Hyppää sisältöön

Jättiläispuusta yksilöllinen ja kestävä koti

Jättiläispuusta yksilöllinen ja kestävä koti

27.05.2021

Jättiläispuusta yksilöllinen ja kestävä koti

Teksti ja kuvat Luottopuu

Luottopuu erikoistuu jykevien hirsitalojen rakentamiseen. Ikivanhoista jättiläispuista rakennettavat talot kestävät satoja vuosia.

Metsä on tovin hiljaa, kun sen suurin puu kaatuu. Tukeva runko herättää metsureissa kunnioitusta, ja juuri vahvuutensa vuoksi jättiläinen jää odottamaan uuden elämänsä ensimmäistä matkaa.

Saunahuvilan massiivisen, täyspuisen seinän pinta on elävän näköinen. Aaltoilevat hirsien varaukset paljastavat oksien paikat sekä latvan ja tyven vahvuuseron. 30 senttimetriä paksu hirsi viestii ekologisuutta, perinteisyyttä ja puhtautta, ja jokainen sen pintaan piirtynyt veistojälki kertoo vahvasta käsityötaidosta.

– Näissä rakennuksissa ollaan niin lähellä perinteistä hirsirakentamista kuin vain voidaan olla, sillä niiden tekemisessä ei ole ainoatakaan teollista tai automatisoitua työvaihetta, Luottopuu Oy:n yrittäjä Mikko Mikkonen kertoo. 

Perinteisyys ei kuitenkaan ole juurisyy yrityksen valitsemalle rakennustavalle, vaan se nousee ainutlaatuisten puiden arvostamisesta. Kun sahateollisuuteen liian suuria jättiläispuita alkoi tulla vastaan puunvälitykseen keskittyvän Luottopuun ostoleimikoissa, Mikkonen ei halunnut myydä niitä kaikkien osapuolten tappioksi sellukattilaan, vaan ryhtyi kehittämään niille arvokkaampaa jalostustapaa. Kun uudesta hankkeesta innostui myös moninkertainen SM-moottorisahaveistäjä ja pitkän linjan hirsiammattilainen Hannu Kyllönen, jättiläisten ympärille alkoi kehittyä uniikkeja tuotteita.

Ainutlaatuista käsityötä

Jättiläispuiden jalostaminen hirsirakennuksiksi on tarkoittanut Luottopuulle käytännön tasolla tietoista erottautumista teollisten kehikkovalmistajien toimintatavoista: puut kaadetaan metsurityönä, kuivataan luonnollisesti ja veistetään käsityönä puiden alkuperäisiä muotoja kunnioittaen. 

– Kehikon hinta nousee tästä johtuen teollista kehikkoa korkeammaksi, mutta myös lopputuote on sellainen, mitä muut toimittajat eivät pysty tarjoamaan, toteaa Mikkonen.

Käsityönä veistettävien hirsirakennusten lukuisista eri toteutusmahdollisuuksista johtuen Luottopuulla ei ole valmiisiin sapluunoihin sidottua kehikkomallistoa, vaan se ryhtyy piirtämään uutta kehikkoa aina asiakkaiden toiveiden pohjalta. Kun myös kehikon veistäjät ovat mukana piirtämisessä alusta alkaen, kaikki rakenneratkaisut toimivat myös käytännössä. Näin lopputuloskin on aina asiakkaan toiveiden näköinen.

– Usein asiakkaamme aloittavat kehikon suunnittelun valitsemalla puulajin. Varastostamme löytyy valmiiksi sekä kuusi- että mäntyhirttä, Luottopuun toinen yrittäjä, kehikkomyynnistä vastaava Hannu Kurkinen kertoo. 

Seuraavaksi valitaan nurkkatyyppi, joka vaikuttaa suuresti rakennuksen ulkonäköön. Niin sanottu pitkä nurkka toteutetaan tyypillisesti perinteisellä ristinurkalla tai norjalaisnurkalla ja lyhyt nurkka lohenpyrstösalvoksella. 

– Pitkään nurkkaan kuluu toki vähän enemmän hirttä, mutta siinä myös hirsien massiivisuus korostuu lyhyttä nurkkaa enemmän, Kurkinen lisää.

Käsityönä veistettävissä kehikoissa on myös loputon määrä mahdollisuuksia erilaisiin muunnelmiin seinä- ja kattoratkaisuissa. Myös kiven ja lasin yhdistäminen seinärakenteisiin yhdessä massiivihirren kanssa onnistuu. 

Miksi valita jättiläispuu?

  • Rakennusmateriaalina massiivihirsi on uskomattoman kestävä valinta. 
  • Jättiläispuun luontaisista ominaisuuksista johtuen seinärakenne eristää ulkoa tulevia ääniä erittäin hyvin.
  • Seinärakenne myös hengittää luonnollisesti, joka tarkoittaa hyvää sisäilmaa. 

Kymmenien senttimetrien paksuinen hirsiseinä hengittää luonnollisesti ilman eristeitä, oli vuodenaika mikä tahansa.

Talo, jolla on keuhkot

Kuhmolaisen Luottopuun hirsituotteiden arvoja ovat paikallisuuden ja ekologisuuden ohella myös tarinallisuus: kun puut etsitään, kaadetaan ja käsitellään yksilöinä, jokaisen hirren alkuperä on takuuvarmasti tiedossa.

