Hyppää sisältöön

Kahvila keskellä historiaa

Kahvila keskellä historiaa

4.06.2021

Café Sali sijaitsee torilla keskellä Vanhaa Raumaa, joka on yksi Suomen tunnetuimmista ja hienoimmista turistikohteista.

Café Salissa yhdistyvät historiallinen ympäristö ja eurooppalainen kahvilakulttuuri. 

Teksti Outi Rantala Kuva Hans Lehtinen

Rauman torin laidalla vuonna 1928 rakennetussa kivitalossa sijaitsee kahvila Café Sali. Ainutlaatuinen kahvila on upeassa ympäristössä Vanhan Rauman kupeessa.

– Olemme keskellä historiaa, mutta edustamme nykyaikaa, yrittäjä Iida Lampi määrittelee.

Lampi ihastui paikkaan heti ja halusi herättää rakennuksen henkiin. Kahvila on nyt osa tämän paikan jatkumoa. 

Rakennuksessa on toiminut alun perin Pohjoismaiden Yhdyspankki. 1950–60-lukujen taitteesta siinä toimi kauppahalli ja vuodesta 1969 Feren Pukinetalo. Ennen kahvilaa rakennuksessa ei ollut vähään aikaan ollut toimintaa.

Lampi on ylpeä kahvilansa palvelun ja tuotteiden laadusta. 

– Kahvin tekeminen ja kahvin laatu ovat tärkeimpiä asioita. Meillä on monipuolinen tarjonta. Valmistamme omasta keittiöstämme joka päivä leivonnaiset, suolaiset ja muut herkut sekä á la carte -tasoisen lounaan. Sellaisen repertuaarin toteuttaminen joka päivä on valtava ponnistus.

KAHVILASSA ON pidetty tilaisuuksia jazzklubista häihin.

Klassikot vetonauloina

Lampi nimeää pari vetonaulaa, jotka saavat asiakkaat palaamaan.

– Klassikkomme ovat kana-auraleipä ja huippulaadukas risotto. Meillä on ollut suosittu brunssi, mutta korona-aikana sitä on myyty vain ulos. 

Kahvila on saanut jälleen vapun jälkeen avata ovet asiakkaille.

– Ihmiset ovat olleet huomaavaisia toisiaan kohtaan ja noudattaneet turvavälejä kahvilassa.

Sisätiloissa on noin sata asiakaspaikkaa ja terassille mahtuu useita kymmeniä asiakkaita. Kahvilassa työskentelee vakituisesti 10-15 henkilöä, ja lisäksi kesäaikaan työllistetään nuoria.

– Meillä palvelu tarkoittaa sitä, että jokaisen asiakaskohtaamisen tulisi olla elämys. Hyvin konkreettinen esimerkki tästä on astioiden keräys pöydistä. Järjestämme lisäksi cateringia tapahtumiin ja yksityistilaisuuksiin. Kahvilassa on myös pidetty tilaisuuksia jazzklubista häihin.

Vuonna 2008 perustettu kahvila on avoinna aamusta iltaan joka päivä. Pitkät aukioloajat toivat raumalaisille ja Raumalla vieraileville tuulahduksen Euroopan metropoleista.

– Halusin, että kahvila tarjoaa jokaiselle jotakin, ja palvelee niin paikallisia kuin turisteja aamuvarhaisesta iltamyöhään. On hienoa, että meille voi poiketa vaikka aamukahville lukemaan lehden tai iltalenkin jälkeen kaakaolle. Kaikissa hienoissa kaupungeissa Euroopassa on torialueella iso kahvila. Halusin tuoda Café Saliin samaa tunnelmaa kuin jossakin piazzalla.

Kansainvälisen tuulahduksen kahvilaan ovat aikanaan tuoneet Olkiluodon ydinvoimalaa rakentaneet ranskalaiset, saksalaiset ja muista Euroopan maista tulleet työntekijät, joilla oli tapana järjestää
juhlia ja kokoontua Café Salissa.

Haku