Jyväskylä vetää puoleensa opiskelijoita ympäri Suomea

Jyväskylän keskustassa lähes joka kolmas vastaantulija on opiskelija. Avoimessa ja aktiivisessa kaupungissa opiskelijan arki on sujuvaa.
TEKSTI | MAISA LAMPINEN KUVA | MIKKO KUPARINEN
Neljä korkeakoulua, opistoja sekä lukio- ja ammatillista koulutusta. Yli 40 000 opiskelijaa. Jyväskylä vetää puoleensa opiskelijoita ympäri Suomea ja on yksi maan suosituimmista opiskelijakaupungeista.
Kasvava Jyväskylä tiivistyy kompaktiin ja eläväiseen keskustaan, jossa kaikki on lähellä. Asuminen on edullista ja erityisesti aamu-uniset iloitsevat oppilaitosten keskeisestä sijainnista. Opiskelijan elämä on turvallista ja kätevää, mutta tarjolla on myös innostavaa tekemistä. Harrastustoimintaa, kulttuuria, tapahtumia – vaihtoehtoja riittää. Suomen liikuntapääkaupunkina liikuntapaikkojen valikoima on Jyväskylässä suuri. Kaupunkiympäristöstä pääsee nopeasti luonnon keskelle ihastelemaan kansallismaisemaa.
– Koska opiskelijoita on Jyväskylässä runsaasti suhteessa asukaslukuun, opiskelijatapahtumat ovat näkyvä osa katukuvaa. Fuksitapahtumat lukuvuoden alkaessa, haalaripukuiset approilijat Kauppakadulla ja virkistävät ulkoilutapahtumat ovat kaikki omiaan luomaan yhteisöllisyyttä opiskelijoiden keskuudessa, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulussa restonomitutkintoa englanninkielisessä ohjelmassa suorittava Janna Alasuvanto.
Jyväskylässä on yhtä monta mahdollisuutta verkostoitua kuin opiskelijoitakin ja oman yhteisönsä voi löytää opintojen, tapahtumien tai harrastuksen parista.
Opintoja yli oppiaine- ja oppilaitosrajojen
Jyväskylässä koulutusvaihtoehtoja on paljon ja kurssivalikoima laaja. Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja lukio- ja ammatillista koulutusta järjestävän Gradian ainutlaatuinen EduFutura-yhteistyö mahdollistaa opintojen tekemisen ristiin oppilaitosten välillä lähes 200 opintojaksossa.
– Parasta opinnoissa Jyväskylän yliopistossa on se, että opintoja voi täydentää itseään kiinnostavilla kursseilla myös pääaineen ulkopuolelta. Itse olen ottanut tieto-ja ohjelmistotekniikan sivuaineeksi psykologiaa, kertoo yliopisto-opiskelija Anna-Sofia Paavonen.
Tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutusohjelmassa diplomi-insinööriksi opiskelevat saavat maistiaisen alan oikeista töistä esimerkiksi ohjelmoidessaan käyttöliittymiä ja pelejä osana opintojaan. Käytännönläheisyyttä ja valinnanvapautta arvostaa myös Alasuvanto, joka kertoo, että AMK-opinnoissa pääsee mukaan projekteihin jo opintojen alkuvaiheessa, ja opintopolusta saa suunnitella itsensä näköisen.
Myös työharjoittelujen kohdalla kannustetaan kokeilemaan. Alasuvanto oli ensin harjoittelussa leirintäalueen vastaanotossa ja aikoo seuraavaksi tutustua työelämään markkinointialalla.
– Koska työelämässä kohdatut vaatimukset muuttuvat jatkuvasti, monialaisuudesta on valtavasti hyötyä opintojen jälkeenkin, Paavonen täsmentää.
Mahdollisuuksia verkostoitua on yhtä monta kuin opiskelijoitakin.
Kannustavassa ilmapiirissä löytää uusia ulottuvuuksia
Emmi Minkkinen on taustaltaan merkonomi, joka päätyi myöhemmin vaihtamaan alaa. Hän opiskeli Jyväskylässä ensin valokuvaajan ammattitutkinnon vuonna 2017 ja jatkoi opintojaan valokuvaajamestariksi valmistuen media-alan erikoisammattitutkinnosta 2020.
– Hakeuduin opintoihin äitiysvapaan aikana syventääkseni valokuvausharrastustani. Tavoitteenani ei ollut täysipäiväinen yrittäjyys, mutta opintojen edetessä huomasin töitä riittävän. Irtisanouduin työstäni toisella alalla, hankin studion, ja nyt työskentelen Suomen Kulttuurirahaston puolen vuoden taiteilija-apurahalla oman valokuvaprojektin parissa, Minkkinen kertoo.
Gradiassa opinnot valmistavat työelämään. Valokuvayrittäjyys vaatii taitoa yhdistää luovuus yrittäjän jämptiyteen ja asiakaspalveluhenkiseen bisnesajatteluun – siksi käytännön vinkit alakohtaisen toimintaympäristön ymmärtämiseksi ovat osa opintoja.
– Opettajien tuki on alati läsnä. Kannustavassa ja rennossa ilmapiirissä on helppoa olla luova ja löytää omasta ilmaisusta uusia ulottuvuuksia. Tekniikan ja alan erityispiirteiden lisäksi opintojen aikana oppii paljon myös itsestään, mikä tukee menestymistä valokuvaajana myös valmistumisen jälkeen työelämässä, Minkkinen jatkaa.
Jyväskylän yliopisto (www.jyu.fi)
Jyväskylän ammattikorkeakoulu (www.jamk.fi)
Gradia (www.gradia.fi)
Humak (www.humak.fi)
Ilmasotakoulu (www.ilmavoimat.fi/ilmasotakoulu)
EduFutura (www.edufutura.fi)
www.jyvaskyla.fi/opiskelijakaupunki
Instagram @studyinjyvaskyla