– Kaikki hirsiaihiomme kuuluvat Suomen Sahayrittäjät ry:n Lähipuu-tuotemerkin alle. Se takaa, että puu tulee aina sertifioidusta, suomalaisesta metsästä. Samalla se kertoo sataprosenttisesta suomalaisesta työstä ja vastuullisen asiakkaan omasta arvovalinnasta, Mikkonen kertoo.

Pitkäaikaista kotia tai vapaa-ajan asuntoa suunnittelevan kannalta vähäinen arvo ei ole myöskään puun terveellisyys rakennusmateriaalina. Puhtaan puun allergiavapaus ja antibakteeriset ominaisuudet tunnetaan jo hyvin, mutta huomionarvoista on sekin, että jättipuista veistetyt rakennukset eivät tarvitse lisäeristystä seinien sisä- tai ulkopintaan ollakseen talviasuttavia.

– 30-senttiä paksu hirsiseinä hengittää vapaasti omaan, luonnolliseen tahtiinsa. Jokainen hirsitalossa asuva tietää, kuinka hyvä siellä on hengittää. Tällaisesta hirrestä veistetyssä talossa voisi jopa sanoa olevan keuhkot, kuvailee Kurkinen.

Mikkosen mukaan seinärakenteen massiivisuus lisää myös asumismukavuutta, sillä jättihirsien kyky eristää ääntä on hämmästyttävän suuri. Massiivisen puun pitkäikäisyys hakee sekin vertaistaan: kun katto on kunnossa, hirsirakennukset kestävät satoja ja taas satoja vuosia.

Vaakavannesahalla työstettävien jättiläispuiden oheistuotteena Luottopuulle syntyy myös muuta tavanomaisesta poikkeavaa rakennusmateriaalia. Kun puun runko sahataan pelkkahirreksi eli kahdelta sivulta tasaiseksi, ylijäävistä ”poskista” sahataan vielä 30-50 senttimetriä leveitä tuppilautoja. Näitä on mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi hirsijäljitelminä kattokolmioiden alla tai kattopaneeleina, joissa ne ovat varsinaisia katseenvangitsijoita. 

Järeistä rungoista sahataan asiakkaan mittojen mukaan myös massiivisia pöytälevyjä, sisustusseinien ja muiden sisustustuotteiden aihioita sekä lattialankkuja. Jättiläispuista on sahattu esimerkiksi tasasivuista, 50 millimetriä paksua, 60 senttiä leveää ja koristepiilutettua lattialankkua. Erikoistuotteita Luottopuu sahaa männyn ja kuusen ohella myös haavasta sekä lehtikuusesta.

KÄYTTÄMÄMME PUU tulee aina sertifioidusta, suomalaisesta metsästä.

Materiaalia kunnioitetaan

Mikkonen kertoo, että yksi yleisimmistä vastaan tulevista kysymyksistä on, kuinka yritys onnistuu löytämään näin valtavia puita. 

– Puut tulevat pääosin Kainuusta, mutta jonkin verran tulee myös Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Alueen metsissä on paikoitellen runsaastikin niin sanottuja ikipuita, jotka ovat saaneet kasvaa rauhassa tiheäsyisiksi, lujiksi rakennuspuiksi. Suojelumetsistä jättiläisiä ei luonnollisestikaan kaadeta, vaan nämä tulevat eteen normaalien yksityismetsähakkuiden yhteydessä, ja siinä vaiheessa ne poimitaan talteen niiden arvon mukaiseen käyttöön, Mikkonen paljastaa. 

Jopa 200-vuotiaat puut halutaan käyttää jatkossa vielä nykyistäkin tarkemmin rakennuksissa. Mikkonen kertoo, että yrityksen varastossa on kuivumassa muutamia jättipuita, jotka on kaadettu ja kuorittu juurakoineen.

– Tällaisen pestyn ja kuoritun juurakon voi hyödyntää rakennuksen pystypilarina, jolloin se kannattelee kattoa sisällä tai ulkona. Massiivisen tyven voi pystyttää joko juurakko ylös- tai alaspäin. Sellaisia toteutuksia Suomessa ei ole toteutettu merkittävissä määrin.

Kurkinen huomauttaa, että 12-tuumainen hirsi täytyy nähdä luonnollisessa koossaan ennen kuin sen massiivisuuden ymmärtää. Hän kutsuukin täyspuisesta jättiläishirrestä kiinnostuneet katsomaan toteutuneita tai työn alla olevia kohteita Kuhmoon. Ellei asiakas pääse käymään Luottopuun veistämöllä, Kurkinen ja Mikkonen ottavat metrin mittaisen, 30 senttiä paksun ja 60 senttiä korkean hirsimallin mukaansa ja ajavat asiakkaan luokse. Samassa mallissa näkyvät piilutus, höyläys ja päädyn talttaus – ominaisuudet, jotka ovat asiakkaan valittavissa kaikkiin rakennuksiin.

– Kun se kannetaan kaksissa miehin asiakkaan eteen, siinä leuat loksahtavat, Kurkinen nauraa.

Haku