Hyppää sisältöön

Joskus välivuosi on tarpeen

Joskus välivuosi on tarpeen

26.08.2021

Koulutuksiin voi hakeutua milloin vain, muistuttavat Kanneljärven opiston koulutusjohtaja Inga Kangaskoski ja opinto-ohjaaja Terhi Glan.

Opistovuosi antaa mahdollisuuden miettiä rauhassa omia valintoja ja korottaa arvosanoja seuraavaan yhteishakuun.

Teksti Maarit Seeling  Kuva Patrik Pesonen

Oppivelvollisuuden laajentumisen myötä kansanopistoissa käynnistyi lukukauden alussa nivelvaiheen koulutus, joka tarjoaa nuorille täysin uudenlaisen vaihtoehdon. Elokuusta voimaan tullut lakimuutos nosti oppivelvollisuuden 18 vuoteen, ja se koskee keväällä yhdeksännen luokan päättäneitä. 

– Kanneljärven opiston Opistovuosi – Ota koppi osaamisesta -koulutus sopii kaikille, jotka haluavat syventyä taito- ja taideaineisiin tai korottaa arvosanoja. Joskus välivuosi on vain tarpeen, ja sen ajan voi käyttää mielekkäästi, Lohjalla sijaitsevan Kanneljärven opiston perusopetuksen koulutusjohtaja Inka Kangaskoski kuvailee.  

Kanneljärven Opistovuosi-koulutus tarjoaa opiskelijalle yksilöllisesti suunniteltua opetusta ja ohjausta oman alan löytämiseksi. Sen aikana vahvistetaan oppilaan perusvalmiuksia sekä jo hankittua osaamista. Näin sujuvoitetaan nuoren myöhempää opintopolkua lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. 

Kansanopistojen tarjoama nivelvaiheen koulutus on kaikille oppivelvolliselle ilmaista. Kanneljärven opisto tarjoaa opiskelijoille myös mahdollisuuden asua opiskelija-asuntolassa maksutta.

Tavoitteet kirkastuvat 

Oppivelvollisuuden laajeneminen ei automaattisesti avaa ovia juuri haluttuun koulutukseen. Suosituimmilla aloilla sisäänpääsyyn vaadittavat pisterajat voivatkin nousta erittäin korkeiksi. 

Ilman opiskelupaikkaa jäävät ovat oikeutettuja tehostettuun ohjaukseen ja voivat hakeutua juuri näihin nivelvaiheen koulutuksiin, joiden erityisenä tavoitteena on antaa valmiuksia elämään sekä tutkintotavoitteiseen koulutuksen hakemiseen ja suorittamiseen. 

– Nuorten paineet tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta. Pitäisi tietää yhä aikaisemmin, mitä haluaa isona ja tehdä päätökset sen mukaan. Joskus on parempi ottaa aikalisä oman kiinnostuksen kohteen etsimisessä, Kangaskoski miettii. 

Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattuun nivelvaiheen  koulutukseen osallistuminen ei vie oikeutta hakea seuraavan vuoden yhteishaussa uutta opiskelupaikkaa ensikertalaiskiintiössä.  

Opiskelun voi aloittaa aina 

Opistovuoden voi aloittaa vaikka kesken lukukauden. Joku voi havahtua syyskuussa siihen, että aloitettu ammattikoulutus ei vastaakaan sitä, mitä haluaa tehdä. Toisella jäi ehkä puuttumaan muutama pinna sisään pääsystä juuri siihen oppilaitokseen, jonne ehdottomasti halusi.

– Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa otetaan huomioon aikaisemmat opinnot. Aikaisemmin opittu ei mene koskaan hukkaan. Loikka perusopetuksesta toisen asteen kulutukseen voi tuntua liian isolta. Välivuosi kansanopistossa tarjoaa hengähdystauon miettiä elämän isoja valintoja, Kangaskoski kannustaa. 

Oppivelvollisuusuudistuksen myötä kukaan ei voi ei enää jättäytyä koulutusjärjestelmän ulkopuolelle peruskoulun jälkeen. Hakeutumisvelvollisuus jatkuu, kunnes oppivelvollinen saa toisen asteen opiskelupaikan ja osallistuu siihen. 

Nivelvaiheen opintoja ovat myös perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka, ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA ja lukioon valmentava LUVA. Nämä koulutukset yhdistetään vuoden 2022 syksyllä uudeksi valmentavan koulutuksen kokonaisuudeksi.

Haku