Hyppää sisältöön

Itsepuhdistuva lasi – mitä siitä on syytä tietää?

Itsepuhdistuva lasi – mitä siitä on syytä tietää?

31.07.2023

Itsepuhdistuvaa lasia ei tarvitse huuhdella juuri koskaan, mutta jos se on tarpeen, erityisen kova vesi tulisi pehmentää vedenpehmennysaineella tai lisäämällä muutama pisara pesuainetta ämpärilliseen vettä.

Pilkington Activ™ on ensimmäinen kaupallisesti saatavilla oleva itsepuhdistuva lasi, jota on käytetty mitä moninaisimmissa yhteyksissä konservatorioiden katoista liiketilojen julkisivuihin. Float-lasin pitkään historiaan nähden itsepuhdistuva lasi on alalla verrattain uusi tuote.

TEKSTI ja kuva pilkington


Pilkington Activ™ -lasin toiminta perustuu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa ”likaa syövä” fotokatalyysireaktio hajottaa lian (esimerkiksi mudan). Toisessa vaiheessa ”vettä houkutteleva” hydrofiilinen pinnoite levittää veden tasaisesti lasin pinnalle, jotta siitä muodostuu pisaroiden sijasta ohut ja nopeasti kuivuva kalvo. Prosessi huuhtoo lian pois ja estää valumajälkien ja laikkujen muodostumisen.

Oikeaoppinen asennus

Itsepuhdistuvien lasien asennuksissa on tärkeää käyttää standardien mukaan testattua lasia. Euroopassa on käytössä EN 1096-5 standardi, joka arvioi pinnoitettujen lasien itsepuhdistuvuusominaisuuksia. Standardin avulla lasityypit voidaan jaotella itsepuhdistuviin ja muihin laseihin.

– Itsepuhdistuvan lasin asennustapa vaikuttaa ratkaisevasti sen suorituskykyyn. Itsepuhdistuvaa lasia sisältävän katon pienin suositeltu kallistuskulma on 10 astetta vaakatasosta. Jos kulma on loivempi, sadevesi ei välttämättä valu pois tehokkaasti ja huuhdo likaa mukanaan, kertoo Harri Korpela, Pilkington Lahden Lasitehdas Oy:n tekninen myyntipäällikkö jatkaen:

– Pilkington Activ™ -tuotteiden kanssa tulee käyttää yhteensopivia tiivisteitä ja liimamassoja. Silikonia sisältäviä tiivisteitä ja liimamassoja ei suositella käytettäväksi tuotteiden kanssa, sillä pinnoitteelle mahdollisesti erkaneva silikoniöljy saattaa heikentää pinnoitteen itsepuhdistuvuuden mahdollistavia hydrofiilisia ja fotokatalyyttisia ominaisuuksia, ohjeistaa Korpela.

Kaikki hyöty pinnoitteesta

Kodinomistajien ja isännöitsijöiden on syytä myös huomioida muutamia muita tekijöitä saadakseen parhaan hyödyn irti kaksivaiheisesti toimivasta itsepuhdistuvasta lasista. 

– Jos itsepuhdistuvaa lasia on esimerkiksi säilytetty varastossa pitkän aikaa ennen asennusta, sen ominaisuuksien aktivoitumisessa voi kestää jopa viikon verran. Tämä johtuu siitä, että lasi aktivoituu kemiallisesta reaktiosta päivänvalon UV-säteilyn, hapen ja pinnoitteen välillä. Aktivoitumisen jälkeen lasi toimii odotetulla tavalla, kunhan se altistuu päivänvalolle – myös hämärämmässä talvisäässä.

– Lasin pesutarve riippuu lian ja sadealtistuksen määrästä. Kun sää on pitkään kuiva tai likaa on erityisen paljon, lasi voi olla tarpeen pestä käsin suihkuttamalla pinnalle kevyesti vettä sadetta muistuttavalla tavalla tai käyttämällä pehmeää liinaa ja lämmintä saippuavettä. Itsepuhdistuvaa lasia ei tarvitse huuhdella juuri koskaan, mutta jos se on tarpeen, erityisen kova vesi tulisi pehmentää vedenpehmennysaineella tai lisäämällä muutama pisara pesuainetta ämpärilliseen vettä, neuvoo Korpela.

Itsepuhdistuvan lasin asennustapa vaikuttaa ratkaisevasti sen suorituskykyyn, toteaa Pilkington Lahden Lasitehdas Oy:n tekninen myyntipäällikkö Harri Korpela.

Vaikeat tahrat

Jossain tapauksissa itsepuhdistuva lasi ei välttämättä toimi halutulla tavalla.

– Esimerkiksi rannikkoalueilla tuulen mukana kulkeutuvat merivesiroiskeet voivat muodostaa lasin pinnalle suolakiteitä. Koska suola on epäorgaaninen aine, Pilkington Activ™ ‑lasin fotokatalyysiominaisuus ei hajota sitä. Vaikka poikkeustilanteet on hyvä huomioida, itsepuhdistusteknologia pitää lasin tavallista lasia puhtaampana sateen tai kevyen suihkutuksen avulla, sanoo Harri Korpela.

Ikkunapelleistä voi myös valua lasin pinnalle valkoisia tahroja aiheuttavaa lyijykarbonaattia sadeveden mukana. Itsepuhdistusominaisuudet eivät poista näitä epäpuhtauksia, mutta vaikutus on sama minkä tahansa lasityypin kohdalla.

– Itsepuhdistuva pinnoite ei hajota tätä epäorgaanista likaa, jonka poisto voi olla hankalaa. Jos lyijyä sisältävistä ikkunapelleistä valuu sadevettä lasin pinnalle, on suositeltavaa käsitellä ne patinointiöljyllä tai vastaavalla aineella. Öljyä tulee levittää peltien molemmille puolille erityisesti, jos ne ulottuvat suoraan lasin päälle, neuvoo Korpela.

Asennuksen jälkihoito

Lasit suositellaan suojattavaksi hyvin jäljellä olevien rakennustöiden ajaksi, jotta vältytään tahroilta. Pilkington Activ™ – lasien puhdistuksessa ei saa käyttää teriä tai kaapimia. Näin pinnoite ei vaurioidu ja lasin toimintakyky säilyy. Ruostekertymät, laastit tai liima-aineet voivat vaikuttaa pinnoitteen toimivuuteen. Kun rakennustyöt on saatu päätökseen, mahdolliset rakennustyön aikana lasiin kertyneet pölyjäämät ja hankaavat aineet on siis huuhdeltava pois vedellä mahdollisimman pian.

Lisätietoa: www.pilkington.com/activ

Haku