Hyppää sisältöön

Jubileumsår för museiskeppet Suomen Joutsen

Jubileumsår för museiskeppet Suomen Joutsen

9.08.2022

Maritima centret Forum Marinum och dess museiflotta är oppet dagligen fram till den 21 augusti. 

Det maritima centret Forum Marinum vid Aura å i Åbo firar flaggskeppets impo-nerande historia. 

TEXT | ELINA TEERIJOKI   BILD | MAIJA KARHU

I år firar museiskeppet Suomen Joutsen (Finlands svan) 120 år. Skeppet som byggdes 1902 i Frankrike seglade på världshaven under namnet Laënnec, men år 1930 införskaffades det som ett skolfartyg för Finlands flotta. 

Som fransk fraktbåt seglade skeppet lastat med till exempel säd eller kol från Europa till Australien och Amerika. Manskapet i Finlands flotta bestod av mer än hundra ungdomar och skeppet hann göra åtta resor på världshaven före krigen. 

På 1960-talet blev Aura å hemmahamn för Suomen Joutsen. 

– I Suomen Joutsen sammanfattas otaliga nivåer av det förflutna, där de olika epokerna får en att tänka på hur slumpmässiga en del historiska vändningar har varit. Så klart är ett segelfartyg lika stort som ett höghus och som varit ute på världshaven imponerande i sig! säger det maritima centret Forum Marinums planerare Otto Holmborg

Masten som når 52 meter ovanför havsytan ger en bild av fartygets storlek. Under tuffa väderförhållanden kunde det behövas fyra män bara för att vända rodret. 

För Forum Marinum är fregatten bokstavligen ett flaggskepp, men det maritima centret erbjuder också mycket annat sevärt. I utställningsbyggnaderna finns bland annat barnens sjöfartsmuseum Tyrskynmyrskyn och den interaktiva skärgårdsutställningen 40 000+. 

Vid stranden guppar Sigyn, byggt 1887. Det är världens sista barkskepp i trä som seglade på världshaven. Där finns också två tidigare krigsskepp använda av Finlands marin samt tiotals mindre fartyg, allt från en bogserbåt till en polisbåt. Boende erbjuds på 1960-talets Sverigebåt s/s Bore. 

– Suomen Joutsen har lämnat världshaven bakom sig, men den nuvarande hemmahamnen är utmärkt. Från akterdäck ser man den ikoniska stadsvyn över Åbo domkyrka och från fören ser man Åbo slott – Åbos historiska skatter hälsar på varandra, säger Holmborg. 

Det maritima centret Forum Marinum vid Aura å i Åbo firar flaggskeppets impo-nerande historia. 

Forum Marinum 

Forum Marinum är ett nationellt ansvarsmuseum för sjöfart, marinens museum och ett mång-sidigt utflyktsmål för hela familjen. De historiska och tidsenliga kunskaperna lägger en grund för ett modernt maritimt center vars unika förhållanden, kvalitativa tjänster och intressanta innehåll gör Forum Marinium till ett vardagsrum för alla som älskar havet. 

FORUM-MARINUM.FI

Haku