa ja voimaannuttaa paikallisyhteisöjä, Harju-Autti kertoo.

Hankkia voi vaikka koko metsän

Treebuddy tarjoaa yrityksille mahdollisuuden ratkaista useita haasteita samanaikaisesti.

– Treebuddy on kokonaisuus, jonka avulla yritys voi toimia ympäristöasioiden edelläkävijänä ja osoittaa läpinäkyvästi positiivisen kädenjälkensä niin omalle henkilöstölle kuin sidosryhmilleen. Uskon, että moni työntekijä ja asiakas arvostaa nimikkopuuta, jonka kasvua on helppo seurata reaaliajassa, vaikka puhelimella. Yritys voi halutessaan hankkia vaikka kokonaisen metsän, ja järjestää suoran keskusteluyhteyden puiden kasvattajaan, joka valottaa laajemmin toimintamallin vaikutuksia paikallisyhteisölle, COO Aleksi Neuvonen kiteyttää.

Treebuddyn järjestelmä luo aukottoman yhteyden puiden, niitä hoitavien ihmisten, yrityksen henkilöstön ja sidosryhmien välille.

Haku