Hyppää sisältöön

Jätteiden kierrättäminen on yksi arjen tärkeimpiä valintoja

Jätteiden kierrättäminen on yksi arjen tärkeimpiä valintoja

3.06.2021

Yksi jätehuoltoalan valmistaja tai palveluntarjoaja ei voi millään olla luokkansa paras jokaisen tarjoamansa palvelun tai tuotteen osalta. Tämän vuoksi INESTA tekeekin yhteistyötä luokkansa parhaiden palveluntarjoajien ja valmistajien kanssa. 

INESTA on kuntien ja yritysten jätehuollon kumppani, joka auttaa vähentämään ympäristökuormaa teknologian ja innovoinnin avulla. 

Teksti Mari Laaksonen  Kuva Inesta

Vuonna 2016 perustettu INESTA luo kestävämpää maailmaa edistyksellisen jätehuoltoteknologian avulla. Yhtiö edistää kuntien ja yritysten vastuullista jätteiden keräystä, lajittelua, hävittämistä ja kierrätystä tarjoamalla kaikki jätehuollon palvelut keskitetysti saman katon alta. Laaja tuote- ja palveluvalikoima yltää täyttämään lähes kaikki jätehuollolle asetetut vaatimukset niin Euroopassa, Lähi-Idässä kuin Afrikassakin. 

– Jätehuollon loppuratkaisun etsiminen voi olla asiakkaalle monimutkainen prosessi, sillä tyypillisesti jätehuollon palvelut ovat useamman eri toimijan alla. INESTA syntyi helpottamaan tätä prosessia tarjoamalla kaikki jätteiden käsittelypalvelut ja laitteet yhdestä paikasta, toimitusjohtaja Hannu Parviainen avaa yhtiön taustaa. 

Kuntien ja yritysten jätehuollon vastuullisuusvaatimuksien täyttämistä helpottavan INESTA:n takana oleva Parviainen tietää yli 30 vuoden kokemuksella, mitä vaaditaan laadukkaalta ja kustannustehokkaalta jätehuollolta. 

– Maapallon resurssien vastuullinen käyttö on yksi aikamme suurimmista haasteista. Edistämme luonnonvarojen tehokasta hyödyntämistä ja hallintaa uusimman teknologian avulla. Etsimme aktiivisesti uusia ratkaisuja aitoihin globaaleihin ympäristöhaasteisiin sen sijaan, että kehittäisimme jätehuollon palveluita omista tarkoitusperistämme käsin, kertoo Parviainen. 

Rakkaudesta ympäristöön 

INESTA toimii yhteistyössä yli 200 henkilöä työllistävän kumppaniverkoston kanssa. Tämä mahdollistaa hyvin monimuotoisen markkinalähtöisen innovoinnin. 

– Yhteistyökumppaniemme huipputeknologian avulla tuotamme jätteestä uusiutuvaa energiaa muun muassa polttoasemien, vakio- ja biokompostorien sekä korkeapaineilmaisten polttoasemien avulla. Pyrimme löytämään markkinoilta aina uusimmat ja ympäristöystävällisimmät ratkaisut, ja olemmekin tuotekehityksessä alan edelläkävijöitä. 

Vastuullisuus onkin kiinteä osa INESTA:n kaikkea toimintaa. 

– Teemme tätä todellisesta rakkaudesta lajiin ja ympäristöön. Kaikkea toimintaamme ohjaa ajatus siitä, että aiheuttaisimme mahdollisimman vähän harmia maailmalle. Tämä koskee sekä laitteiden valmistusta että jätteiden kierrätystä, Parviainen sanoo. 

 ETSIMME AKTIIVISESTI ratkaisuja globaaleihin haasteisiin.

Kehitystä kierrätyksessä 

INESTA pyrkii jatkuvasti ratkaisemaan kierrätyksen haasteita, viimeisimpänä tuloksia on saatu styroksin käsittelyssä. 

– Styroksia on perinteisesti kierrätetty huonosti. Lähiaikoina EU:lta on tulossa määräyksiä tilanteen korjaamiseksi. Me olemme tanskalaisen yhteistyökumppanimme Shark Compactorsin kanssa luoneet etukenossa menetelmän, jolla saadaan vähennettyä merkittävästi styroksin aiheuttamaa ympäristökuormaa. Laite jatkojalostaa styrok-sin pelletiksi, jolloin sitä saadaan tehokkaasti paljon pieneen tilaan. Pelletti voidaan jalostaa tämän jälkeen uudelleen styroksiksi tai hyödyntää eristeenä muussa tarkoituksessa, Parviainen kertoo. 

Styroksin rinnalla isoja edistysaskelia on otettu myös muovin jatkojalostuksessa. 

– Saksalaisen yhteistyökumppanimme Biofabrikin laitteen avulla jätemuovista voidaan tehdä öljyä. 

 Tällöin jätteeksi päätyneestä muovista voidaan jalostaa uudestaan muovia sen sijaan, että siihen käytettäisiin uusia luonnonvaroja eli raakaöljyä. Vaihtoehtoisesti öljyksi käsiteltyä jätemuovia voidaan käyttää myös polttoaineena. 

Parviaisen mukaan suomalaisilla on muovin käsittelyssä vielä paljon parantamisen ja kehittymisen varaa tulevaisuudessa. 

– Suomessa on edelleen isoja alueita täynnä muoviraaka-ainetta, joka palaessaan aiheuttaa valtavasti CO2-päästöjä. Muovin vastuullinen kierrätys tarkoittaa materiaalin hyödyntämistä uudestaan. 

Jätehuoltoalan konkari muistuttaakin, että vastuullisuus on meidän jokaisen harteilla. Voimme huomioida tämän päivittäisissä valinnoissamme esimerkiksi kierrätyksen suhteen. 

– Paitsi poliittista päätöksentekoa, vastuullisuus on myös paljon arjen pieniä tekoja. Me itse päätämme, minkälaisen maailman haluamme tuleville sukupolvillemme jättää, Parviainen herättelee jokaisen pohtimaan omia valintojaan. 

INESTA.NET

Laadukkaat Combi-jätepuristimet tarjoavat tehokkaita ja taloudellisia jätteenkäsittelyratkaisuja vaativiinkin olosuhteisiin. 

Haku