Hyppää sisältöön

Jouluinen ruokalahja auttaa vähävaraisia lapsia ja perheitä

Jouluinen ruokalahja auttaa vähävaraisia lapsia ja perheitä

26.11.2021

Ruokalaatikko on merkityksellinen joululahja. Tänä päivänä Venner on mahdollistanut jo yli 650 000 terveellistä, kotona valmistettua ateriaa ympäri Suomen.

Loppuvuosi tunnetaan perinteisesti kulutusjuhlana. Perinteisen lahjan sijaan perheen tai ystävän voi yllättää ruokalaatikolla, ja näin vaikuttaa yhteiskuntaan laajemmin.

Teksti Toni Rajamäki  Kuva Venner

Tuulia Järvinen pohti muutama vuosi sitten, miten ihmiset voisivat auttaa helposti vähävaraisia perheitä, joissa rahat eivät riitä edes ruokaan – saati terveellisen ruokavalion toteuttamiseen. Järvinen ei löytänyt helppoa keinoa auttaa, joten hän päätti perustaa yhteiskunnallisen yrityksen, joka korjaa tätä ongelmaa. Ja se ongelma onkin suuri: Suomessa on yli 100 000 vähävaraista lasta, ja osalla heistä ei ole mahdollisuutta saada päivittäin terveellistä ruokaa kotona. 

– Aiemmin autoin vähävaraisia perheitä vapaaehtoisena. Uskon terveellisen ruoan vaikuttavan yhteiskuntaan laajemmin, joten siitä idea lähti liikkeelle.

Lopulta syntyi ruokakasvatusyritys Venner, jonka kautta ihmiset voivat tilata vähävaraisille perheille, itselleen tai ystävilleen ravitsevia kasvisruokalaatikoita. Autettavat perheet Venner löytää yhteistyössä järjestöjen, kuntien tai seurakuntien kanssa. 

SUOMESSA on yli 100 000 vähävaraista lasta.

Tarve palvelulle on suuri

Kuluttaja tai yritys voi ostaa Venneriltä vähävaraiselle perheelle ruokalaatikon, joka sisältää kasvispääruoan, hedelmiä ja välipaloja viikon ajaksi sekä Sana-sol D-vitamiinia. Laatikko sisältää raaka-aineet, reseptit ja ohjevideot. Vaihtoehtoisesti kuluttaja voi tilata itselleen tai yritys työntekijöilleen Sesonkiruokalaatikon. Osa tuotoista ohjataan vähävaraisten perheiden auttamiseen. Joulun aikaan Venneriltä voi tilata myös leivontaboksin lahjaksi itselleen tai ystävälleen. 

Tarve tällaiselle palvelulle oli – ja on edelleen – suuri. 

– Sain heti vapaaehtoistyöni alussa mykistävää, suorastaan sydäntä särkevää palautetta ravitsevan ruoan avulla auttamisesta. Tajusin viimeistään silloin, kuinka yhteiskunnassamme on merkittävää ravitsemuksellista epätasa-arvoa. Kontrasti on järjettömän suuri. Esimerkiksi alkuvaiheessa sain puhelun henkilöltä, joka itki puhelimessa ja sanoi, ettei hänellä ole varaa ostaa tuoreita kasviksia lainkaan, kertoo Järvinen.

Eikä ongelma koske vain vähävaraisia perheitä, sillä tutkimusten mukaan vain yksi prosentti suomalaisista leikki-ikäisistä lapsista saa päivittäin tarpeeksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. 

– Ostamalla ruokalaatikon vähävaraiselle perheelle ostaja saa myös käyttöoikeuden Vennerin Keittiössä-palveluun, joka on täynnä maukkaita kasvisreseptejä.

Vastuullisuus ohjaa jouluostoksia

Vennerin ruokalaatikoita voi povata joulun hittilahjoiksi. Niillä ei pelkästään auteta vähävaraisia perheitä tai ilahduteta ystävää, vaan vaikutetaan yhteiskuntaan laajemmin.

– Ruokalaatikot tai leivontaboksi ovat erinomainen lahjaidea, sillä niistä hyötyy moni: lahjan saaja, lahjan antaja sekä apua tarvitseva perhe. Lopulta hyödyn saa koko yhteiskunta. Kyselymme mukaan asiakkaistamme jopa 80 prosenttia muuttaa ruokavaliotaan pysyvästi terveellisemmäksi Venner-konseptin oppien avulla. 

–  Ruokalaatikko on lahja, joka jättää merkityksellisen jäljen, Järvinen kiteyttää.

Haku