Hyppää sisältöön

Jaloteräs taipuu estetiikaksi

Jaloteräs taipuu estetiikaksi

8.04.2021

Nikama Designin toimitusjohtaja Teemu Partanen kertoo, että kaikilla tuotteilla on oma, uniikki tarinansa. 

Teräksestä valmistettu ja muotoiltu esine on niin ajaton kuin kestäväkin. Nikama Design tekee teräksestä kauneutta. 

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Tuuli Niikki

Kun käyttöesineen materiaali on jaloteräs, se on käytännössä ikuinen. Oulun Jäälissä toimiva Nikama Design valmistaa jaloteräksestä koruja ja käyttöesineitä. Yritys on saanut nimensä koristeellisesta selkänikamakuviosta, joka toistuu yrityksen samannimisen korusarjan tuotteissa.

Vähäeleiset ja kauniit käyttöesineet sopivat hyvin skandityyliseen sisustukseen. Nikama Designin suosituin tuote on Haapa-sarjaan kuuluva lautanen. Nelikulmaisen vadin muoto on orgaaninen: reunojen muoto syntyy vapaasti, kun keskikohdan syvennys puristetaan teräkseen. 

Toimitusjohtaja ja Haapa-sarjan suunnittelija Teemu Partanen kertoo, että Haapa-lautanen on monikäyttöinen. Lautanen sopii hedelmien alustaksi, salaattikulhoksi, leipäkoriksi tai kynttiläalustaksi. Kun lautanen ei ole käytössä, sen voi ripustaa seinälle koristeeksi.

Sukupolvelta toiselle

Nikaman Jaur-sarjan tuotteet ovat luxury dining –tuotteita, jotka kestävät aina sukupolvelta toiselle myös ulkonäkönsä puolesta. Eero Hyrkkään suunnitteleman, Lapin luonnosta inspiraatiota saaneen Jaur-sarjan kaadin on kansainvälisesti palkittua muotoilua: se voitti ensimmäisen sijan
Stainless Steel award -kisassa vuonna 2002.

Hittituote on myös Jaur-sarjan leveä maljakko, johon kukkakimput asettuvat täydellisesti. Maljakon pinta on tasaista kiiltävää terästä, joka heijastaa ympäristön sävyjä ilmeikkäästi.

– Maljakon väri muuttuu ympäristön mukaan riippuen siitä, onko maljakon alla musta lasipinta tai vaikkapa vaalea koivuvaneri.

Teräksen kiilto ei himmene koskaan; terästuote pysyy käyttökunnossa vaikka luontoon unohdettuna. Teräsesineet ovat käytännössä ikuisia, mutta samalla ne ovat täysin kierrätettäviä. Jaloteräksen raaka-aineista yli 80 prosenttia on jo uusiokäytettyä.

AJATON MUOTOILU on kestävää kehitystä.

Raaka-aineet läheltä

Myös ajaton muotoilu on osa kestävää kehitystä. Kaunista tuotetta haluaa katsoa vuodesta toiseen.

Nikamalla on jo pitkä historia jaloteräksen työstäjänä. Yritys valmisti aikoinaan muun muassa Iittalan terästuotteita. Raaka-aineet tulevat läheltä, Perämeren seudulta. Tornion terästehdas valmistaa ruostumatonta terästä, johon tarvittava kromi tulee Kemistä.

Yrittäjänä Partasen tie on ollut välillä kuoppainen. Nikama Design on ollut velkasaneerauksessa ja
hakenut toiminnalleen uutta buustia Leijonan luola -TV–ohjelmasta, jossa kolme leijonaa lähti mukaan tukemaan Nikamaa. Nikaman aitous ja upeat tuotteet tekivät vaikutuksen.

Eräänä aamuna Partanen istui keittiössään ja katseli, miten auringonvalo heijastui Haapa-astian pintaan. Arjen kauneus tuli niin vahvana esiin, että mies ymmärsi, miksi tekeekään tätä työkseen. 

Haku